Prostitutky danit. Záměr Véček ale vede přes vypovězení mezinárodní úmluvy

08.11.2011 21:11

Nápad Věcí veřejných na zdanění prostituce není ani zdaleka mrtvý, jak by se mohlo zdát z odmítavých reakcí jejich koaličních partnerů. Citelný příliv peněz do státního rozpočtu, který si VV od svého nápadu seznámit prostitutky s daňovým přiznáním slibují, by mohl podle autora návrhu Jiřího Rusnoka přijít už v roce 2013.

Prostitutky danit. Záměr Véček ale vede přes vypovězení mezinárodní úmluvy
Foto: internet
Popisek: Prostitutka na posteli

Nápad zdanit nejstarší řemeslo světa není v případě VV ani omylem originální. Podobný krok připravoval s vidinou zisku více než pěti procent volebních hlasů i někdejší lídr lidovců Cyril Svoboda. Véčka ale mají s takovým nápadem problémy podobné jako lidovci. Primárně by totiž zdanění prodejných žen znamenalo legalizaci tohoto způsobu obživy, který kromě profesionálek volí jako přivýdělek i některé vysokoškolské studentky.

Související:


S tím samozřejmě nechce mít většina ODS a TOP 09 v Nečasově kabinetu nic společného. Mediální avízo, že Véčka podobnou věc chystají, tak vyvolalo pouze posměch a peprné komentáře především z řad konzervativní Schwarzenbergovy TOPky. I tak ale VV naskládají zbraně.

ČR musí zrušit úmluvu proti obchodu s lidmi

"Pracujeme na tom. Zatím ve spolupráci s Parlamentním institutem hledáme cesty, jak legalizovat prostituci. To nebude snadné, ČR je vázána Úmluvou o potlačování prostituce a obchodu s lidmi. Je třeba tuto úmluvu nějak vypovědět, takže zjišťujeme, jak je to právně možné. Protože legalizace je krok číslo jedna a zdanění jde až potom," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz zdánlivé otálení s podáním návrhu poslanec.

Neobává se ani nesouhlasu koaličních partnerů včetně samotného premiéra. Ten k problematice v červenci 2011 uvedl, že stát nemá být nijak zainteresován na penězích z prostituce, jelikož není pasák. "Ono to mediálně vypadá, že je tam nesouhlas. Ale minimálně část ODS okolo pražského magistrátu je například pro, ostatně už několik let existuje obdobný návrh na legalizaci prostituce," upozorňuje poslanec.


Peníze do rozpočtu až v roce 2013

Rusnok souhlasí s jedním z kritiků, poslancem ODS Borisem Šťastným v tom, že lehké ženy by se měly danit paušálně. "Nalézáme tu inspiraci v Německu, kde paušál mají. Je to nejjednodušší a asi jediný přijatelný způsob zdanění vzhledem k diskrétní povaze živnosti," uvedl pro ParlamentníListy.cz Rusnok. Návrh by se měl objevit na jednání vlády někdy během prvního pololetí roku 2012. Následující rok by tak byl prvním, kdy se injekce v podobě daně z prostituce objeví ve státním rozpočtu.

Související: Šťastný k danění prostituce: Spíše paušál než evidovat odběratele


Prostituce je dnes legální například v Německu, Rakousku nebo Nizozemí. Naopak v katolickém Irsku či nám bližším Polsku je přísně zakázaná. V prostituci se podle poslance Rusnoka pohybuje 10 miliard korun ročně. Kolik z nich stát získá, zatím poslanec není schopen určit. Vše záleží na způsobu danění. Kromě přínosu do státního rozpočtu slibují VV od zdanění nejstaršího řemesla regulaci vlivu organizovaného zločinu či větší bezpečnost zákazníků. Prostitutky by totiž musely podstupovat pravidelné lékařské prohlídky.


Čtěte také:


Ilustrační foto: hns


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…