Průzkum: Komunální volby okopírují sněmovní. Odborník pochybuje

15.09.2010 22:23

Hodně podobné výsledky říjnových komunálních voleb s těmi parlamentními v květnu očekává průzkum společnosti SANEP. Volby samozřejmě dopadnou jinak, říká k tomu politolog Kunštát.

Průzkum: Komunální volby okopírují sněmovní. Odborník pochybuje

Společnost SANEP zveřejnila výsledky průzkumu, který měl mapovat situaci před komunálními volbami. V rámci celé ČR by zvítězila ČSSD se ziskem 21,4% hlasů, následuje ODS s 19,7%, třetí skončila TOP 09 s 18,6%, čtvrté Věci veřejné s 11,3% a pátá KSČM, které dalo hlasy 9,7% z reprezentativního vzorku 14 308 dotázaných obyvatel celé ČR ve věku 18 - 69 let. Průzkum se uskutečnil ve dnech 25. srpna až 5. září 2010.

„Volby dopadnou úplně jinak. V komunálních volbách je vždy nejvíce hlasů pro nezávislé kandidáty. Tyhle výsledky nevypovídají o ničem jiném než o preferencích na celostátní úrovni, které jen kopírují. Proto průzkumy před komunálními volbami nedělá žádná seriózní agentura," tvrdí politolog Daniel Kunštát ze Sociologického ústavu AV.

Jedenáct procent pro VV je na celostátní úrovni absurdní

Společnost SANEP připomíná, že volební model exkluzívního průzkumu vychází pouze ze základní nabídky hlavních politických stran, které kandidují v celé ČR. „Zrnkem na vahách v jednotlivých městech a obcích mohou být i místní občanská sdružení či volební koaliční uskupení," uvádí SANEP, což je trochu překvapující tvrzení vzhledem k tomu, že až čtyřicet procent hlasů odevzdají voliči obvykle pro nezávislé kandidátky.

„Už jen výsledek jedenáct procent pro Věci veřejné je absurdní. V polovině z celkového počtu 6200 obcí nebudou mít svou kandidátku," upozorňuje Kunštát. Sám si nedokáže představit, jak SANEP při průzkumu na internetu zajistí, aby šlo skutečně o reprezentativní průzkum. „Lidé si navíc pořádně neuvědomují, na co odpovídají, takže maximálně sdělí své stranické preference," domnívá se politolog.

Celou výzkumnou zprávu agentury SANEP najdete ZDE
Archiv průzkumů: SANEP, STEM, CVVM, SC&C

V Praze vyhraje TOP 09, naopak ČSSD v Brně těsně a v Ostravě jasně

Zřejmě větší vypovídací hodnotu než průzkum na celostátní úrovni mají výsledky ve třech největších městech. V Praze by podle průzkumu zvítězila TOP 09 s 28,1% před ODS s 22,2%, třetí příčka s 16,4% připadla ČSSD, čtvrtá Věcem veřejným s 12,2% a pátá KSČM s 6,5%. Naopak Ostravu by ovládla ČSSD s 29,3% před ODS s 20,2%. Následují KSČM (13,1%), Věci veřejné (11,3%) a TOP 09 (10,3%).

V Brně přisoudil průzkum pozici nejsilnější strany ČSSD (22,1%) s malým náskokem před ODS (21,2%). Třetí je TOP 09 (18,5%), s velkým odstupem následují Věci veřejné (8,7%) a KSČM (6,3%). Z mimoparlamentních stran získaly v Brně největší voličskou přízeň KDU-ČSL (5,5%) a Strana zelených (4,9%), za nimiž zaostávají Suverenita (3,1%) i Zemanovci (2,1%).

V Praze se proti předchozímu průzkumu rozevřely nůžky mezi TOP 09 a ODS

SANEP uskutečnil průzkum ke komunálním volbám už v červenci, kdy ještě nebyly uzavřeny registrace kandidujících politických subjektů. V něm se agentura soustředila na Prahu, kde by tehdy hlasovalo 24,1 % voličů pro TOP 09, pro ODS 23,2% , ČSSD 14,8% a VV 10,9%. Od té doby se zvýšil náskok TOP 09 před ODS, polepšily si ČSSD i VV.

K věci:

Parlamentní a komunální volby? Scénář bude stejný 

Klaus: Komunální a senátní volby budou 15. a 16. října 

Komunální volby v rozhlase: Praha, Brno, Jiřetín 

Foto: archív

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…