Proti černým duším půjdeme on-line, prozradila ODS

05.02.2010 7:11

Aby zabránila dalším skandálům s narychlo nabranými černými dušemi, bude ODS sledovat počty členů místních organizací on-line.

Proti černým duším půjdeme on-line, prozradila ODS

Politici a lobbisté ze severočeské ODS platili stavebním dělníkům nebo studentům za to, aby vstoupili do strany a hlasovali pro Petra Gandaloviče. Informaci o tom přinesla v polovině prosince minulého roku MF DNES.

Zvyšováním počtu členů spřízněné organizace Gandalovič dosáhl znovuzvolení místopředsedou strany. Počty delegátů se totiž u občanských demokratů dosud odvozovaly z četnosti nižších organizací.

Tento systém chce ODS brzy změnit. Vedle toho plánuje strana další opatření proti nabírání falešných členů, mimo jiné i intranetový systém, který bude sledovat počet členů v regionech v reálném čase.

Děčín, Most: Nové organizace s osvědčenými členy

Jak se občanští demokraté staví k přijímání nových členů dnes, tři měsíce před volbami? „Nechceme stranu uzavírat, to by byl špatný signál,“ řekl serveru ParlamentniListy.cz tiskový mluvčí občanských demokratů Martin Kupka. Jistá omezení v náboru nových členů ale strana přijala.

K nejtvrdším opatřením došlo v ústeckém regionu, kde ODS zrušila místní stranická sdružení v Mostě a Děčíně. Předseda ústeckého regionu ODS a primátor Ústí nad Labem Jan Kubata prosadil v regionu sadu změn, jež mají do budoucna excesům se zmanipulovanými nábory členů zabránit.

"Organizace v Děčíně a v Mostě budou obnoveny. Bude ale stanoven maximální počet jejich členů, například v Děčíně to je 250," řekl serveru ParlamentiListy.cz Kubata.

"Nyní postupně přeregistrováváme původní členy. Nejprve znovuzařadíme starosty a další lidi na zvolených funkcích. Potom budeme postupovat podle počtu odsloužených let: podle toho, jak dlouho ten člověk ve straně je. A až dosáhneme stropu 250 členů, řekneme těm dalším: litujeme, ale teď jsme na dva roky přijímání pozastavili. Můžete to ale zkusit v jiném místním sdružení," vysvětlil primátor.

Počet lidí už nerozhoduje 

Změn se dočkalo i nominování delegátů na regionální sněm strany v Ústeckém kraji. "Zvýšili jsme takzvaný klíč. Dříve byl na regionálním sněmu jeden delegát na každých 100 členů oblastního sdružení. Dnes je to jeden delegát na 150 členů a takto lze získat maximálně deset delegátů. To znamená, že i kdyby mělo oblastní sdružení nad 1500 členů, na počet jeho delegátů to nebude mít vliv," řekl serveru ParlamentniListy.cz Kubata. "Dále udělujeme každé oblasti jednoho delegáta za 7,5 procenta fakticky získaných hlasů v krajských a parlamentních volbách," doplnil Kubata.

Oblastní sdružení ODS odpovídají bývalým okresům. Regionální sněmy ODS podle stanov například sestavují kandidátky pro sněmovní volby a volby do zastupitelstev krajů.

Podobný systém jako v Ústeckém kraji se ODS chystá zavést i na celostátní úrovni. Ve hře jsou nyní dvě varianty: podle první by každá oblast měla nárok na dva delegáty kongresu a zbytek jejích delegátů by závisel na výsledku voleb v regionu. Druhá varianta by každé oblasti automaticky přidělila jednoho delegáta, jejich další počet by se odvíjel od velikosti oblastní stranické organice a jejího výsledku ve volbách. Vítěznou variantu vybere výkonná rada strany 15. února.

Mít přehled on-line

Dalším opatřením, jež ODS nasadí proti organizovaným náborům, je intranetový nástroj Eliška, jehož prostřednictvím budou moci manažeři strany sledovat pohyb členské základny v reálném čase. "Když by se najednou v oblastním sdružení objevilo padesát nových jmen, jedeme tam promluvit si s nimi," říká Kubata. "Může se sice stát, že do strany se najednou přihlásí větší skupina lidí, ale není to pravděpodbné. Ten systém už běží, teď je třeba do něj zaregistrovat všechny stávající členy," doplňuje ústecký primátor.

Vary mají také problém? 

Ve středu pohrozil předseda občanských demokratů Mirek Topolánek rozpuštěním organizace ODS v Karlových Varech. Problém zde je však právě opačný než na severu Čech. Žadatelé o členství si zde stěžovali, že strana je odmítá přijmout.

"Víme o tom, co se v karlovarské ODS ohledně přijímání nových členů děje, a my na ni budeme apelovat, aby se neuzavírala před novými členy," vzkázal karlovarským straníkům Topolánek.

Šéf karlovarské buňky strany Antonín Vlk se brání tím, že má podezření na pokus o vstup černých duší: "Na podzim 2008 nám přišlo asi šedesát podobně předepsaných žádostí poslaných najednou z jedné pošty, což hypotézu o snaze získat černé duše potvrzuje," řekl Vlk Právu.

Foto: ods.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cti

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…