Provod k Pitrovi: On je dravec, ale nedělá nezákonné věci

03.08.2010 10:44

Archív, v němž zavražděný podnikatel František Mrázek shromažďoval na vlivné lidi veřejného života citlivé údaje, které se bez nadsázky dají označit jako špína, by podle podnikatele Miroslava Provoda zničil mnohé politiky. „Dostalo by to na kolena jak ODS, tak ČSSD,“ prohlásil před časem Provod. Teď zavzpomínal pro změnu na Tomáše Pitra.

Provod k Pitrovi: On je dravec, ale nedělá nezákonné věci

Miroslav Provod za komunistů vydělal nezákonným kšeftováním řádově několik desítek milionů korun. Ve vekslácké hierarchii patřil k absolutní špičce a měl vazby i na policii. Asi proto ho později využil k obchodním aktivitám i podnikatel Tomáš Pitr, jehož minulý týden zajistila švýcarská policie na základě mezinárodního zatykače.

„Pitr je dravý obchodník, já jsem spíš obchodník lidumil, takový kapr. Pan obchodník Tomáš Pitr je obchodník candát, ale to neznamená, že by dělal nějaké nezákonné věci," zmínil v rozhovoru pro deník Aha Provod k Pitrovi.

Mimo soudní síň jsme se již nestýkali

Zdůraznil však, že i když s Pitrem kdysi čile podnikal - oba byli za daňové úniky později odsouzeni k pětiletému vězení - nyní s ním v kontaktu není. „Naposledy jsme spolu podnikali před šestnácti lety a pak jsme se scházeli jen v souvislosti s procesem. Mimo soudní síň jsme se setkali tolikrát, že by to šlo spočítat na prstech jedné ruky," uvedl dále Provod s tím, že oba muži by si navíc neměli vzájemně ani co říct.

Zatímco on si svůj trest ve vězení již odpykal, Pitra mříže ještě čekají. Tedy, pokud jej případný obnovený proces neočistí. „Jsem přesvědčen, že jsme se nikdy žádného deliktu nedopustili," řekl však k trestu obou mužů Provod.

O trezoru Mrázka nyní pomlčel. Bude něco v knize?

Podnikatel dále zmínil, že o svém podnikání a také o osobách z podnikatelského světa píše knihu. Už jednu verzi měl, ale tu radši vyhodil. „Je to autobiografie kombinovaná s některými názory na situace, o nichž jsem se domníval, že jsou realitou. Původní kniha vycházela hlavně z mých hypotéz. Některé pasáže, které byly hodně šťavnaté, jsem proto vynechal a tu knížku jsem znovu přepsal," popsal tvorbu svého díla.

K Mrázkově spisovém trezoru Provod ale v rozhovoru pro Aha protentokráte pomlčel. Uvidíme, jestli se o něm rozepíše v knize, a co nakonec prozradí i na Pitra.

Gott mu dával vstupenky. Grátis a do prvních řad

Co ještě o Provodovi víme? Když v Lucerně předy lety vystupoval Karel Gott, on podle zdroje ParlamentníchListů.cz sedával pokaždé v prvních řadách. Zpěvák mu totiž přenechával prominentní vstupenky a to jako údajné poděkování za to, že se mu podnikatel staral o dodávku nedostatkového zboží. Provod to totiž uměl. I za minulého režimu pašoval do tehdejší Československé socialistické republiky digitální hodinky, anebo prostě jen nedostatkové zboží. A i lidé showbyznysu jeho služeb prý rádi využívali.

V té době již ale znal Provod i Františka Mrázka, jenž se z obyčejného veksláka vypracoval v 90. letech na známého a váženého obchodníka. Dokonce prý shromažďoval různé spisy, v nichž je špína na řadu politiků a dalších vlivných osobností. Provod pak s Mrázkem pod zaštitou Gotta založil Nadaci Interpo, která měla sloužit na podporu dětí, jimž zahynul někdo z rodičů při plnění služebních povinností. Jenže nadace byla spíše pračkou peněz a tak Gott z ní raději velmi rychle vycouval.

Provod Gottovi vilu „výhodně prodal"

Kromě toho byl Provod Gottovým správcem vily v Jevanech. Vilu zpěvák nakonec přes Provoda prodal firmě Narex, ovšem Gott prý peníze dal Provodým rodičům. Nakonec zpěvák od firmy odkoupil vilu nazpět...  

Později ji však opětně prodal - protentokráte již jinému podnikateli. Jenže nový majitel vily Jan Moťovský je léta nezvěstný. Prý se schovává před obchodními partnery, anebo ho někdo v zahraničí zavraždil. Než však zmizel, stačil v Gottově bývalém impériu zařídit stálou výstavu o Zlatém slavíkovi. „Gottland" ovšem prý nyní téměř nevydělává.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …