Purpurová barva - Světový den předčasně narozených dětí

17.11.2014 0:00

Empire State Building, Niagarské vodopády, Eiffelova věž a další stovky míst na celém světě spojí na jeden den purpurová barva. 17. listopadu se k nim připojí i Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze známá jako klinika „U Apolináře“ na Praze 2. Po setmění až do půlnoci se nasvítí do purpurové. Přidá se tak ke Světovému dni předčasně narozených dětí, který si budou 17. listopadu připomínat lidé na celém světě.

Purpurová barva - Světový den předčasně narozených dětí
Foto: Shutter
Popisek: Klinikazdravi

Česká republika symbolickým nasvícením některých objektů do purpurové podpoří Světový den předčasně narozených dětí. „Po celém světě se na měsíc listopad plánují speciální aktivity jako je setkávání rodin, odborné konference či předávání cen osobnostem působícím v neonatologii. Jsme rádi, že těmito aktivitami můžeme upozornit na problematiku nedonošených dětí i u nás,“ říká Lucie Žáčková, ředitelka spolku Nedoklubko, které je koordinátorem kampaně ke Světovému dni v České republice.

„V České republice se každoročně narodí přibližně 115 000 dětí, z toho přibližně 8,5 % předčasně – tedy před 37. týdnem těhotenství,“ objasňuje prof. MUDr. Richard Plavka, CSc., primář neonatologie Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze. Přestože porodnost u nás v posledních letech klesá, počet nedonošených dětí je trvale na vzestupu. Díky výborné péči českých lékařů a s pomocí špičkových technologií dnes drtivá většina těchto dětí přežije bez celoživotního handicapu. Na podporu předčasně narozených dětí je 17. listopad každoročně vyhlašován Světovým dnem předčasně narozených dětí.

O rodičovské organizaci Nedoklubko:
Nedoklubko poskytuje již 12 let rodičům předčasně narozených dětí odborné i laické poradenství. Ve spolupráci s odborníky chce zvýšit povědomí o předčasném porodu a usiluje o zlepšení péče o předčasně narozené děti a jejich rodiny. Spolupracuje s Českou neonatologickou společností a je zakládajícím členem Evropské nadace pro péči o novorozence (EFCNI), která sdružuje rodičovské organizace z celé Evropy a organizuje Světový den předčasně narozených dětí.

 www.nedoklubko.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …