Proti vládě a prezidentovi chce zakročit už více než 100 tisíc lidí

14.01.2012 6:06

Organizátoři takzvané Holešovské výzvy jsou sami překvapeni, kolik lidí se k nim denně přidává. Úspěch, jaký se svými snahami zaznamenávají, totiž předčil jejich očekávání. Na jejich stranu se přidávají i nejprve zdrženlivá sdružení a iniciativy. Počet jejich příznivců přesáhl sto tisíc.

Proti vládě a prezidentovi chce zakročit už více než 100 tisíc lidí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Výročí 17. listopadu lidé využili k demonstraci proti vládě

„Padáme únavou, opravdu máme hodně práce, vyřizujeme dotazy, lidé se nám hlásí po desítkách s podporou alespoň v emailech. I na ně musíme odpovídat. O víkendu budeme jednat v Praze o konkrétních věcech, jak zapojovat i další iniciativy. Jejich pohled na nás se totiž v posledních dnech výrazně změnil – k lepšímu,“ sdělil jeden z aktérů zmiňované výzvy, Slávek Popelka ParlamentnímListům.cz.

Jisté je, že důkazem o tom, že jeho slova nejsou ani v nejmenším nijak nadnesená, je to, že před zveřejněním informace o tom, že Holešovská výzva existuje, navštěvovalo jejich internetové stránky denně dvě stě, čtyři sta lidí. Nyní jejich sčítač ukazuje přes sto tisíc návštěvníků.

A tak zatímco si ještě před několika dny organizátoři této akce stěžovali na to, že mají potíže přesvědčit i jiné iniciativy a občanská hnutí proto, aby se k nim připojila, nyní se situace zásadně obrací. “Nepokládali nás za partnery, teď už je to jinak. Do pátku tohoto týdne se k nám připojilo už 15 různých sdružení. Dobrým znamením pro nás je i to, že lidé v různých věkových kategoriích od důchodců až po studenty, přicházejí sami s nápady, jak pomoci. Nejčastěji jde o šíření Holešovské výzvy. Například v Nymburku nechali naši fanoušci vytisknout pět set letáků, které chtějí rozvěsit po městě, i v jiných městech jde až o tisíce letáků, jež dobrovolníci umísťují všude, kde to jde. Zdá se, že se lidé konečně probouzejí,“ řekl dále Slávek Popelka.

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, 28. ledna se uskuteční v Praze 9 velká Celostátní konference občanských iniciativ. Ta chce vyslovit současné vládě nedůvěru a požadovat její odstoupení včetně prezidenta republiky.

Jednoduché to nebude, ale chceme předčasné volby, říkají organizátoři

„Ono to asi tak jednoduché nebude, toho si jsme vědomi. Přesto chceme navrhnout, aby parlament připravil neprodleně nové předčasné volby s omezeným, předem stanoveným finančním limitem maximálně 10 milionů korun na předvolební kampaň politických stran, politických hnutí a občanských iniciativ. Pokud se tak nestane a nebude rozhodnuto o nových volbách do šesti týdnů, navrhujeme zahájit demonstrací 15. března 2012 stávkovou pohotovost s přípravou na generální stávku. Ta potrvá do splnění požadavků občanů na odstoupení vlády a prezidenta republiky a nové volby,“ slibuje si od současných aktivit Václav Princ z Českých Budějovic, spolu s ostatními autory zmiňované Holešovské výzvy. K podpoře dokonce vyzval i média a požádal je, aby „konečně“ začala psát a informovat objektivně a nezávisle.

„Každý máme osobní poznatky, důvody, proč jsme se rozhodli spolupracovat na spojení občanských iniciativ proti stávajícímu politickému vedení této země. Ne zcela se nám to vždy daří. Jsou tu ovšem vyšší zájmy než naše lidské vlastnosti, jako je ješitnost a vlastní já, já, já jsem ten jediný, který má pravdu. Dostávám denně velmi mnoho e-mailů, které jsou adresované Holešovské výzvě, některé jsou velmi zoufalé,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Princ. 

Jedním z velmi palčivých problémů, který přitáhl k zájmu o Holešovskou výzvu, bylo navrácení majetku církvím, o kterém jednala v tomto týdnu vláda. Soudě podle celé řady přeposlaných emailů je vidět, že to lidé – sympatizanti s uvedenou výzvou – vnímají jako velkou křivdu a další důkaz selhání současné vlády.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

„Toto by měl být impuls k tomu, aby vláda odstoupila. Neboť všechny ty zákony, které schválila k vůli "údajným" reformám, jsou stejnou službou mafiím = soukromým spolkům všeho druhu, jako i zákon pro církevní restituce. Vždyť reformy nic nereformují k lepšímu. Nikdo vlastně neví, jaký výsledek má očekávat nejen za rok, natož pak za 10 či 30 let. Právě to, že členové vlády porušují svůj slib, který dali při uvedení do svých funkcí, by měl být legitimní základ k požadavku demise vlády. Pojďme vyzvat k demisi dříve, než nás a naše potomky vláda zadluží na 30 let a více. Je to naše občanská povinnost,“ píše například žena podepsaná pouze jako Vlasta. A navrhuje, aby se konference usnesla na podání trestního oznámení na kompletní vládu.

Lidé, kteří se k Holešovské výzvě hlásí, či jí vyslovují sympatie, si zpracovali i určitý systém monitoringu médií. Mezi sebou si rozesílají zprávy o tom, kde o jejich snahách vyšla jakákoli negativní zmínka.

Výzva vznikla prý na základě výrazně narůstající nespokojenosti lidí ve všech oblastech života. Obrací se nejen k občanům, ale i k médiím, a vyzývá je k ukončení nečinnosti a snahám chod věcí zvrátit. Na rozdíl od všech dosud známých iniciativ, vyzývá všechny nespokojence v různých sdruženích, hnutích i odborech ke spojenectví. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…