Protikorupční fond se ozval: Jankovský je na odstřel. Hraje to s mafiány

11.11.2011 17:56

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) by měl co nejrychleji odstoupit. Připravil špatný zákon o veřejných zakázkách. Ve svém prohlášení rezignaci žádají představitelé Nadačního fondu proti korupci (NFPK). Ministerstvo ale zákon brání, je prý kompromisem možného.

Protikorupční fond se ozval: Jankovský je na odstřel. Hraje to s mafiány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Vadí jim také, že poslanci při hlasování nepodpořili důsledné rozkrytí vlastníků firem soutěžících o veřejné zakázky i jejich subdodavatelů. Přestože autorem zákona není pouze Jankovský, on by měl nést zodpovědnost. „Nedovedu si představit, že bychom požadovali odstoupení všech koaličních poslanců," řekl v ČT Karel Randák, člen správní rady NFPK.

Nakonec převládne tlak mafiánů

"Při hlasování o klíčových zákonech pokaždé převládne tlak mafiánů, kteří sice dovolí učinit dílčí legislativní změny, ale jádro věci zůstane netknuté," poznamenali členové správní rady NFPK, podnikatelé Karel Janeček a Stanislav Bernard, herec Jan Kraus a právě Randák.


Sněmovna před týdnem schválila zpřísnění zákona o veřejných zakázkách, který má přinést právě jejich větší průhlednost. Odstraňuje například možnost vypisování zakázek tak, aby je získala předem vybraná firma, a ruší výběr výherce losem. Uchazeči o zakázky také budou muset informovat o významnějších subdodavatelích zakázek i o jejich akcionářích, kteří vlastní víc než deset procent základního kapitálu subdodavatele. „Podoba zákona o veřejných zakázkách je pro nás nepřijatelná," prohlásil Randák.

Podle ministerstva ale není žádný důvod k tomu, aby ministr opouštěl svou židli. "Stojíme si však za tím, že novela zákona o veřejných zakázkách byla připravena v široké diskusi s předními českými experty i politiky napříč stranami. Jako každý podobný návrh je samozřejmě ‚kompromisem možného‘, protože zájmy jednotlivých skupin mohou být i v přímých protikladech. Snaha o co nejvyšší transparentnost může vyústit v přebujelou administrativu, stejně jako může dobře míněná snaha o snížení limitů pro zakázky malého rozsahu při extrémním nastavení zkomplikovat život malý obcím," brání se v reakci Jankovského ministerstvo pro místní rozvoj.

Související

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…