Projekty na Vysočině a jižní Moravě získaly 10 miliard z ROP

04.01.2012 10:19

Města, obce a podnikatelé na jižní Moravě a Vysočině získali z regionálního operačního programu Evropské unie od roku 2008 deset miliard korun. O překročení této hranice se postaral projekt přestupního terminálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku, uvedl ve středu v tiskové zprávě Úřad regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod.

Projekty na Vysočině a jižní Moravě získaly 10 miliard z ROP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Na jižní Moravě letos skončí 64 evropských projektů. "Otevřou se výstavní prostory benediktinského opatství v Rajhradě, první návštěvníci si prohlédnou kostnici u svatého Jakuba v Brně," uvedla podle ČTK ředitelka Úřadu Regionální rady Jihovýchod Marta Sargánková.

Otevře se centrum pro lidi bez domova nebo hotové úseky cyklostezky

Diecézní charita Brno otevře denní centrum pro lidi bez domova, v červnu budou hotové úseky cyklostezky na trase Brno-Vídeň a v Nemocnici Břeclav spustí novou jednotku intenzivní péče. Mezi největší projekty patří turistické centrum ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku s dotací 66 milionů korun.

Podle mluvčí Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kateřiny Kurkové se letos otevřou další možnosti čerpání evropských dotací pro nové žadatele. "Jsou připraveny více než dvě miliardy korun pro investiční projekty v dopravě, cestovním ruchu a rozvoji měst a venkova," uvedla Kurková podle ČTK.

782 milionů pomůže zmodernizovat silnice II. a III. Tříd, 600 milionů podpoří cestovní ruch

Na investiční projekty dopravní infrastruktury uvolní podle ní Regionální rada Jihovýchod 782 milionů korun. Peníze půjdou do projektů výstavby a modernizace silnic II. a III. tříd, výstavby přestupních terminálů a souvisejících záchytných parkovišť nebo na projekty cyklostezek.

"Cestovní ruch na jižní Moravě a Vysočině podpoříme v novém roce 601 miliony korun. Další dotace ve výši 688 milionů korun pomohou rozvíjet vzdělávání, sport, kulturu, sociální a zdravotní oblast i revitalizaci veřejných prostranství v mnoha městech na jižní Moravě a Vysočině," dodala Kurková podle ČTK.

První projekty začal ROP Jihovýchod proplácet v roce 2008. Podle Kurkové celkový rozpočet činí 18 miliard korun. Poslední žádosti mohou obce, města a kraje posílat v příštím roce. Proplácení skončí o dva roky později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …