Profesorka Dvořáková vládě: Přežijete. Ale bude vám to k ničemu

26.04.2011 7:06

Sociální demokraté a komunisti navhli na dnešní den hlasování o důvěře vládě. Podle politologa Zdeňka Zbořila to není zcela moudré, poněvadž počet hlasů se dá dopředu odhadnout a tím tedy i to, že vláda hlasování ustojí. Politoložka Vladimíra Dvořáková také nevěří tomu, že by vláda nyní padla. Ani jeden z ParlamentímiListy.cz oslovenými politology však nedoufá, že by se vláda udržela udržela na dlouho. A také v to, že bude mít sílu něco prosadit.

Profesorka Dvořáková vládě: Přežijete. Ale bude vám to k ničemu

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Podle politologa Zdeňka Zbořila je vyvolání hlasování o důvěře ze strany sociálních demokratů a komunistů opravdu poněkud nepochopitelné.

"Pokud si sečtou hlasy svých poslanců, k nim přičtou hlasy rebelujících poslanců z VV, je stále jasné, že jim hlasy k tomu, aby svůj nárh prosadili, budou chybět. Já osobně odhaduji, že to proto vláda ustojí," řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Dodal však, že si nemyslí, že to je pro Česko dobře. "Vláda se natolik zdiskreditovala, že ta důvěra v ní bude stejně minimální," podotkl politolog. Podle něj bude daleko blíž svému pádu možná vláda už v červnu - to se bude vědět, zda sliby, jež dal koalici a hlavně Věcem veřejným premiér Petr Nečas, myslel vážně.

Čtěte také:
Bobošíková: Vláda vydrží, dokud budou mít kmotři kde brát
Škárka, Huml i Kočí řeknou "ne". Vláda ale zřejmě přežije

"Pokud ne, v tomto období se pak dá pád očekávat poměrně jistě. Věci veřejné to totiž zablokují. Minimálně se dá počítat s tím, že padne premiér Nečas," odhaduje Zdeněk Zbořil.

Politoložka Dvořáková: Ustojí to. Ale už nic neprosadí

Vláda dnešní hlasování o důvěře ustojí i podle politoložky Vladimíry Dvořákové.

"Situace se teď kolikrát mění z hodiny na hodinu, ale v tuto chvíli věřím, že to vláda ustojí - pokud se ještě Nečas nestihne s někým rozhádat. Předčasné volby nejsou tím nejšťastnějším řešením, a tak to pokládám za jistý pozitivní krok, pokud se vláda udrží alespoň ještě nějaký čas," řekla ParlamentnímListům.cz Dvořáková.

Podle ní však tato vláda není schopná se soustředit na jakékoli podstané věci, a tak by schvalování reforem měla raději nechat stranou. "Lidé v ně nemají důvěru a zcela právem. Na reformy, jež vláda připravuje, je totiž potřeba především připravit také funkční prostředí, a to tu neexistuje. Domnívám se navíc, že ani není vůle ho prosadit. Jak se může dělat účelně zdravotní reforma, když nikdo nezajistí, aby nebyly přerušeny pěnězotoky do firem, jež na zdravotnictví profitují? Stejně tak - jak lze po lidech žádat, aby ukládali peníze na důchod do penzijních fondů, když neexistuje přímá ochrana toho, že ty peníze neskončí na konec někde úplně jinde?" ptá se Dvořáková.

Podle ní bylo zásadní chybou této vlády to, že neprosadila v první řadě základní reformu zákona o státní správě.

"Zabránilo by se tím lobbování, ovlivňování uvnitř stran různými zájmovými skupinami, musely by se překazit penězotoky, které v současné době ovlivňují v této zemi zcela vše. A do jisté míry vlivy lobbingu a zájmů jistých skupin ovlivnily i tuto nepřehlednou a smutnou politickou bilanci," shrnula Dvořáková.

Čtěte také:
Televizní profesorka: Zemi řídí mafie, je to Titanic 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…