Raději se stal bezdomovcem sám, než aby skončila na ulici jeho rodina

29.07.2012 5:30

REPORTÁŽ Do Prahy přijel stopem, s dvoukorunou v kapse, aby se stal členem hnutí Occupy. Devět měsíců totiž nemohl najít práci, bývalý zaměstnavatel mu neposlal zápočtový list ani výpověď. Musel bydlet u matky, která se stará ještě o postiženou sestru a dře jako kůň za pouhým osm tisíc korun měsíčně. Je nyní jedním ze zhruba sedmi aktivistů pod Vyšehradem.

Raději se stal bezdomovcem sám, než aby skončila na ulici jeho rodina
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Protest proti proti plošnému sledování obyvatelstva - INDECT.

Výraz Occupy se v souvislosti s protesty občanů poprvé objevil vloni ve Spojených státech jako označení mediálně velmi viditelné akce americké pobočky hnutí Skutečná demokracie teď. První strany se objevily v okolí Mekky světových byznysmenů na newyorské Wall Street. V říjnu 2011 už mladí lidé okupovali stovku světových měst a 28. dubna 2012 se stany s petičními archy objevily i na pražském Klárově.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Postupně jich ubylo a do bezprostřední blízkosti Úřadu vlády se místo lidí toužících po diskusi nad současným uspořádáním světa začali stahovat bezdomovci a drogově závislí, kterým šlo spíše o trochu jídla a místo, kde je nebude nikdo rušit v odpočinku. Poté, co městská policie celý Klárov, až na jeden, zákonem povolený petiční stan vyklidila, jsou Occupy Praha k vidění na Vyšehradě. Ani zde ale možná dlouho nezůstanou, i nad nimi se zřejmě stahují mraky.

Jedním z těch, kdo okupují veřejná prostranství v Praze od samého počátku akce, je i Mirek, původem od jihomoravského Hodonína.

Raději já než moje rodina

"Do Prahy jsem přijel stopem. Devět měsícců jsem nemohl najít práci, bývalý zaměstnavatel mi neposlal zápočtový list ani výpověď. Musel jsem bydlet u matky, mám postiženou sestru. Matka dře jako kůň za pouhým osm tisíc korun měsíčně, takže sotva přežíváme," popisuje svou situaci před odchodem do Prahy mezi Occupy Mirek, statný mladý muž, který se včera do tábora u Cihlové brány pod Vyšehradem vrátil ze Šumavy. O hnutí a jeho smyslu se dozvěděl z internetu. Po ztrátě zaměstnání jej měl prý naštěstí předplacený internet na celou zimu. A tak studoval různé směry, kterými se ubírají protesty ve světě.

Zaujali jej právě Occupy svou myšlenkou nenásilné změny systému. A tak se sbalil a vyrazil do Prahy, aby rozšířil jejich řady.

"V určité chvíli jsem si řekl, že se raději stanu bezdomovcem sám a dobrovolně, než aby skončili na ulici z mé rodiny všichni. Usiluji o to, aby lidé, kteří poctivě dřou, měli i poctivou výplatu," popisuje svůj boj se systémem.

Aktivista původem od Hodonína, je přesvědčen, že vláda uměle zkresluje statistiky nezaměstnanosti, aby nevyvolávala mezi občany paniku.

"Skutečná nezaměstnanost je podle mě dvacet procent. Když slyším premiéra Nečase, který říká, že z pěti milionů lidí v ekonomicky aktivním věku je sto tisíc bez práce, přijde mi to trochu divné," říká s tím, že lidé v regionech mají o skutečných číslech nezaměstnanosti a o průměrné životní úrovni v Česku mnohem lepší představu než Pražané.

Zde je třeba poznamenat, že v těch číslech nemá aktivista Mirek zcela pravdu. Nezaměstnaných je v Česku nyní podle aktuálních statistik ČSÚ zhruba půl milionu, nikoli sto tisíc.

Klárov nám vystěhovali bezdomovci a narkomané

Do Prahy vyrazil Mirek opravdu nalehko. V kapse měl dvě koruny, v batohu dvoulitrovou lahev s vodou. Nevěděl co ho čeká. Po celodenní pouti napříč republikou dorazil pozdě odpoledne na pražský Klárov. Od té doby, už přes devět týdnů, prý pomáhá ostatním v ´boji proti vrchnosti.´

Bydlet uprostřed Prahy ve stanu přitom není vůbec příjemné dobrodružství. Toalety jsou naštěstí na Vyšehradě zdarma. S hygienou už je to komplikovanější. Dá se využít sprcha v sídle organizace Naděje, pomáhající lidem na ulici. Occupy ale mají naštěstí přátele i v okolí Vyšehradu, kteří jim prý rádi půjčí svou koupelnu.

Park na Klárově prý museli opustiti poté, co se do věci vložili příznivci hnutí Asociace za komunitní organizování a sociální reformy nyní (AKORN).

"Tito lidé pomáhali sehnat vybavení do našich stanů. Pak tam začali vodit bezdomovce a narkomany. Díky nim to policisté rozehnali, byl tam nepořádek a nebylo to dále udržitelné. Když někde máte deset aktivistů a dvacet bezdomovců, už to moc dobře nevypadá," konstatuje Mirek.

Bezdomovci navíc na Klárově nepomáhali, do stanů Occupy chodili jen nocovat a sehnat občas trochu jídla od aktivistů. Poučení pro vyšehradské pokračování Occupy?

Jasná pravidla

"Máme tu jasná pravidla a především nedovolíme, aby se na nás zase napojila nějaká organizace. To je asi to nejdůležitější. Nemáme problém nikoho vyhodit, to podle zákona jako organizátoři můžeme," vysvětluje.

Vyšehradský tábor Occupy skutečně vypadá podstatně jinak než ten na Klárově. Před stany je s ohledem na improvizované poměry čisto, nikde se nepovalují odpadky či nedojedené jídlo, jako tomu bylo před několika týdny v centru Prahy, kde člověk vedle petičního archu našel použitý pytlík čaje. A liší se i lidé. Když se tam člověk zkusil zeptat dotyčných na motivaci, či způsob, jakým si obstarávají prostředky, protože i ten nejalternativnější způsob života v Praze něco stojí, byl zvýšeným hlasem označen za posluhovače establishmentu, který na všem hledá chyby.

Lidé pod vyšehradskou hradbou diskutují klidně, agresivní argumentace Occupy z Klárova se zde nekoná. Snad za to může klid a odlehlost místa, kam Pražané chodí za relaxací.

Všichni společně. Kromě těch z Holešovské výzvy, z té prý jde strach

Tak úplně se ale hrstka pražských Occupy od ostatních hnutí, usilujících o změnu stávajících poměrů, nedistancuje.

"Vypadá to, že se roztříštěné hnutí dává znovu dohromady. Spolupracujeme i s Ponertovci. Zdeněk Ponert se z toho ukřičeného řečníka hodně změnil. Postupně se od všech učí, získává rozum. Přišlo mi, že ze začátku nevěděl, co chce, byl neústupný a v mnoha věcech příliš radikální. Nic jiného než změnit přístup, mu ale nezbylo," vyjadřuje uznání vůči aktivistovi, který letos na jaře navedl rozčilený dav před budovu ČT, kde se situace jen náhodou nevyostřila.

Výjimkou ve spolupráci je jen Holešovská výzva vedená Slávkem Popelkou. Jeho skupiny se obávají nejen Occupy. "Kdyby se Holešovská výzva dostala k moci, někteří lidé v jejím vedení by byli úplně stejní jako politici, proti nimž tu protestujeme," nebere si Mirek vůči Popelkovým lidem servítky.

Occupy chtějí na příjemném místě pod vyšehradskými hradbami vydržet co nejdéle, i když se dá předpokládat, že je ze stanů vyžene zima. Mnohem dříve by je ale mohla vyhnat policie, stejně jako před pár týdny z Klárova.

Incident s úředníkem Prahy 2

Mirek přiznává, že potřebnou záminku už možná má. "Bohužel jsem tady v tu chvíli nebyl. Šlo o nějakou úřední kontrolu, snad tam bylo i napadení. Chtěl bych s tím úředníkem hovořit a zjistit, co se vlastně stalo," říká Mirek.

Ostatní Occupy už ale svou verzi ParlamentnímListům.cz poskytli. Onen úředník prý do tábora dorazil okolo třetí hodiny ráno vybaven fotoaparátem a choval se velmi neurvale. Zřejmě došlo k potyčce a policii prý volali sami obyvatelé stanového tábora. Muži zákona ale měli situaci vyhodnotit jako napadení úředníka.

Parlamentní Listy.cz navštívily Occupy ve čtvrtek. K potyčcce došlo v úterý v noci, napadeným úředníkem je Ondřej Jícha z radnice Prahy 2. O incidentu informoval v pátek odpoledne server iDnes.cz.

Jídla je nadbytek, Occupy za něj neutrácejí

I pokud by ale byli vyhnáni, existuje náhradní řešení. Occupy podle Mirka udrží alespoň jedno petiční místo na Vyšehradě a snad i na Klárově. Zbytek se přesune na periferii Prahy. Situace už ale nebude tak dobrá z materiálního hlediska. Pod Vyšehradem totiž dokážou zajistit přísun jídla bez jakýchkoliv nákladů.

"Chodíme k lidem z Hare Krišna pro to, co jim zbude, spousta výrobců potravin také vyrobí věci, nevyhovující gramáží a podobně. To všechno se ale dá jíst, jsou to čerstvé věci. I o tom je hnutí Occupy. Plýtváme jako společnost naprosto vším a firmy záměrně vyrábějí několikanásobek zmetků oproti výrobkům, které jsou technicky v pořádku, aby člověk musel koupit tu samou věc několikrát po sobě. To všechno je ale mrhání zdroji, umělé udržování trhu. I proti tomu bojujeme, taková situace je z dlouhodobého hlediska neudržitelná," končí svůj příběh Mirek z Hodonínska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek, ahe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…