Psychiatr a expert přes mluvení pozorně sledovali Lenku Bradáčovou

31.07.2012 14:40

Čerstvě jmenovaná vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová svým mediálním vystupováním naplňuje představy o tom, jak by si měl člověk její profese na veřejnosti počínat. Myslí si to oslovení odborníci, kteří na ní oceňují, že mluví věcně, konkrétně a neosobně, nezanedbatelné plus obstarává i to, že vypadá svěže a mladě.

Psychiatr a expert přes mluvení pozorně sledovali Lenku Bradáčovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Ze státní zástupkyně uznávané a známé v odborných kruzích se Lenka Bradáčová díky kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha rázem stala mediální hvězdou. Ale i po opadnutí největší vlny zájmu o případ významného politika ČSSD jí bylo ve sdělovacích prostředcích plno. Svou roli sehrály i průtahy kolem jejího jmenování vrchní státní zástupkyní v Praze. Jak v centru pozornosti obstála?

Anketa

Vítáte jmenování Lenky Bradáčové?

65%
35%
hlasovalo: 5151 lidí

„Připadalo mi, že vždy mluvila velice věcně, konkrétně a neosobně, takže já jsem nesdílel tytéž výhrady jako třeba Bohumil Pečinka v Reflexu. Problém kolem její mediální prezentace spíš vyplývá z toho, že v Čechách nebylo zvykem, aby představitelé justice – kromě advokátů –  dokázali o své práci a o svých úmyslech mluvit v médiích,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Pro veřejné vystupování má talent

„Její vystupování je velice uvážlivé, každé to vystoupení má hlavu a  patu. Sebe samu se přitom  nesnaží nějak moc prezentovat, je objektivní a myslím, že vystupuje přesně tak, jak by státní zástupce v médiích vystupovat měl,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, lektor komunikace na Vysoké škole ekonomické.



I když se od právníků očekává, že budou dobře mluvit, aby jejich věty měly hlavu a patu, tak u Lenky Bradáčové to vypadá, že má ke komunikaci v médiích nadání. „S talentem pro veřejné vystupování se člověk asi rodí. Ona je svým způsobem ostrá, ale skromná. To jsou dvě vlastnosti, které jsou ideální pro to, aby mohla dobře dělat svou práci. Navíc ještě dobře vypadá, svěže a mladě,“ dodává Jiří Mikeš k mediálnímu obrazu čerstvě jmenované vrchní státní zástupkyně v Praze.

Ze stáží ví, jak to funguje ve světě

„Lenka Bradáčová poprvé ze státních zástupců – kromě oficiálních představitelů jejich Unie – začala obhajovat svou práci, mluvit o úmyslech a prodávat své úspěchy. Vždyť také její státní zastupitelství má zdaleka největší úspěchy ze všech. Jde o 16 tisíc trestních stíhání za minulý rok oproti velikostí srovnatelným státním zastupitelstvím, která mají jen 9 tisíc. A to přitom v Ústeckém kraji chybí už patnáct let třicet státních zástupců,“ upozorňuje Karel Hvížďala na  neoddiskutovatelný fakt.

„Má i tu výhodu, že pobývala delší dobu v zahraničí na různých stážích. Umí jazyky, tudíž ví, jak to funguje. Je to už člověk s novou zkušeností. Takoví státní zástupci, co já znám třeba v Hamburku, tak jeden z nich, co teď šel do penze, tak to byl univerzitní profesor. Musel o své práci umět mluvit a také o ní mluvil všude, třeba i při grilování,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala na státní zástupce, s nimiž se poznal během dvanáctiletého německého exilu.

Osobnost, která je schopna realizovat to, co říká

Podle něj by se způsobem jako Lenka Bradáčová měla naučit vystupovat celá justice, protože by v ní nemělo být nic tajného a všechny kroky by měly být transparentní a zdůvodněné. „Protože právo funguje tehdy, když je rychlé a srozumitelné. Jinak nemá cenu. Teprve teď díky soudcům nebo státním zástupcům, kteří se to snaží vysvětlovat veřejnosti, vchází český justiční systém do evropských demokratických standardů,“ myslí si Karel Hvížďala.

Vystupování Lenky Bradáčové v médiích pozitivně hodnotí i lékař lidských duší Jan Cimický. „Paní doktorka Bradáčová působí jako poměrně symptomní osobnost. To znamená člověk, který ví, co říká, a navíc to, co říká, tak je schopný také realizovat. Čili nevidím tam rozdíl mezi tím, co říká a tím, co by tělo signalizovalo v nějaké jiné rovině,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz uznávaný psychiatr Jan Cimický s tím, že z vnějších projevů u ní nikdy nebyly patrné příznaky nějaké nejistoty.

Energická osobnost, pro níž by byl omyl vstoupit do politiky

„Domnívám se, že to bude osobnost velmi energická a silná. Už to, že dokázala ustát takové, jak se dnes s oblibou říká, tanečky kolem jejího jmenování a nerozházelo jí to, tak to svědčí pro to, že bude schopná za těmi věcmi, které bude mít na starosti, jít a nedá se zviklat nějakým vnějším tlakem. To je možná i to, čeho se někteří lidé bojí,“ poznamenává Jan Cimický.

O nové vrchní státní zástupkyni v Praze se mluví jako o nesmírně ambiciózní ženě, která by mohla uspět i v politice. „Já bych si ji jako političku představit dokázal, ale byl by to velký omyl, kterého by se dopustila, protože by spadla mezi ten průměr. Bylo by zbytečné, aby se nořila do politikaření. Dovedu si ji jednou představit jako mininistryni spravedlnosti, ale že by se pustila do politiky, že by šla do nějakého stranického života, to by byl velký omyl,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz lektor VŠE Jiří Mikeš.

Našla si velké téma pro život

Z této profese zamířili do politiky bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která je místopředsedkyní ČSSD, a také bývalý královéhradecký státní zástupce Miroslav Antl, jenž byl v roce 2008 zvolen jako nestraník na kandidátce ČSSD do Senátu. „Lenka Bradáčová už je jiná generace, která nevidí vrchol života v politice,“ domnívá se Karel Hvížďala.

„Je představitelka profesní špičky a bude se snažit na té parketě být co nejlepší a nepotřebuje jít do politiky. Vidí před sebou v profesi velké pole působnosti, vždyť může pracovat na tom, aby se soudní systém vrátil do Evropy. To je úkol na život docela velký a zvlášť dnes, kdy se téma života vytrácí, tak ona si ho našla. Nemá proto zapotřebí do politiky jít,“ říká pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…