Ransdorf burcuje lidi: Levice je v krizi. Proti vládě musíte povstat sami

29.12.2011 17:21

Levicové strany v Evropě i u nás jsou v hluboké krizi, a tak jedinou možností, jak posunout politiku k lepšímu, je změna zdola od nejširších vrstev. Proto teprve nespokojenost lidí a jejich tlak na změny přiměje podle europoslance Miloslava Ransdorfa levici k tomu, aby se znovu postavila na nohy a začala pracovat na nových základech. Hospodářskou krizi ale zároveň považuje za příležitost pro země, které pochopí, že je třeba provést skutečné změny.

Ransdorf burcuje lidi: Levice je v krizi. Proti vládě musíte povstat sami
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Tahounem možných politických změn nebudou v evropských zemích strany, ale nespokojení občané. „Jsem přesvědčen o tom, že změna zdola je jediná možnost, jak změnit politiku k lepšímu. Bez tlaku lidí se to nestane. Jsem přesvědčený, že trend protestů v ulicích bude v příštím roce nabírat na síle,“ říká pro ParlamentníListy.cz europoslanec Miloslav Ransdorf.

Je to dané i tím, že současná Evropa trpí krizí tzv. politických elit, což je podle Ransdorfa krize oněch politických elit, nikoliv obyčejných občanů. „V současné době chybí skutečné osobnosti, nynější politici jsou produktem všelijakých těch mediálních agentur a vlivu kapitálových špiček,“ tvrdí místopředseda stínové vlády KSČM pro zahraniční politiku.

Sociální demokracii dlouhodobě chybí koncepce

To se ale podle něj netýká jen středových nebo pravicových stran. „Otevřeně odpovídám, že levice v Evropě je v současné době ve stejné krizi jako – dá se říci – ten hlavní proud. Konceptuální krize je dlouhodobě vidět na sociální demokracii a radikální levice na tom není o moc lépe,“ hodnotí Ransdorf nesmlouvavě evropskou levici.

Připouští ale, že v radikální levici už začíná dlouhodobý proces přetváření, které ale bude ještě nějakou dobu trvat. „Zatím jsou výsledky vidět v programových debatách, ale organizačně rozhodně ne. Nespokojenost lidí a ten tlak v podstatě přiměje levici k tomu, aby se znovu postavila na nohy a začala pracovat na nových základech,“ věří komunistický europoslanec.

Krize potrvá deset až dvanáct let

Příští rok považuje pouze za jednu z etap dlouhodobé hospodářské krize. „Je tady nová vlna krize, přesně jak jsem předpokládal. Možná si pamatujete, že když se začínala krize otevřeně projevovat v roce 2008, tak jsem říkal, že krize s následnou depresí bude trvat deset až dvanáct let a že to není obyčejná cyklická krize,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Ransdorf.

Domnívá se však, že krize je zároveň i příležitostí pro země, jejichž vlády pochopí, že je potřeba nastolit změny. „Změny ale nejsou přihlouplé škrty, jak je praktikuje Nečasova vláda. Musí totiž jít o změny v přístupu k ekonomice, o vytváření nových odvětví i nové ekonomické struktury, která by obstála v dalším období. Tak pro takové země bude krize naopak příležitostí,“ domnívá se politik.

SLEDUJEME: Vládní reformy

KSČM je ve stavu dlouhodobého spánku

Stejně jako je kritický k práci levicových stran v Evropě, platí totéž i pro jeho hodnocení levice na domácí politické scéně. „Česká sociální demokracie je bez jakékoli programové základny, bez jakéhokoli konceptu,“ tepe Ransdorf nejsilnější parlamentní stranu, ale nešetří ani svou vlastní. „Musím přiznat, že bohužel také KSČM je ve stavu dlouhodobého spánku,“ dodává.

Zda s tímto kritickým pohledem nezůstane ve straně v menšině či dokonce zcela osamocen, ukáže volební sjezd KSČM, který na jaře příštího roku může přinést změny ve vedení strany i jejím směřování. „To nejsem v tuto chvíli schopný odhadnout, v každém případě je velký rozdíl mezi tím, jak vidí situaci vedení a jak vidí situaci členská základna. Bude hodně záležet na tom, jaké bude složení delegátů sjezdu,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Ransdorf.

Vedení je od členské základny odtrženo jako před rokem 1989

Z jeho reakcí se dá vyčíst zklamání nad tím, že nynější vedení je od členské základny odtrženo stejně, jako tomu bylo u komunistické strany před rokem 1989. „To je přesně to, co si myslím,“ reaguje europoslanec, podle něhož je potenciál KSČM daleko větší, než je její současný výkon a víc a víc lidí si to už uvědomuje. Zda se však sám pokusí něco na tom změnit a bude aspirovat na funkci ve vedení strany, ještě rozhodnut není. „Víte, že jedna ruka netleská. Pokud nebudu mít dostatečnou oporu, tak by moje kandidatura byla zbytečná,“ konstatuje Ransdorf.

Ten se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i k debatě, která se v uplynulých dnech strhla o kondolenci předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ke skonu Kim Čong-ila. „Byla to zdvořilostní kondolence a ostatně si připomeňme, že ve Spojených národech byla držena minuta ticha za Kim Čong-ila jako za zemřelého státníka. Reakce, které se pak následně objevily, třeba od pana Pospíšila, jsou stupidní. Opravdu stupidní a absurdní,“ komentuje europoslanec debatu o vhodnosti zmíněné kondolence.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …