Protivládní demonstrace v Praze. Smrt protestujícího prý přivede další lidi

22.10.2011 16:21

AKTUALIZOVÁNO Zhruba tisícovka nespokojených lidí se před druhou hodinou sešla na pražském náměstí Republiky. Protest proti vládě svolala iniciativa ProAlt.

Protivládní demonstrace v Praze. Smrt protestujícího prý přivede další lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mladí lidé demonstrující v Praze

Odhadem tisíc lidí se sešlo k demonstraci proti "škodlivé" vládě. Protestující ze začátku šlo jen těžko odlišit od turistů, ve kterých nezvyklá akce vzbudila dostatečnou zvědavost, aby přišli blíž. Na místě byl i reportér ParlamentníchListů.cz.

Mezi demonstranty se pohybovali například odboráři ze svazu KOVO nebo z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, mladí sociální demokraté a komunisté. V rukou nesli transparenty s nápisy typu: Reformy jsou deformy, Stop TOP nebo Volby nejsou bianko šek.

Protestující z reproduktorů pouštěli písně Karla Kryla, ve 14:00 akce začala. Účastnil se i šéf KSČM Vojtěch Filip. "Jak já vnímám situaci, když jezdím po republice, tak se velmi vyostřila. Myslím, že je cítit velký odpor vůči vládě," řekl ParlamentnímListům.cz. A v Praze je výrazně vidět, protestují podle něj ale i lidé v menších městech.

"My, když děláme jednotlivé akce ve více městech, tak zjišťujeme, že přijde dohromady třeba 100 tisíc lidí. V Praze je ale těch 50 tisíc lidí, co přijdou naráz, lépe vidět než na těch jednotlivých náměstích menších měst," podotkl.

Aby přišlo 100 tisíc lidí, musel by nejprve nějaký protestující zemřít

Reportér ParlamentníchListů.cz mezi účastníky akce narazil i na Matěje Stropnického ze Strany zelených. "Jsem tu proto, že odmítáme vládní reformy ve stávající formě," zdůvodnil svou účast.

Kromě něj se po druhé hodině na náměstí scházela další půl tisícovka lidí. Aby jich přišlo 100 tisíc, musel by podle Stropnického nejprve někdo zemřít. "To by musel jeden z demonstrantů umřít, aby přišlo sto tisíc lidí," řekl mladý politik. "Každé větší hnutí začínalo smrtí nebo zbitím. Naše sametová revoluce také začala fiktivní smrtí studenta."

Starosta: Kalousek je na pár facek

Po půl třetí už se na náměstí zastavily tramvaje. Pomluvil Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, který proti "nespravedlivé" vládě vystupuje opakovaně. Lidí už v tu chvíli mohlo být na místě něco přes dva tisíce - kapsáři si zřejmě přišli na své.

Plamenný projev pak předvedl před třetí hodinou i starosta obce Trokavec Jan Neoral. O ministru financí Miroslavu Kalouskovi mimochodem řekl, že "je na pár facek". Po Neoralovi vystoupil se svým projevem odborářský boss, šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. Mimo jiné vyzval lidi: "Zahoďte tu pasivní resistenci a pojďte do ulic!"

Demonstranti se posléze odebrali směrem k Úřadu vlády, kam dorazili krátce po čtvrté hodině. Zde naslouchali projevům opozičních politiků. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už se pro Českou televizi nechal slyšet dříve. "Reformy vlády jsou škodlivé a ČSSD cítí povinnost podpořit tuto demonstraci, kterou svolaly odbory a nevládní organizace," řekl.

Až reformy začnou platit, vyjdou lidi skutečně do ulic

Co by se muselo stát, aby do ulic vyšlo padesát nebo sto tisíc lidí, se ParlamentníListy.cz ptaly i na demonstraci přítomného stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce z ČSSD. "Myslím, že náš národ nemá v povaze demonstrovat, ale lidem už dochází trpělivost," podotkl. "A myslím si, že až začnou platit ty reformy, proti kterým teď demonstrujeme, tak tady těch 50 tisíc lidí bude."

Že se jich před Úřadem vlády v sobotu sešlo jen něco pod třemi tisíci, zdůvodňuje nevědomostí. "Problém je, že ne všichni si ještě plně uvědomují vážnost té situace. Spousta lidí nemá potřebné informace. Až se ty kroky projeví v reálnu, tak tu těch 50 tisíc lidí bude." Zatím se ale bude protestovat v menším měřítku, sociální demokracie prý podobnou akci uspořádá i v Brně.

Musí se stát něco, co lidmi otřese. Pak přijdou

Podobný názor jako Tejc má i šéf Strany zelených Ondřej Liška. Nezachází ovšem až tak daleko jako jeho stranický kolega Stropnický. "Já si myslím, že to bude muset být nějaká věc, která lidmi otřese, ale jen doufám, že to nebude muset být násilí," řekl ParlamentnímListům.cz.

"Až začnou efektivně působit reformy, která tahle vláda připravila, tak to bude pro lidi takový otřes, že se budou ještě divit," zdůraznil. "Až se začne platit školné, zvedat daně, až na nás udeří hospodářská krize, tak si lidi uvědomí, že to není něco, co spadlo z vesmíru, ale že to zavinily konkrétní strany. A doufám, že to povede ke změně voličského chování a těch protestů se zúčastní víc lidí."

Dvacet minut po 16. hodině se protestující začali houfně rozcházet a demonstrace tak byla bez výraznějších emocí skončena. 


Související: Ukažme vládě, že bát se má ona. Praha dnes zažije další demonstraci

Čtěte také:

Ilustrační foto: hns

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera, Markéta Paráčková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…