Radikální on-line Česko. Když jde o lékaře, je ještě hůř

05.02.2011 21:23

Každý, kdo vstoupí na server Děkujeme-odcházíme.cz, se jako jedna z prvních v řadě nabízí lišta odkazující na stejnojmennou skupinu na Facebooku. Skupina má přes osm tisíc členů. Přesto zde nenajdete více než několik debatujících. Drtivá většina zde podporuje akci Děkujeme, odcházíme a diskutérovi s opačným názorem je zde občas dáno najevo, že zde se za lékaři stojí. Nad mírně neslušným průběhem nejen této diskuse si již několikrát posteskl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Radikální on-line Česko. Když jde o lékaře, je ještě hůř

My proti zbytku světa. Tak by se daly shrnout příspěvky, které je možné si ve facebookové skupině Děkujeme odcházíme přečíst. A každá zpráva o možném zhroucení se péče v té či oné nemocnici, na té či oné klinice, je zde vítána s radostí, ze které plyne: Ještě rádi nám vyhoví.

"....peníze jsou důležitý,ale tady už je to otázka cti! Prozatím jsme se dočkali jen výsměchu do našich unavených obličejů. Věřím,že vytrváme jako celek,skupina lidí,která ...nemá co ztratit a může jen získat," píše zde jistý Pavel, patrně lékař.

Nový vývoj:
Vydíráte. Na iniciátory protestu lékařů míří trestní oznámení

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Bezohlední sobci...

Ani druhý tábor své protivníky nešetří. Vyděrači, teroristé.., to je běžné označení lékařů. "...vyzývám všechny pány ředitele nemocnic, aby tento rudý póvl v bílých pláštích nebrali zpět. Budou se nám všem mstít," apeluje jeden z diskutujících pod články informujícími o akci Děkujeme odcházíme.

Čtěte také:
Zjistili jsme: Engel na dovolené, Voleman burcuje za peníze odborů
On snad chce být ministrem, napadá Kubek tažení Šťastného
Stojím za Hegerem, ale měl být daleko tvrdší, zdůraznil Klaus

Už se nesoutěží, ale bojuje

"Pokud jde o polaritu názorů u ožehavých témat, mají internetové diskuze obecně u nás už standardní schéma alespoň deset let. Tím, že jde o téma lékaři, nás ta radikalizace jen více vzrušuje. Ale je patrná i u mnohem podružnějších témat, jen u nich na ni nejsme tak citliví," hodnotí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

"Ono to souvisí s tím, že dnes už není politické dění chápáno jako soutěž nějakých zájmových skupin, ale jako boj. Stačí si všimnout, kolikrát slovo boj můžeme v různých modifikacích číst v novinových titulcích," dodal Zbořil.

Podle něj v okamžiku, kdy se společnost naučí nenávidět, „je pak už pak úplně jedno, kdo dal tu pomyslnou facku první".

Heger ví své

Své o internetové střelnici, pro kterou se stal cílem, ví i ministr zdravotnictví Leoš Heger, donedávna vnímaný jako mírný a možná i poddajný člověk. Pověst muže, na němž by se dalo dříví štípat, však v posledních týdnech Heger vyvrátil tím, jak vedl jednání s Lékařským odborovým klubem a Českou lékařskou komorou.

Po poslední společné schůzce, která její aktéry ani o píď nepřiblížila dohodě o ukončení protestní akce Děkujeme, odcházíme, si ministr zdravotnictví už poněkolikáté veřejně posteskl, jakým vulgaritám je v souvislosti s ní vystaven, především na Facebooku akce Děkujeme, odcházíme a jiných diskusních fórech.

„Je vystaven nejhoršímu možnému konfliktu, což je konflikt loajality. Sám je lékař a dostal se do konfliktu s lékaři. Chápe je dobře, zná většinu jejich problémů, ale stejně jim nemůže vyjít stoprocentně vstříc," upozornil pro ParlamentníListy.cz psycholog Slavomil Hubálek s tím, že on sám si svého času skládal z internetu sbírku nadávek, která pak sloužila pro pobavení kamarádům.

„Je to kultura Ratha a Kubkovy ČLK. Kdyby tak odešli právě tito. To jsem nezažil ani v hornické hospodě ve Zbýšově," je poněkud méně nad věcí exministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ten redakci sdělil, že v internetových diskusích to "schytává" za svůj nerealizovaný koncept reformy zdravotnictví dodnes.

Více:
Heger se nesloží a vydrží, věří psycholog. Julínek trpí dodnes

Koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …