Provoz Dukovan není ohrožen, tvrdí rozhlas

09.10.2012 10:25

Uzavření Dukovan prý nehrozí a to ani kvůli tomu, že společnost ČEZ v ní používá jaderné palivo pocházející z Ruska. Podle zjištění Českého rozhlasu se na tom, že Dukovany nebudou uzavřeny, shodli představitelé Evropské unie.

Provoz Dukovan není ohrožen, tvrdí rozhlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

Evropská zásobovací agentura Českému rozhlasu potvrdila, že skutečně zkoumá dohodu o dodávkách, kterou má firma ČEZ pro Dukovany uzavřenou. Výsledkem této kontroly ale podle vysokého představitele agentury nemůže v žádném případě být uzavření Dukovan. Deník E15 přitom dnes napsal, že kvůli tlaku z Evropské unie možná budou muset Dukovany svůj provoz ukončit.

Agentura podle Čro může prý jednat jen o tom, zda do elektrárny nedodávat palivo i z jiných zdrojů. „Pokud ale jiný dodavatel nebude, Dukovany můžou dál fungovat za stávajících podmínek,“ informuje rozhlas.

Problémem je totiž fakt, že země Evropské unie by podle platných závazků neměly být závislé na dodávkách jaderného paliva ze třetích zemí.

Smlouva je platná až do roku 2018

Smlouva, kterou má Česko s Evropskou zásobovací agenturou uzavřenou o dodávkách jaderného paliva z Ruska, je platná až do roku 2018. „Pak ale zřejmě bude muset přejít na systém, který funguje u novější temelínské elektrárny - nejdřív by se muselo palivo obohatit ve Francii a Holandsku a pak posílat výrobci do Ruska. To zvýší náklady na provoz elektrárny,“ uvedl dnes ve svém zpravodajství Radiožurnál.

„V tuto chvíli jsme pouze předložili agentuře prodloužení tohoto kontraktu i za rok 2018 a uvidíme, jestli taktéž bude tento kontrakt posvěcen jako v případě, když jsme vstupovali do Evropské unie, a nebo bude mít Evropská komise nějaké připomínky,“ informoval pak k problému Radiožurnál mluvčí firmy ČEZ Ladislav Kříž.

Evropská komise nedávno zveřejnila, že bezpečnost 140 jaderných elektráren v Evropě by se měla zlepšit. Nedostatky mají hlavně reaktory ve Francii. Aby všechny elektrárny splňovaly nejvyšší mezinárodní standardy, bude do nich unie muset investovat miliardy eur.

Podle informací Českého rozhlasu je mezi reaktory, které mají mít zvláštní dohled, i český Temelín. Česko ale potřebná zlepšení navrhlo už před půl rokem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…