Průlom ve vyjednávání s lékaři: Sestry se vzdaly peněz navíc

10.02.2011 13:21

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče (OSZ) stojí za protestujícími lékaři. Stejně tak celý ČMKOS. A nově se přidaly i sestry - vzdaly se totiž peněz, které jim z plánovaných dvou miliard chtěl ministr Leoš Heger vyčlenit.

Průlom ve vyjednávání s lékaři: Sestry se vzdaly peněz navíc

"Není možné situaci dál gradovat," řekla na tiskové konferenci předsedkyně zdravotnických odborářů Dagmar Žitníková. "Chceme, aby se celé miliardy rozdělily do platu lékařů. S příslibem, že se bude následně hledat komplexní řešení pro všechny zaměstnance."

Teď je ale podle ní důležité zabránit krizovému stavu, který by po prvním březnu v Česku zavládl. Proto sestry raději couvnou a nebudou chtít peníze, které jim ministr chtěl dát.

Dnešní vývoj:
Engel: LOK je ochoten ustoupit od garantovaného návratu lékařů
Lékařský stav nebezpečí hrozí ve dvou krajích. Hejtmani opatrní
Záchranky vydrží krizi několik týdnů. Pak se Heger musí dohodnout
Šéf Senátu z ČSSD krotí lékaře. Už prý dostali dost

SLEDUJEME téma: exodus lékařů

Pokud to nezvládnete prosadit, je mi vás líto

"Vláda udělala chybu v tom, že řeší následky a ne příčiny," zahřímal svým typickým tónem šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. "Žádám vládu, aby zodpovědně zvážila, co se tu nabídlo. A vy, pane ministře, pokud to nezvádnete prosadit ve vládě, tak je mi vás líto."

Ministr Heger narážku přešel stoickým klidem. "Odborový svaz se jasně postavil za lékaře a celé dvě miliardy chce dát do jejich platů," zopakoval. Všechny argumenty odborářů prý vyslyšel a předloží je na vládě. Teprve tam se ukáže, co bude dál. Ústup sester je ale důležitým průlomem.

Drahá opičárna s vrtulníky

Odboráři ve svých projevech nezapomněli zdůraznit, jak je situace vážná. "Odborový svaz si nechal udělat vlastní průzkum a zjistilo se, že by armáda nebyla schopná zajistit péči a systém by v některých krajích zkolaboval do tři dnů," podotkla Žitníková.

"Nerad bych, aby se spouštěla ta obrovská opičárna s armádou, to si fakt neumím představit," přidal se i Zavadil. Žitníková dodala, že provoz zdravotnických vrtulníků je navíc poměrně drahý. Jedna hodina letového provozu prý stojí 150 tisíc korun. "Nevím, kolik stojí ten armádní, ale myslím si, že by tím vznikly daleko větší ekonomické škody, než kdyby se krizi raději zabránilo," uvedla.

Ministr obrany Alexandr Vondra přitom ve středu zdůrazňoval, že by se technika používala v rámci výcviku, na který už jsou na resortu vyčleněné prostředky, takže by se nic navíc neplatilo.

Vláda nabídla pomoc armády v krajním případě, že by lékaři skutečně na konci února odešli a nechali by za sebou poloprázdná oddělení.

Trváme na svém, zní z ODS

"Nevím, jestli paní Žitníková reprezentuje sestry nebo určitý politický proud a pana Kubka s panem Engelem. To nebudu komentovat. Politickou podmínkou, klubu ODS je, že pokud dojde k navýšení platů, tak se to bude týkat všech pracovníků ve zdravotnictví. A tato podmínka se ani minutu neřídila tím, co si myslí paní Žitníková. Ta se řídí tím, co si myslíme, že je správné, spravedlivé a potřebné," reagoval pro ParlamentníListy.cz na stanovisko předsedkyně OSZ Marek Šnajdr (ODS).

Čtěte:

Vstřícný Heger spěchá. Změna tarifů už příští týden

Šéf Senátu z ČSSD krotí lékaře. Už prý dostali dost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…