Radek John vzkazuje Hřebejkovi: Ta prasata chodí do kina i na vaše filmy

03.02.2013 18:00

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda VV Radek John v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz okomentoval budoucnost současné Nečasovy vlády a zastavil se rovněž u nedávno proběhlé přímé volby prezidenta. Povolební situace v Čechách je podle něj špatná. Zatímco v USA se národ po prezidentské volbě semkne za vítězem, u nás šílený boj pokračuje dál.

Radek John vzkazuje Hřebejkovi: Ta prasata chodí do kina i na vaše filmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Anketa

Má Zeman jako první prezident v dějinách odvolat o své vůli vládu?

87%
13%
hlasovalo: 14128 lidí

Rozhovor s Radkem Johnem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Kdy jste si naposledy na něco nebo na někoho vsadil?
Moc nevsázím. Ve chvíli, kdy se do druhého kola prezidentské volby dostali dva kandidáti, mohl jsem si vsadit na Zemana, protože jsem skoro přesně tipoval, že dostane 54 procent. Kdybych na něj vsadil, byl by to lehký zisk, ale řekl jsem si, že v mé pozici ani takováhle sázka není dobře. Bylo zkrátka jasné, že celá Morava si nepřeje za prezidenta člena vlády, která občanům způsobila to, co způsobila.

Kdyby se teď vypsaly sázky na to, do kdy vydrží vláda Petra Nečase, vsadil byste si?
Jelikož přeběhlíky znám a vím, jak se dokážou chovat,  jsem přesvědčen, že pro pobírání poslaneckého platu udělají cokoli. Systém této vlády je založený na legalizaci přeběhlíků, i když v koaliční smlouvě bylo přeběhlictví jasně zakázáno. Ten systém je rovněž založený na korupci nespokojených poslanců ODS, kteří byli ze státních peněz uplaceni funkcemi ve veřejných podnicích. Sázím na to, že vždycky se najdou vítaní, i když ne vážení, přeběhlíci, kteří vládu podrží. Vláda dokáže poskytnout jakékoliv úplatky, aby se udržela, a orgány činné v trestním řízení nekonají. Toto je politická korupce v přímém přenosu a na tomto principu vláda, která je výsměchem demokracii, nejspíš dovládne v řádném termínu. TOP 09 by se sice předčasné volby při současné oblibě Karla Schwarzenberga hodily, na druhou stranu zatím ale vždycky platilo, že ten, který položí vládu, prohraje následně volby.

Takže podle vás kdyby teď ČSSD položila vládu, prohraje volby?
V minulosti to tak vždycky bylo. Pro ČSSD je výhodnější, aby se tato vláda ještě víc zdiskreditovala. Kromě TOP 09 je nyní pro všechny strany výhodné doklepat to do řádných voleb.

Co nyní chce Miroslav Kalousek?
Myslím, že v jeho uvažování je to tak padesát na padesát – bylo by fajn položit vládu ještě teď, kdy by TOP 09 mohla dostat víc hlasů než ODS a stát se tak hegemonem na pravici. Nese to ale s sebou nebezpečí, že se to národu nebude líbit a lidé si budou TOPku stejně spojovat s padnuvší vládou.

Překvapilo vás, že Karolína Peake spadla tak brutálně v oblíbenosti politiků?
Nepřekvapilo. Vůbec. Je to pro mě typ přeběhlíka nejhrubšího formátu. Sama sepsala kodex proti přeběhlictví, který nyní porušuje. Přišla o všechna ministerstva, přičemž případ ministerstva obrany je zcela ostudný. Místo, aby se ostře vymezila proti svým koaličním partnerům, opět to skousla a tím se ještě více navenek potupila.

Vy ji jako bývalou spolustraničku dobře znáte. Jaká je paní Peake?
Já to vůbec nechápu. Je totiž samozřejmě velmi chytrá a byla vždy velmi principiální. Nejprve jsme chtěli, aby byla ministryní, ona to však odmítla. Později za vládní krize jsme ji opět přemlouvali, aby do toho šla. Nakonec souhlasila, byť s krajním odporem. A pak se stalo něco nepochopitelného. Když se ocitla v té židli, najednou nebyla schopna jakéhokoli odporu proti Nečasově vládě. Na Malé Straně se vyprávěl vtip, že si nosí židli i domů, aby o ní nepřišla. Nyní je vlastně skutečně ministryní ničeho, respektive ministryní udržení Nečasovy vlády.      

O co tedy jde?
Nevím, ale říká se, že může dostat odměnou za to, že držela vládu, nějakou pozici v Číně či v Asii. To si dokážu představit, že potom najednou zmizí.

Kdo jsou lidé, kteří ztratili vaši důvěru a kterým naopak věříte?
Mělo to několik fází. Když jsme stavěli tým VV, byli ti lidé přesvědčení, že chtějí bojovat proti korupci a dinosaurům, že se nedají uplatit ani zastrašit. Postupně jsme ale viděli, jak pomalu odpadají. V té první fázi za námi chodili emisaři z ODS a říkali, že Bártu dostanou do tepláků, že kdo půjde s ním, bude zavřený taky. Když jsme se jich ptali, za co půjde do vězení, odpověď zněla „za cokoliv“. Mně osobně vyhrožovali, že mají své novináře, kteří mě zničí. A dostal jsem i zprávu ve znění: „Odtrhni VV od Bárty, Bárta půjde do vězení, my ti seženeme peníze na kampaň.“  

Kdo vám to řekl?
Vyslanec z ODS. Sešli jsme se na speciálním místě s tím, že pro mě má velmi podstatnou věc, která se týká vývoje této země do budoucna. To jméno neznám a on mi ho neřekl. Vím ale, že to šlo z lůna ODS. Kristýna Kočí podle mě dostávala stejné nabídky. Systém byl strašit, vzbudit dojem, že kriminalizovat je možné kohokoliv. Pozice Karolíny Peake je ale jiná. To, že první odpadlíci byli vystrašeni, to ještě pochopit dovedu. Ale to, že odpadne člověk jenom proto, aby zůstal ve vládě, kde ani nic neprosadí a opustí svůj program, to už pochopit neumím.

Kdo jsou tedy ti, kterým nadále věříte?
Prověření jsou pro mě ti, kteří ve VV zůstali a nenechali se zastrašit. Škoda, že se nás po volbách do sněmovny dostalo 24, kdyby se nás tam dostalo jenom těch současných 11, byli bychom od začátku v opozici a bylo by to mnohem lepší.

Nakolik věříte Vítu Bártovi?
Jsem přesvědčen o tom, že Vít Bárta si do politiky nepřišel nic nakrást. Kdyby chtěl, mohl by to na ministerstvu dopravy jistě udělat- viz počínání exministra Řebíčka. Bárta prokázal, že neukradl ani korunu. Věřím mu na sto procent, že nepřišel krást z veřejných peněz. Má samozřejmě napoleonský komplex, je výborný organizátor a je přesvědčený o tom, že kradení dosáhlo takového stupně, že je třeba mu zamezit, jinak se tato země zhroutí. Uvědomme si, že měl firmu s obratem přes jednu miliardu korun, proč by si měl krást z veřejných peněz nějaký milion?

Miloš Zeman na Hradě – jste spokojen?
Jeho kandidaturu jsme podporovali, protože víme, jaký vliv má na pana Schwarzenberga Miroslav Kalousek- viz například dohadování se na církevních restitucích. Když Kalousek u něčeho řekne, „přes to nejede vlak“, kníže zmlkne. Když si vezmeme všech devět kandidátů, neviděl jsem tam toho naprosto ideálního a volilo se jen menší zlo. Miloš Zeman byl dvanáct let mimo politiku a lobbystické vazby jsou zpřetrhané. Pevně věřím tomu, že  nebude prezidentem tunelářů.

Co si myslíte o výroku režiséra Hřebejka, že prasata přivedla Zemana na Hrad?
Jsem skutečně šokovaný tím, jak se vytvořila veliká emoce typu Karel na Hrad, pocit, že přichází z Marsu, že není absolutně spojen s politikou této vlády a že je tady nová revoluce jako v roce 1989.  To s realitou nemělo nic společného. Místo jako v Americe, kde se po volbě prezidenta celý národ sjednotí a zpívá hymnu, u nás v Čechách pokračuje šílený boj. Výrok, že prasata dostala Zemana na Hrad, je podle mě naprosto šílený, protože pokud použiji Hřebejkovu terminologii, tak ta prasata rovněž sedí v kinech na jeho filmech. Jestliže pojmenoval část národa prasaty, dostal se k urážkám a mimo realitu. Role režiséra je, aby ve svých filmech ukazoval lidem cosi, co nese nějaké poselství a nějaké světlo. Aby ale polovinu národa takto urážel, to je podle mě naprosto nehorázné.

Jak je daleko váš pořad na TV Barandov?
Měl by startovat první týden v březnu. V současnosti předtáčíme reportáže. Skladba pořadu bude klasická a inspirovaná americkou Sixty Minutes. Tedy tři reportáže. První by měla odhalovat korupci a rozkrádání peněz. Další dvě pak budou servisní – jak a na co si dát osobně pozor, abychom nepřišli o vlastní peníze. Kritérium je, aby to lidi zajímalo a aby to byla pravda.

Máte z něčeho obavu ve spojení s vysíláním?
Určitě se zvedne jistá vlna odporu z řad těch, kteří podobné pořady dělají a mají na ně monopol, protože samozřejmě půjde o konkurenci. První vlna odporu už proběhla, když se ozvaly hlasy, co si to ten Radek John dovoluje dělat novinařinu, když je v politice. Pominu teď, že v Anglii i v Německu je to běžné a za první republiky tomu bylo podobně. Podívejme se na to, jakým způsobem se někteří šéfredaktoři přímo přihlásili k podpoře Karla Schwarzenberga a chovali se tedy naprosto politicky. Jakoby do té doby jeli podle systému: My jsme jakoby nezávislí a jenom tajně někomu fandíme. O mně naopak veřejně víte, co jsem zač a že nemám rád zavedené politické strany, protože tady vytvořily mafiánský systém.

Kdybyste dnes dostal nabídku od bývalých kolegů Klímy a Kroupy, abyste s nimi šel na pivo a vyříkal si některé věci, přijal byste?
Já mám v životě zrady dvě. První je Karolína Peake a druhá jsou mí bývalí dva kamarádi z pořadu Na vlastní oči, kteří o mě říkali tak šílené věci a napovídali takovou řadu lží, že s těmi lidmi já bych si v jedné místnosti už nesedl.       



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …