Randák promluvil: Exšéf DP Dvořák je v podstatě zločinec

22.03.2012 6:51

Bývalý šéf pražského Dopravního podniku Martin Dvořák je prý zločinec. Myslí si to nejenom exlídr rozvědky Karel Randák, ale servítky si nebere ani sociální demokrat Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle člena TOP 09 jsou ale Randákova obvinění více než nešťastná. Místo do médií s nimi prý měl jít na policii.

Randák promluvil: Exšéf DP Dvořák je v podstatě zločinec
Foto: vasesvoboda.cz
Popisek: Karel Randák s Františkem Bublanem

Bývalý ředitel rozvědky Karel Randák si nyní užívá své nové role - důchodce. Jezdí na kole, pracuje na zahrádce... A jako koníček si dny rozptyluje coby člen správní rady Nadačního fondu proti korupci.

Ten se v poslední době zabýval nejednou kauzou. Jedna z těch, jež je mu trnem v oku, je ta kolem Dopravního podniku hlavního města Prahy.  Bývalého šéfa této firmy Randák dokonce neváhá označovat i jadrnými výrazy.

Zločinný Dvořák: nechal se zmanipulovat

"Myslím, že to je člověk, který se nechal zmanipulovat, podepsal smlouvy, které podepsat neměl, jednoznačně pro DPP nevýhodné. Je zodpovědný za to, že DPP přišel o své peníze," řekl Randák v rozhovoru pro Pressklub Frekvence 1, který rádio odvysílá v pátek večer.

Na doplňující dotaz moderátora pořadu, zda je tedy Dvořák zločinec, Randák uvedl: "V podstatě ano." Rezolutně ale popírá, že by fakt, že se DPP ocitl v hledáčku fondu, v jehož radě zasedá, byl dán jeho vazbami na Dvořákovu někdejší manželku Michaelu Krešlovou. S ní má právě Randák v současnosti udržovat poměr.

"To odhalení nesměřuje proti panu Dvořákovi, pana Dvořáka se celá kauza týká jen potud, pokud podepsal ty smlouvy, útok nadačního fondu je směřován proti někomu jinému," upozornil Randák v Pressklubu.

V něm také uvedl důvody, proč má prý být Dvořák zločincem. "Byl výkonným ramenem člověka nebo lidí, kteří vybudovali systém na to, aby z dopravního podniku byly vyváděny peníze. Kdyby tam seděl jiný člověk, smlouvy by nepodepsal a z dpp by peníze vyváděny nebyly," vysvětluje Randák.

TOPkař: Randák to zkazil

Podle TOPkaře Ivana Maška jsou to vážná obvinění. "Pan Randák měl už před veřejnými vystoupeními podat ve věci trestní oznámení a poskytnout veškeré podklady a důkazy protikorupční policii. Jinak se vystavuje pozornosti k vlastní osobě," řekl pro ParlamentníListy.cz. Jako bývalý zpravodajec by prý Randák měl vědět, že svými vyjádřeními může pachatele vyplašit ještě před zahájením vyštřováním

S vyjádřením Randáka ale zcela souhlasí i senátor a zastupitel hlavního města Prahy Jiří Dienstbier (ČSSD). "Vyjádření pana Randáka lze stěží cokoliv vytknout," souhlasil pro ParlamentníListy.cz s Dvořákovým označením "zločinec".

Na "půl cesty" mezi oběma politiky pak stojí poslanec Boris Šťastný (ODS).  "O vině či nevině má rozhodovat nezávislý soud, ne zástupci nevládních organizací," řekl redakci.

Generál Karel Randák (* 1955) je český voják a policista, bývalý ředitel tajné služby. V současné době je v důchodu. Nadále se však veřejně angažuje, mimo jiné právě ve výše zmíněném nadačním fondu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…