Rasisto, křičí Cigáni, když něco provedou. Politici k smrti Roma

06.01.2012 4:43

Otec zastřeleného a postřeleného Roma, Ladislav Tatár, v rozhovoru pro Romea.cz uvedl, že třiašedesátiletý muž střílel na oba Romy z rasistických pohnutek. Státní zástupkyně ale později jakékoli rasové motivy vyloučila. Navíc se podle posledních informací médií zdá, že se třiašedesátiletý muž z Tanvaldu pouze bránil. Podle politiků Romové nadužívají obvinění z rasismu často i tam, kde se o žádný rasismus nejedná. Vadí to například senátorům Drymlovi, Doubravovi či poslanci Chaloupkovi.

Rasisto, křičí Cigáni, když něco provedou. Politici k smrti Roma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

„Tam je vidět rasový motiv. Když viděl cigány, tak je hned odstřelil...Až dneska jsem slyšel v televizi, že měl konflikt s Romy. Proto rasový motiv, byla to msta,“ řekl Ladislav Tatár v rozhovoru pro server Romea.cz.

TV Nova: Romové napadli muže

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová ale naprosto vyloučila, že by se z jakékoli strany mohlo jednat o rasový motiv. Ta zopakovala, že možných verzí je celá řada - od vraždy přes ublížení na zdraví s následkem smrti, a to z nedbalosti, nebo úmyslné, až po nutnou obranu.

Roman Šauer, známý střelce, ale TV Prima řekl, že třiašedesátiletý muž se pouze bránil, když se mu mladíci snažili vykrást sklad a napadli ho. Podle něho se střelec s rodinou v současné době skrývá neznámo kde, protože se bojí odplaty. Někteří členové rodiny, ze které chlapci pocházejí, se totiž netajili tím, že chtějí vzít spravedlnost do svých rukou.

„Šel zkontrolovat sklad, protože mu doma zvonil alarm. Byla to nešťastná náhoda, napadli ho, na hlavě má poranění,“ řekl televizi Prima. Sebeobranu potvrzují i důvěryhodné zdroje televize Nova, které tvrdí, že bratři důchodce napadli zezadu a ohrožovali ho nožem. Událost prý viděli dva svědci, kteří se jim i společně se střelcem snažili poskytnout první pomoc. Bratr zabitého chlapce prý ale utekl domů, kde se snažil svému otci namluvit, že zranění má od výbuchu zábavné pyrotechniky. Oba bratři, kteří měli již v minulosti problémy se zákonem, měli podle zdroje TV Nova v krvi více než promile alkoholu.

Zaklínadlo o rasismu

Senátorovi Severočechů.cz Jaroslavu Doubravovi vadí, že se Romové, kdykoli se něco stane, ohánějí obviněním z rasismu příslušníků většinové společnosti. „U Romů je obvyklé, že se velmi rychle naučili zaklínadlo o rasově motivovaných skutcích proti nim. Pokud je to tak, jak se začínáme dozvídat, že se dva mládenci ´zatoulali´s kudlama v rukách a napadli člověka, tak je to kriminální čin, a žádný rasový čin ze strany člověka, který se jen bránil,“ řekl ParlamentímListům.cz Doubrava.

„Když Romy kdokoli, kdykoli, za cokoli kritizuje, označí to hned za rasismus, ne tedy všichni, ale je jich mnoho. Já sám jsem byl svědkem, když revizor zjistil, že Romové jedou, jak je u nich zvyklé, na černo, bez jízdenky, a chtěl je legitimovat a udělat záznam, tak na něj hned křičeli, že je rasista. S rasismem to samozřejmě nemělo nic společného. Znám to sám. Ať člověk řekne, co řekne, je podle nich rasista a ta událost v Tanvaldu to potvrzuje,“ dodal Doubrava.

Ten se domnívá, že pokud Romové budou jakoukoli kritiku jednání příslušníků své menšiny označovat za rasismus, pouze tím povzbuzují nevraživost většinové společnosti vůči svému etniku. „Toto radikalizuje pohled většinové společnosti na Romy. Tím se pak házejí do jednoho pytle s těmi neslušnými a vyčůranými Romy i Romové slušní a pracovití. Já sám mám mezi Romy celou řadu přátel, kteří jsou fajn lidi. Ti slušní tím potom trpí. Na druhou stranu si tento problém musí vyřešit Romové sami,“ uzavřel Doubrava.

Policie nepostupuje standardně, míní aktivista

Romský aktivista Miroslav Kováč ze sdružení Fórum.cz se ale na celou věc dívá diametrálně odlišně. Zpochybňuje postup policie i vyjádření státní zástupkyně.

„V tom případě je hodně nezodpovězených otázek, zda byla provedena balistická expertíza a proč byl střelec propuštěn. Rasový motiv pachatele nelze vyloučit. Romové vůbec neměli žádný prostor k vyjádření. Podle vyjádření Romů tam žádní svědkové nebyli. Pachatel byl propuštěn na svobodu. Ten měl být přece uvězněn ve vyšetřovací vazbě do doby, než podá výpověď poškozený. Je to mnoho nezodpovězených otázek a samozřejmě Romové jsou nespokojení, protože cítí, že se někdo snaží tento skutek omluvit. Určitě budou Romové ještě podávat stížnosti a možná i trestní oznámení, protože úkony nebyly provedeny tak, jak by měly,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kováč.

Kováč komentoval i informace televize Nova. „Ti svědci se najednou vyrojili, že údajně byli u toho, že to někdo sledoval z povzdálí z domu. Dnes již z médií víme, kolik bylo vlastně trestních oznámení z majoritní části společnosti a ukázala se jako křivá obvinění, protože se ty skutky vůbec nestaly. Dneska nelze v uvozovkám takovým svědkům věřit, zda tam byli, nebo ne, pokud není to vyjádření těch Romů. Pořád je to jednostranné vyjádření. Ten Rom se vyjádřil, že ho vůbec nenapadli. Nic není dořešeno na tom místě. Nebylo to vůbec ohledáno, co se tam vůbec stalo, z jaké vzdálenosti se střílelo a tak dále. Je to zahaleno takovou mlhou a Romové s tím pořád nejsou spokojeni. Ptají se, co se s tím bude dělat a jak se to vyšetřuje. Informace nemají ani rodiče toho poškozeného, nikdo z Romů. Rasový motiv nelze v tuto dobu vyloučit, pokud nemáme bližší informace. Nevím, jestli státní zástupkyně má k tomu bližší informace a proč je tedy nesdělí. Proč v tom pořád mlží, když závěr policie, která propustila pachatele, musí mít, na základě čeho ho propustila,“ zlobí se Kováč.

Falešná pozitivní diskriminace

Senátor ČSSD Vladimír Dryml souhlasí s Jaroslavem Doubravou. „I já mám osobní zkušenosti, že jednoznačně kriminální činy romské komunity se snaží někteří z nich zakrývat rasismem většinové společnosti a ve všem vidí rasismus. Je to jedna z velkých chyb romské společnosti. I na Romy musí nastoupit právo padni, komu padni: porušil jsi zákon, musí za to následovat trest a je jedno, jestli jsi Rom, nebo Nerom. Už jenom to rozdělování na Romy a Neromy je jednoznačně umělá diskriminace. Řeči o diskriminaci jsou jenom hrátky s jediným cílem: aby dostali více peněz z EU i České republiky, které pak mizí v kapsách takzvaných romských vůdců,“ říká senátor pro ParlamentníListy.cz.

„Eskalace nevraživosti vůči Romům je způsobena právě tou falešnou pozitivní diskriminací, kterou si někteří vynucují. Pokud ostatní obyvatelé vidí, jak jedna skupina obyvatel je zvýhodňována při sociálních dávkách, zajišťování bytu a při tom, jak orgány činné v trestním řízení přistupují ke kriminálním kauzám a jak česká justice má neobjektivně jiný metr na Romy, tak to přispívá k tomu, že pozitivní diskriminace, kterou se snaží Romové vnutit českému obyvatelstvu, vyvolává protitlaky a většina českého obyvatelstva má zcela jednoznačný názor na tuto falešnou pozitivní diskriminaci,“ dodal Dryml.

Romové zneužívají všeho, čeho můžou

Jednoznačný názor má i místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka. „Romové zneužívají všeho, čeho můžou. Zneužívají dobré vůle společnosti, zneužívají pojmu rasismus. Některé skupiny tíhnou k tomu schovat pod pojem rasismus všechno. Pokud ten člověk, který střílel, o kterém nevím, jestli je to běloch, Cigán, nebo černoch, je na svobodě, tak patrně nebyl shledán trestný čin, protože pokud někdo někoho zastřelí a je tam sebemenší podezření, tak ten člověk zůstává do vyšetření ve vazbě. Pokud bude to pojímání takto nevyrovnané a menšině se bude tolerovat, co se jiné skupině netoleruje a bude se protěžovat jedna skupina na úkor druhé, tak to bude vyvolávat větší a větší napětí a v něco to vyvrcholí. To je pochopitelné,“ řekl serveru ParlamentníListy.cz poslanec.

Můžeme si za to i my

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek odlehčil celou debatu vtipem: „Ptá se mladý Rom starého, co je to demokracie. ´To je když my ležíme doma, bavíme se, zpíváme a povalujeme se, zatímco bílý člověk pracuje na naše dávky,´ odpověděl starší Rom. „A gadžum se to líbí?“ ptá se dále mladší Rom. ´No nelíbí, ale když se jim to nelíbí, tak pak je to ale rasismus,´vysvětluje starší Rom.“

„Ten vtip je bohužel založen na hluboké pravdě. Ale především my, naše nemocná společnost, ne Romové, způsobila, že jsme je to sami naučili. My jim říkáme, co všechno je rasismus a oni toho zneužívají. Čili v té tanvaldské kauze mě vyjádření Roma o rasismu nepřekvapuje. Jestli je pravdivá ta reportáž televize Novy, tak je naprosto zřejmé, kde ta pravda je: Oni by toho staršího muže zřejmě zabili, kdyby se takto nebránil. Takže zřejmě to tam ta nutná obrana byla a nemělo to nic společného s rasismem. Pokud vůbec, tak s rasismem naruby. Takže viděli bílého a buď ho kvůli svým rasistickým choutkám chtěli pobodat, nebo tam žádný rasismus nebyl, čemuž věřím spíše, a chtěli ho normálně oloupit. On byl ozbrojený a nedal se. Pokud konečně v naší společnosti nezačneme nazývat věci pravými jmény a nezačnou se řešit problémy se sociálně nepřizpůsobivými, především Cikány, které společnost má, tak se nic nezmění. Ke zneužívání barvy pleti k tomu, abychom se měli lépe, bude pak docházet pořád,“ míní senátor.

Svým názorem se od svých kolegů příliš neliší ani senátor ODS Petr Pakosta. „Samozřejmě, že je smutné, když člověk přijde o život. Ale z dostupných informací není podle mě důvod považovat tento případ za rasový. Naopak se spíše ukazuje, že bývalý policista se bránil napadení. Když se bílý člověk brání napadení ze strany Roma, není to rasismus. Bohužel v obdobných případech bývá mezi Romy obvyklé, že ten, kdo něco provedl, se brání tím, že je údajně rasově diskriminován. Takový postoj velké části romské minority zrovna nezvyšuje její oblibu ve většinové společnosti. Velkou vinu na tom mají ale i takzvaní lidskoprávní aktivisté,“ míní pro ParlamentníListy.cz senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…