Profesorka vládě: Lidé se necítí bezpečně a vy jimi pohrdáte. Bude zle

05.10.2011 4:42

Lidem dochází trpělivost, protože stát jim není schopen zajistit bezpečnost. Navíc jsou zákony nastaveny pro zloděje a pro vydírání. Ke všemu se ve společnosti vytváří klima, že ten, kdo je neúspěšný, je také méněcenný. Tohle všechno spolu s arogancí mocných posiluje podle politoložky Vladimíry Dvořákové frustraci ve společnosti, nikoli zvýšení DPH nebo stovka za pobyt v nemocnici místo dosavadních šedesáti korun.

Profesorka vládě: Lidé se necítí bezpečně a vy jimi pohrdáte. Bude zle

Protestní akce odborářů nejsou tím, čeho by se měla nynější vládnoucí garnitura obávat. Z organizovaných akcí jí totiž vážnější nebezpečí nehrozí. „Když jsem před časem hovořila o radikalizaci, tak jsem neměla na mysli nějaké vystoupení proti reformám. Ale chtěla jsem upozornit na to, že se posiluje frustrace ve společnosti. A ta nesouvisí se zvýšením DPH, nebo tím, že se v nemocnicích bude platit stovka místo šedesáti korun," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz profesorka Vladimíra Dvořáková, vedoucí katedry politologie VŠE.

Proto podle politoložky nejde ve vývoji společnosti o nějaké odborářské protesty, ale o moment, kdy se lidé zahnaní do kouta naštvou. „Pak to v těch ulicích bude zlé. Stačí připomenout nepokoje v Londýně nebo u nás ve Šluknovském výběžku. Sociální napětí se tu vytváří i proto, že někteří začínají žít s pocitem, že si mohou dovolit úplně všechno. A klíč je v tom, jak politici dávají najevo pohrdání lidmi," myslí si profesorka.

Související: Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé


Neúspěšný je brán za méněcenného

„Tady se vytváří klima, že ten, kdo je neúspěšný, tak je méněcenný. Aniž se kdokoli dívá na to, že lidé třeba jen neodhadli své možnosti, když si brali hypotéky. A pak se dostali do rukou lichvářů a stávají se obětí nemravných exekucí. To společnost svými zákony nahrává těm, kdo chtějí jejich tíživé situace zneužívat," upozorňuje Dvořáková na přetrvávající právní marasmus.

Politoložka poukazuje na to, že politici nejsou schopni řešit problémy těch, kdo sedli na lep lichvářům. „U nás jsou všechny zákony nastaveny pro zloděje a vydírání. A naopak proti těm, kteří se neorientují dobře, takže se syčáci k jejich majetku dostávají lehce," popisuje Dvořáková pro ParlamentníListy.cz jeden z hlavních důvodů napětí ve společnosti.

Politici byli před ghetty varováni

Lidem ale dochází trpělivost i z jiných důvodů. „Stát má základní povinnosti. Ale jestli není schopen zajistit lidem bezpečnost, nebo to, když si vypěstují mrkev, aby si ji také sklidili, a ne aby jim ji někdo ukradl, tak to lidi začne štvát čím dál víc. Stejně jako to, když právo neplatí pro všechny stejně," tvrdí šéfka katedry politologie.

Dalším ohniskem napětí jsou skupiny vyloučené ze společnosti, které se do ní nemohou zařadit. „Od 90. let jsme politikům říkali, aby v žádném případě nedopustili vytváření ghett. Ve dvaadevadesátém roce jsem viděla v USA, jak to tam v nich vypadá, a nejen já jsem upozorňovala na nebezpečí jejich vzniku u nás," konstatuje Dvořáková, že v tomto případě byly upřednostněny něčí ekonomické zájmy před těmi společenskými.


Na hlášky o deseti lahvích těžkého vína nálada není

Jako důkaz si stačí vzít politiku vůči neplatičům. Když nezaplatili jednou nebo dvakrát, tak se to neřešilo. „Nechalo se to dozrát do situace, kdy už pak bylo snadné je vystěhovat. Pochopitelně šlo o baráky. Naprosto chybná politika. Když teď člověk viděl, jak se pochoduje k těm ubytovnám, nutně to vyvolalo vzpomínku na pogromy," uvádí politoložka, že tohle není program, ale výraz naštvání a zoufalství, kterého se mohou chytnout různé radikální skupiny.

Společnost to vnímá jako velký problém, ale vláda ho neřeší. Stejně jako obrovskou korupci, která je všudypřítomná a přitom se nikdy nevyšetří. „Když lidem hrozí exekuce a mají pocit, že z toho systému není úniku, tak nemají náladu poslouchat nějaké mystifikace, vtípky či hlášky o deseti lahvích těžkého vína. Naši politici si tu větev, na které sedí, sami podřezávají," říká pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Související: U vína politiku neřešit, zapsal si Bárta do mobilu


Při hraní se sirčičkami stoh taky vždy nechytne

Podle záříjového průzkumu CVVM ale stoupla důvěra vládě na 22 procent, tedy o pět procent více ve srovnání s předchozím obdobím. „Jestli jednou stoupne o pět procent, nebo naopak klesne, tak to při této úrovni neberu jako důkaz nějaké změny. Kdyby se ukázala padesátiprocentní podpora, tak mi to bude připadat divné. Nutné je brát výsledky průzkumu jako trend," poukazuje politoložka.

Přestože zatím nedošlo k masívním pouličním výbuchům hněvu, trvá profesorka na tom, že roste sociální napětí, stejně jako arogantní chování politiků. „Je to jako hrát si se sirčičkami, ten stoh taky vždycky nechytne," podotýká Dvořáková, že společnost může explodovat z důvodu, u něhož by se to čekat ani nedalo. Dokládá to na příkladu Londýna, kde masové nepokoje odstartovala smrt kriminálníka. „Praskne to, aniž se někdo naděje. Politici by si měli dát pozor," nabádá politoložka.

  • Další názory profesorky Vladimíry Dvořákové ČTĚTE ZDE


K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…