První den soudního líčení skončil. Rath za čtyři hodiny říci vše nestačil

07.08.2013 17:21

Skončil úvodní den soudního líčení u Krajského soudu v Praze, kde se projednává kauza údajné korupce při zadávání veřejných zakázek. Nejvíce času - téměř čtyři hodiny - zabrala výpověď obžalovaného poslance Davida Ratha. Ani tak neřekl při své obhajobě vše a ve čtvrtek bude ve své řeči pokračovat.

První den soudního líčení skončil. Rath za čtyři hodiny říci vše nestačil
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudem

Po třech hodinách své výpovědi u Krajského soudu v Praze se poslanec David Rath obžalovaný v kauze údajné korupce při zadávání veřejných zakázek dostal ke svému zadržení, když z domu Kateřiny Pancové vycházel s vědomím, že má krabici s vínem. „Venku na mě vyskočila policie, ať jim dám úplatek. Byl jsem překvapen, krabici jsem odložil na zem na silnici. Odvedli mě dva metry od krabice. Prostor se zaplnil policisty. Na deset minut jsem ztratil vizuální kontrolu nad krabicí, nevím, co se s ní po tu dobu dělo,“ uvedl David Rath.

Neví prý, co to bylo za peníze, protože krabici neotvíral a nijak do ní nenahlížel. „Mohla to tam dát policie? Nevím. Krabice mohla být také vyměněna,“ zaspekuloval David Rath s tím, že z videozáběrů je patrné, že krabici policistům předal bez otálení. A odvolává se na odposlechy, v nichž nikde nezaznělo, že by mu někdo dával sedm milionů za rekonstrukci buštěhradského zámku. Nikdo na nich neřekl, že to je za zámek Buštěhrad, naopak při odchodu Rath děkoval za krabici s vínem.

Rath upozornil, že se u něj žádné peníze převázané páskou nenašly

Podle obžalovaného poslance tuhle pasáž někdo z přepisu vystřihl. Kromě této podivnosti poukazuje i na to, že obžaloba v rozporu s policejním spisem tvrdí, že se v nemovitostech, které David Rath spoluvlastní, našly peníze převázané páskou. „Z důkazního materiálu z domovní prohlídky vyplývá, že to není pravda,“ prohlásil bývalý středočeský hejtman.

Pár minut před 17. hodinou vyzval soudce Pacovský obžalovaného Davida Ratha, aby pomalu uzavřel část své výpovědi, protože první den jednání skončí kolem 17. hodiny. Krátce poté líčení pro dnešek uzavřel s tím, že druhý den líčení začne ve čtvrtek v 8.45 hodin a David Rath bude pokračovat ve své řeči, která dohromady až dosud trvala téměř čtyři hodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…