Rakev s Havlem se dnes ve smutečním průvodu přesune na Hrad

21.12.2011 6:08

Rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla se dopoledne přesune na Pražský hrad, dnes zároveň začíná třídenní státní smutek. Smuteční průvod bude mít dvě části - občanskou a vojenskou. Rakev poveze nejprve pohřební automobil z centra Pražská křižovatka přes Karlův most ke kasárnám na Hradčanech. Organizace smutečního průvodu se pak ujme armáda, která s vojenskými poctami Havlovu rakev doprovodí do Vladislavského sálu Hradu.

Rakev s Havlem se dnes ve smutečním průvodu přesune na Hrad
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Při státním smutku mají být vlajky staženy na půl žerdi, pořadatelé kulturních či sportovních akcí by měli zvážit jejich konání či formu. Omezení platí pro provoz hazardu. Některé koncerty jejich pořadatelé již zrušili, jiné začnou například minutou ticha, stejně bude zahájena řada sportovních klání, při nichž hráči často nastoupí s černými páskami.

Vše k tématu skon Václava Havla

Smuteční průvod s Havlovou rakví vyjde v 08:00 z centra Pražská křižovatka bývalém kostele svaté Anny na Starém Městě. Lidé, kteří chtějí s průvodem jít od začátku, se mohou shromáždit na Anenském a Betlémském náměstí. Rakev poveze prosklený pohřební automobil doprovázený dvěma policejními motorkami. Jako první za rakví půjde Havlova rodina a přátelé.

 Při vojenském ceremoniálu s rakví půjde špalírem vojáků Havlova rodina a nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Václavem Klausem. Rakev bude tažena šestispřežím kladrubských vraníků na lafetě stejné houfnice jako ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Průvod skončí vystavením rakve ve Vladislavském sále Hradu, kde se s Havlem rozloučí představitelé veřejného života a zahraniční diplomaté. Prezident Václav Klaus ve Vladislavském sále přednese projev.

Vojenskou část smutečního obřadu budou lidé moci sledovat na Hradčanském náměstí a hradních nádvořích z vymezených prostor. Na Hradčanském náměstí a II. nádvoří Hradu budou umístěny velkoplošné obrazovky. Ve 13:00 se Vladislavský sál s vystavenou rakví otevře veřejnosti. V 13:30 pak začne vzpomínkové setkání současných a bývalých senátorů, které pořádá předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Projev přednese mimo jiné místopředseda horní komory a někdejší disident Petr Pithart (KDU-ČSL).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…