Protesty studentů i kantorů v Brně gradují. Dobeš je neoblomný

31.01.2012 16:18

Už to nevypadá jako studentská recese. Jakoby živeni každým dalším vystoupením představitelů ministerstva školství a některých vládních úředníků přibývá na razantnosti odporu studentů a jejich pedagogů. Zvláště patrné jsou tyto snahy v centru Jihomoravského kraje. A není se co divit. Brno je totiž sídlem mnoha vysokých i středních škol a kumulace studentů je zde zřejmě nejvyšší v celé zemi.

Protesty studentů i kantorů v Brně gradují. Dobeš je neoblomný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

Rektoři pěti největších brněnských vysokých škol se přidali k protestům svých studentů. Studenti vítají tento krok rektorů, který je podnítil k tomu, aby k protestům vyzvali i širokou veřejnost. K protestům se nově připojují zástupci vysokých škol z celé republiky a reformy kritizují i dříve reformám naklonění aktéři.


"Vítáme skutečnost, že se na naši stranu postavili rektoři brněnských univerzit a společně s námi vyzývají vládu ke stažení reformních návrhů. Apely na stažení návrhu zákona o finanční pomoci studentů nakonec zazněly i z úst profesora. Haňky, předsedy Rady pro reformu vysokých škol, která na přípravě obou návrhů pracovala," uvedl pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Ručka, předseda studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity.

Protesty v Brně podporují i další města

Opodstatněnost protestů ukazuje i skutečnost, že protesty otevřeně podporují zástupci univerzit z dalších měst a že se na plánovaný středeční protestní průvod přihlásilo již přes 1000 osob. Organizátoři očekávají velký počet nespokojenců z řad nejen studentské veřejnosti. Dost však také zřejmě bude záležet na počasí. Současné mrazy sice většině mladým nevadí, ovšem starší lidé budou zřejmě hodně rozmýšlet, než do zimy vyjdou.
"Protesty přicházejí od studentů, akademiků i rektorů nejen z Prahy, Brna ale i dalších měst a návrhy zákonů stále leží ve vládě. Žádáme proto veřejnost, které není lhostejný osud českého vysokého školství, aby se ve středu zapojila do našeho protestního pochodu," uvedl Petr Soukeník, mluvčí iniciativy studentských senátorů brněnských vysokých škol. Protestní pochod vyjde ve středu 1. února ve 14:00 z Moravského náměstí a půjde směrem k Právnické fakultě.

 

Odmítají posilování politického vlivu na chod škol

Brněnský otevřený dopis i protesty mají jasné poselství. "Odmítáme posilování rad veřejných vysokých škol na úkor akademických senátů, které by podle nás mělo za důsledek otevření univerzit politickým a komerčním vlivům. Nesouhlasíme se snižováním vlivu studentů - hybné síly akademické samosprávy - na rozvoj vysokých škol. Rovněž nám silně vadí nedotažený návrh zákona o finanční pomoci studentům, který má zalepit výpadek financování ze státního rozpočtu," rozšířil některé body Vojtěch Rada, předseda studentské komory Akademického senátu Mendelovy univerzity v Brně. Plánované snížení financování vysokých škol je ve výši 33 % a má být pokryto školným. K zavedení školného mluvčí studentské iniciativy Petr Soukeník dodává: "Neshodneme se sice na tom zda školné ano či ne. Přesto mezi námi panuje jednota v odmítnutí současného návrhu. Zavedení školného jako pokrytí výpadku financování ze státního rozpočtu ohrozí vysoké školy. Pokud bude školné zavedeno, mělo by být pouze doplňkovým zdrojem."

Společné prohlášení

Rektoři brněnských vysokých škol ve společném prohlášení již vyzvali vládu a ministerstvo školství k pozastavení legislativního procesu vysokoškolské reformy. Požadují další jednání. Akademická obec podle prohlášení nevěří v pozitivní přínos zákona o vysokých školách a zákona o finanční podpoře studentů v současné podobě.


"Zákon o vysokých školách budou provádět z největší části samy vysoké školy, existence základního konsensu na jeho věcném záměru a důvěra v jeho pozitivní aplikaci jsou základním předpokladem úspěchu reformy vysokých škol," říká se mimo jiné v prohlášení. Pod dokument se podepsali rektoři Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity, Vysokého učení technického, Janáčkovy akademie múzických umění a Veterinární a farmaceutické univerzity. Brněnské univerzity jsou podle rektorů připravené jednat o změnách ve vysokém školství, které přinesou akademickému prostředí zvýšení kvality, otevřenost a efektivitu a budou respektovat svobodu vzdělávání, bádání a akademickou samosprávu vysokých škol.
Proti věcným záměrům obou zákonů se postavili také studenti brněnských škol.

Dobeš jednat chce, od reforem neustoupí

K dalšímu jednání o vysokoškolské reformě vyzvalo ministra školství Josefa Dobeše (VV) také nové vedení Rady vysokých škol. Akademici požádali o stažení a přepracování obou chystaných zákonů, které mají upravit postavení univerzit, jejich samosprávu i školné. Dobeš sice prohlásil, že je připraven jednat, nicméně reforma už musí začít fungovat a její záměry považuje ministra za správné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…