Randák chtěl využít tajnou službu proti Topolánkovi, tvrdí exšéf DP Dvořák

12.03.2012 12:30

Bývalý ředitel pražského Dopravního podniku Martin Dvořák se loni na podzim dostal do středu pozornosti Nadačního fondu proti korupci a po sérii zveřejněných kauz odstoupil 1. prosince z této funkce. V rozhovoru pro časopis Týden viní z útoků proti sobě někdejšího šéfa rozvědky Karla Randáka, který prý chtěl v ninulosti tajnou službu použít i proti expremiérovi Mirku Topolánkovi.

Randák chtěl využít tajnou službu proti Topolánkovi, tvrdí exšéf DP Dvořák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Do osobního života bývalého generálního ředitele pražského Dopravního podniku Martina Dvořáka vstoupil někdejší šéf rozvědky Karek Randák už před více než deseti lety. „Ve sporu, který mám se svou exmanželkou, je na její straně. Spolupracuje s ní od dob, kdy oba dělali v Úřadu pro zahraniční styky a informace. Měl hned na začátek říct, že všechny kroky s ní konzultuje,“ říká Dvořák v rozhovoru pro časopis Týden.

Randák, který nyní působí v Nadačním fondu proti korupci, hovořil nedávno v Hyde parku České televize o setkání s Dvořákem a podnikatelem Romanem Janouškem, při němž exšéf DPP žádal o pomoc ve sporech s manželkou. „Zase neuvěřitelně lže. Tenkrát, někdy v roce 2005, jsem přece žádné osobní problémy neměl,“ ohrazuje se Dvořák.

Chtěl pomoc od Janouška proti Topolánkovi a Langerovi

Problémy prý naopak měl Randák, protože bylo před volbami a Mirek Topolánek i Ivan Langer už tehdy říkali, že první, koho vyhodí, bude Randák. „Tehdy byla ODS rozpolcená na skupinu kolem Topolánka a pražskou ODS. Randák mě požádal, abych ho spojil s panem Janouškem, který má na pražskou ODS vliv. Randák se doprošoval pomoci proti Topolánkovi a Langerovi. Za to nabízel věci, které už tehdy pro mě byly těžko uvěřitelné,“ vzpomíná Dvořák.

Představit se prý pod tím dá cokoli, co je v kapacitách rozvědky proti Topolánkovi a Langerovi. A i proto se setkali v Randákově kanceláři na ÚZSI. „To už se dnes těžko chápe, ale v minulosti nikdo nikdy takové metody nepoužíval. Ty se vynořily až před dvěma třemi lety. A určitě nás to všechny časem zničí! Tenkrát Janoušek odmítl Randáka a z nabídky byl svým způsobem i vyděšený,“ tvrdí Dvořák, který byl v té době ředitelem televize Prima.

Bývalý šéf rozvědky popírá, že by šlo o mstu

Jeho bývalá manželka prý Randákovi poskytla cíl: Udělej cokoli, abys ten cíl zničil. „Já jen zveřejňuji dokumenty, ke kterým se dostanu. Je jejich chybou, že to berou osobně. Poslední kauza Dopravního podniku přece není o panu Dvořákovi, on je jenom nástrojem pana Ivo Rittiga,“ vysvětloval ale nedávno Randák pro iDnes.cz.

A zopakoval to i v Hyde parku. „Práce Nadačního fondu není namířena proti panu Dvořákovi. Není mým cílem. Chceme rozkrývat věci, které se v tomto případě týkají i pana Dvořáka. Nikdy jsem se neangažoval u majetkových sporů s jeho manželkou. Znám jeho bývalou ženu. Nadační fond má v domě, jenž vlastní Michaela Krešlová, pronajatou jednu kancelář. Nemám s ní žádný blízký vztah,“ vyvracel Randák, že by se mstil Dvořákovi z osobních důvodů.


 

reklama

autor: jih

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…