Proti sudeťákům se postavil Paroubek. Drzost. Ať mlčí, zlobí se

14.06.2011 7:59

Bavorský ministerský předseda Horst Seehofer chce osobně jednat s českou vládou ve věci toho, že by se omluvila sudetským Němcům za údajná minulá příkoří. Informoval o tom v neděli server deníku Fränkischer Tag. Tato výzva se však napříč politickým spektrem nesetkala s velkým pochopením.

Proti sudeťákům se postavil Paroubek. Drzost. Ať mlčí, zlobí se

Českou vládu vyzval k omluvě v sobotu předseda landsmanšaftu Franz Pany. „Omluva vždy měla smysl jako krásné lidské individuální gesto, které člověk dělá ze svého vlastního rozhodnutí. Spory ohledně zodpovědnosti za druhou světovou válku a za všechno, co s ní souviselo, nelze řešit omluvami a už vůbec ne nás, kteří žijeme dnes, tedy po 66 letech. Všechny dosavadní omluvné výroky z české strany někteří v Německu slyšet nechtějí. Navíc žádat omluvu ve dnech výročí lidické hrůzné tragédie je výrazem mimořádné lidské necitlivosti a nepoučitelnosti," prohlásil v sobotu prezident Václav Klaus. Předák sudetských Němců pak řekl, že mu takové prohlášení připomíná dobu komunismu.

K tématu:
Klaus: Poválečné násilí Čechů na Němcích není srovnatelné s nacisty

Paroubek sudetské Němce tvrdě odsoudil

Požadavek sudetských Němců na omluvu ale většina českých politiků odsoudila jako hanebnost a drzost. „Je to drzost, toto požadovat. Nevím, o co se opírají. Měli by být soudní a spíše mlčet. V roce 1938 proběhly poslední svobodné předválečné volby. Šlo o komunální volby a Henleinova pronacistická Sudetoněmecká strana získala u německých voličů 93 procent hlasů. Německá menšina ve své drtivé většině přispěla k zániku a okupaci československého státu," řekl serveru ParlamentníListy.cz expremiér Jiří Paroubek.

Více:
Drzost revanšistických Sudeťáků nezná mezí, píše Paroubkův web

„Doufám, že se jim česká vláda omlouvat nebude a velmi by mě v tomto smyslu zajímal postoj ministra zahraniční Karla Schwarzenberga, který takové tendence projevoval. Pokud k takové omluvě ze strany české vlády došlo, odsoudil bych to stejně jako jsem odsoudil podobnou omluvu místopředsedy Evropského parlamentu Libora Roučka z ČSSD," dodal Paroubek.

Schwarzneberg by sudetské Němce znovu pozval. Nečas mlčí

Redakci ParlamentníchListů.cz také zajímal názor ministra zahraničí Karla Schwarzenberga z TOP 09. „Návštěvu bych podpořil. Co se týká politování nad tím, co se stalo, český parlament se svého času už takto vyjádřil. Není mi jasné, proč by teď vláda měla něco opakovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr Schwarzenberg. V případě premiéra Petra Nečase z ODS se ale reakci získat nepodařilo.

Bavorský premiér se pravidelně účastní sudetoněmeckých srazů. Podle něho poválečný odsun Němců byl a zůstává bezprávím. Seehofer již několikrát vyzval ke zrušení Benešových dekretů. Sám Schwarzenberg v minulosti uvedl, že Benešovy dekrety jsou proti lidským právům, ale zrušit je nelze.

Prosincová návštěva Posselta v Česku

Seehofer byl vloni ke konci prosince společně s předákem sudetských Němců Berndem Posseltem na pozvání premiéra a ministra zahraničí na návštěvě v Česku. Podle informací ParlamentníchListů.cz žádal tehdy premiér prezidenta Václava Klause, aby bavorského premiéra přijal. Nečas v tom totiž nechtěl být sám. Klaus to ale odmítl.

K tématu:

„Nepřipustil bych vládní delegaci, jíž by v jakékoliv podobě byl přítomen mluvčí Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt, který díky své vytrvalé mnohaleté aktivitě představuje ze všech evropských politiků nejagresivnějšího představitele nejreakčnějších sil dnešního Německa snažící se rozbít pevné ústrojí poválečného uspořádání," pustil se tehdy Jiří Paroubek do státní návštěvy, která do Česka dorazila v prosinci.

Více: Paroubek k Posseltovi: Kníže a Nečas nás zbavují sebeúcty

Není to vkusné

Když neodsoudil požadavky sudetských Němců Nečas, udělali to za něj v ODS jiní. „S politováním a nesouhlasem jsem zaznamenal výroky europoslance Posselta a jiných sudetoněmeckých činitelů během uplynulého víkendu. Sudetoněmecké organizace si musí konečně uvědomit, že právě ony každoročně touto dobou rozdmýchávají vlnu nesnášenlivosti, otevírají uzavřené otázky minulosti a jednají tak proti duchu dobré evropské spolupráce. Takové chování je třeba jednoznačně odmítnout," uvedl předseda frakce Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil.

K tématu:

„Česko-německé vztahy v sobě mají mnohé temné kapitoly. Každá země se s nimi musí postupně vypořádat. Nátlak a politicky motivovaná prohlášení od našich sousedů opravdu nepomohou konstruktivní debatě. A souhlasím s prezidentem Klausem, že načasování takové výzvy během vypálení Lidic není úplně vkusné," řekl ParlamentnímListům.cz předseda zahraničního výboru sněmovny David Vodrážka.

Česko-německá deklarace

K odsouzení se přidal i místopředseda výboru Jan Hamáček z ČSSD. „Nechme historii historikům. Tyto věci vyřešila česko-německá deklarace z roku 1997. Politici se mají dívat dopředu. Nepovažuji zneužívání historických událostí jak ze strany německých, tak i českých politiků za dobrou věc," řekl ParlamentnímListům.cz. Prakticky stejný názor mají i europoslanci ODS Ivo Strejček a Hynek Fajmon. „Vynucování si omluv je nepřijatelné a nechutné i s ohledem na nedávné výročí vyvraždění Lidic," dodal Fajmon.

Předseda Výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer rovněž odmítá omluvu s tím, že je minulost je pro něj uzavřena česko-německou deklarací. „S politováním také sleduji, že oni nejsou pro českou vládu a prezidenta adekvátními partnery. Je to něco, jako kdyby hejtman Jihočeského kraje neustále vyzýval německou kancléřku. Sdílím postoje pana prezidenta a vyjadřuji mu svou naprostou podporu," zdůraznil Bauer.

Tisíc let omluv za to, že nás chtěli vyhladit

„Omluvy již zazněly dříve. Teď není důvod," míní Roučkův kolega z ČSSD Richard Falbr. „Omluvy v době, kdy si připomínáme nacistické progromy, jako je vyhlazení Lidic? Sudetoněmečtí předáci nejspíše ztratili smysl pro soudnost," míní poslanec ODS Pavel Bém.

Prohlášení sudetských Němců ostře odsoudil i senátor zvolený za sdružení za Severočeši.cz Jaroslav Doubrava. „Za co bychom se jim měli omlouvat? Kdy se oni omluví za to, že zavraždili statisíce našich lidí, plundrovali naše hospodářství a chtěli vyhladit náš národ. To oni by raději měli tisíc let klečet na kolenou a prosit za odpuštění za ta zvěrstva, co nám provedli.  Je to neuvěřitelná arogance a drzost. Vážím si pana prezidenta Klause, že před nimi neohýbá hřbet jako někteří naši politici," řekl ParlamentnímListům.cz rozhořčený senátor.

Omluva bez pokynu

Poněkud jiný názor má jeho senátorský kolega zvolený za TOP 09 Jaromír Štětina. „Omluva za zlý čin, pokud byl spáchán, je vždy na místě a patří k dobrému vychování. Je znamením velkorysosti. Musí ale vycházet v vnitřního přesvědčení. Omluva na žádost nemá očistnou sílu, proto si myslím, že by tento pokyn předáků sudetských Němců neměla vláda ani prezident akceptovat," míní Štětina.

Požadavky sudetských Němců tvrdě odsoudil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Jde o nehoráznou nestydatost. Kdyby to nemysleli vážně, dalo by se to nazvat již folklorem. Je to snaha o revizi výsledků druhé světové války,  udělat z vítězů poražené, z poražených vítěze, z viníků oběti a z obětí viníky. Vláda by tomu neměla ustupovat," řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Kováčik.

„Měli bychom jednoznačně odsoudit vraždy nevinných Němců po válce," myslí si naopak europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová. „Hosty, pokud přijedou, uvítat, občerstvit, toť vše. Omluva komu a za co? Ne, myslím, že co mělo být řečeno, řečeno bylo a žádné nové důvody nenastaly," říká poslankyně Zdeňka Horníková z ODS.

Svaz bojovníků za svobodu odsoudil Nečase

Ostrá slova zazněla v sobotu i z úst předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděly Dvořákové v Lidicích při pietním aktu k 69. výročí vyvraždění obyvatel a vypálení obce. Dvořáková varovala před ústupky sudetským Němcům.

Vadí ji chování premiéra Petra Nečase i ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Dvořáková zmínila slib předsedy vlády, že nepodá ruku vrchnímu představiteli sudetských Němců Berndu Posseltovi. „Opak byl pravdou," řekla Dvořáková u lidického masového hrobu a zmínila nedávnou návštěvu Prahy, v níž byl Posselt členem delegace bavorského premiéra Horsta Seehofera. Rovněž Schwarzenbergova slova dávají sudetským Němcům podle Dvořákové naději.

Suverenita hájí Klause

Příkré odsouzení zaznělo i od Suverenity Jany Bobošíkové: „Suverenita SBB ostře protestuje proti žádosti sudetských Němců, aby se prezident ČR Václav Klaus omluvil za odsun. Nestydatost takového požadavku je ještě umocněna tím, že tento požadavek vznášejí právě ve dnech, kdy si připomínáme jeden z nejstrašnějších zločinů, kterého se němečtí okupanti dopustili na bezbranném civilním obyvatelstvu v okupovaném Československu, vypálení a vyvraždění Lidic."

Bobošíková upozornila, že v čele Sudetoněmeckého landsmanšaftu od samého počátku stáli aktivní nacisté, příslušníci SS a Gestapa, kteří se za okupace podíleli aktivně na vraždění českých občanů.

Čtěte také:
Mluvčí sudetských Němců žádal v Lidicích o odpuštění
Posselt: O zločinech na Němcích je třeba diskutovat. Pěkně v klidu
Podpořte vyšetřování zločinů, chtějí sudetští Němci po české vládě
Charta sudetských Němců po 60 letech Němce už nezajímá 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…