Projevy stáří můžeme minimalizovat

15.08.2014 0:00

Každý z nás občas na svém těle pociťuje známky stárnutí. S přibývajícími roky ztrácíme energii, zapomínáme a častěji se cítíme unaveni. Základem jak těmto projevům předejít je dodržovat správnou životosprávu a věnovat se sportu. Bohužel většina z nás není schopna našemu tělu zabezpečit dostatečný přísun vitamínů a minerálů z běžné stravy, proto je vhodné tělu dodat tyto živiny prostřednictvím kvalitních doplňků stravy.

Projevy stáří můžeme minimalizovat
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Jedna z důležitých látek, které naše tělo potřebuje a prostřednictvím které můžeme projevy stáří oddálit nebo minimalizovat, je koenzym Q10. Jedná se o látku, která se podílí na řadě metabolických dějů probíhajících ve všech orgánech našeho těla. Koenzym Q10 je důležitý zejména pro zdraví srdečního svalu a cévního systému. Navíc pomáhá chránit lidský mozek před některými závažnými neurologickými nemocemi vyvolanými oxidačním stresem.

Naše tělo si koenzym Q10 syntetizuje samo, potravou je bohužel přijímáno jen malé množství. Mladý a zdravý organismus ho dokáže produkovat v dostatečném množství sám. S přibývajícím věkem však schopnost organismu syntetizovat tuto životně důležitou látku v dostatečném množství klesá. Nepříznivé životní vlivy, jako je například zvýšený stres, kouření a různá onemocnění, vedou k jeho dalšímu úbytku.

Koenzym Q10 je mikronutrient, jehož nedostatek může způsobit celkové oslabení organismu, ohrozit naše srdce a celý kardiovaskulární systém. Jeho nedostatečná hladina v mozku zvyšuje riziko onemocnění např. Parkinsonovou chorobou. Koenzym Q10 je též velmi vhodným doplňkem stravy pro pacienty po kardiochirurgických operacích nebo srdečních infarktech. Vzhledem k jeho nezastupitelné funkci v dýchacím řetězci je zvýšení jeho hladiny v krvi formou doplňku stravy důležité také při větší fyzické aktivitě.

„Na co bychom neměli zapomínat u pacientů, kteří užívají léky snižující endogenní tvorbu cholesterolu, známé jako statiny? Tato léčiva jsou specifickými inhibitory enzymu, který je nezbytný také pro syntézu koenzymu Q10 v buňkách všech životně důležitých orgánů lidského těla. U starších pacientů je doplňování snížené hladiny koenzymu Q10 formou doplňku stravy více než žádoucí. Vedlejší účinek statinů na mitochondriální úrovni tak může být zcela potlačen,“ říká MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.

Pro osoby starší 40 let je doporučována denní dávka koenzymu Q10 30 mg. U nemocných s kardiovaskulárními chorobami a po kardiochirurgických výkonech lze dávku zvýšit až na 300 mg denně. Předávkování zde nehrozí, neboť tělo si samo reguluje jeho spotřebu. Koenzym Q10 nemá žádné vedlejší účinky a není návykový.

Jak postupovat při výběru doplňků stravy?
Zeptejte se odborníka
•    Nákup doplňků stravy vždy konzultujte se svým lékařem, výživovým poradcem nebo lékárníkem. Ti vám erudovaně poradí a pomohou vám vybrat ten nejvhodnější přípravek.
Upřednostňujte výrobky zavedených firem
•    Dobré jméno firmy je důležitým ukazatelem toho, že nabízené doplňky stravy jsou kvalitní. Zavedení výrobci mají spolehlivé postupy a přísné kontrolní mechanismy, aby do prodeje nepustili jakkoliv nefunkční produkty.
Nekupujte neznámé doplňky stravy na internetu
•    Pokud daný produkt neznáte nebo s ním nemáte zkušenosti, rozhodně ho nekupujte prostřednictvím nerenomovaných internetových obchodů. I když vás může lákat svým atraktivním obalem či cenou, může být pro váš organismus nefunkční, v horším případě i škodlivý.
Pozor na asijské doplňky stravy
•    S rozšířením internetu jako prodejního kanálu stoupá nabídka neznámých produktů pocházejících z asijských zemí. V takovém případě buďte vždy obezřetní, tyto výrobky často nesplňují evropské normy a mohou být pro lidské zdraví obzvlášť nebezpečné. Tyto přípravky se často prodávají také v tržnicích.
Nevěřte na zázraky
•    Všeobecně platí, že kvalitní doplňky stravy jsou pro lidský organismus prospěšné a dokážou zdraví výrazně posílit. Pokud však výrobce slibuje nereálné výsledky, jako např. úbytek na váze 20 kg za několik týdnů či měsíců nebo 100% prevenci infarktu myokardu, daný výrobek nekupujte. Výrobce se snaží zneužít vaší situace a záměrně slibuje nemožné.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…