Rath do vězení možná nenastoupí. Vazba mu měla jen zacpat ústa?

26.05.2012 7:56

Osud obviněného poslance Davida Ratha je ve hvězdách. Reálná se však stává i varianta, že za mřížemi i přesto, že byl přistižen při přebírání několikamilionového úplatku, nakonec neskončí. Nepodmíněný trest by mu totiž mohl rozvázat jazyk. A o to řada dalších politiků rozhodně nestojí.

Rath do vězení možná nenastoupí. Vazba mu měla jen zacpat ústa?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

V souvislosti s kauzou obviněného poslance Davida Ratha se objevují více či méně pravděpodobné varianty jejího možného dalšího vývoje. Jedna z nich předpovídá, že Rath rozhodně nebude nepodmíněně odsouzen. Mohl by totiž začít mluvit a prozradit tak i jména, možná desítky jmen, dalších politiků a veřejných činitelů, kteří se nebrání korupci. A to rozhodně není v jejich zájmu.

John: Rath začne mluvit. A systém zkolabuje

Podobný scénář nastínil při nedávné návštěvě Trutnova třeba šéf Věcí veřejných Radk John. „Buď bude (David Rath, pozn. red.) mlčet, anebo se rozhodne to všem vrátit. Může využít institut spolupracujícího obviněného, kdy by nemusel jít do vězení. Jen by popsal systém financování. A v tu chvíli se celý systém zhroutí. Může nastat systémový kolaps,“ zdůraznil. „Až se lidé dozví celou tu propracovanou strukturu kradení, může dojít k revoluci srovnatelné s cinkání klíčemi,“ uvedl při své návštěvě severu Čech.

Anketa

Bude podle Vás Rath odsouzen k odnětí svobody nepodmíněně?

hlasovalo: 1712 lidí

Tejc: Nesmysl

To Rathův spolustraník, poslanec Jeroným Tejc, se vůči podobným teoriím ostře vymezuje. "Tuto spekulaci považuji za absolutní nesmysl. Podle mého názoru bude David Rath stát před soudem a ten rozhodne," řekl redakci. 

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Další sociální demokrat, František Bublan, uvádí, že důležitá bude případná existence korunního svědka. "Pokud někdo z dalších, kromě Ratha obviněných osob, bude pasován do role korunního svědka, může to být zajímavé, může promluvit o dalších politicích i projektech, jichž se případná korupce týká nebo týkala. Určitě nejde jen o záležitost poslední doby," řekl redakci poslanec. O tom, zda Rath nakonec skončí ve vězení, nebo ne, zatím spekulovat nechce.

TOPkařky: Reálné jsou mříže

Pravice se ale na celou věc dívá jinak. Poslankyně a právnička Jana Kaslová z TOP 09 se přímo domnívá, že informace, které byly dosud o Rathově případu zveřejněny, ale podmíněnému odsouzení nenasvědčují. "Zatím je David Rath obviněn z trestného činu, u kterého se nedomnívám, že by soud udělil podmínečné propuštění. Nicméně je to na soudu," sdělila zákonodárkyně ParlamentnímListům.cz.

O vězení pro Ratha hovoří také Kaslové stranická kolegyně, Helena Langšádlová. "Prokáže-li se, že se obohatil ve výši milionů, jak naznačuje policie a státní zastupitelství, tak by měl být odsouzen nepodmíněně," uvedla pro redakci.

Komunistický poslanec Jan Klán soudí, že vše je nutné nechat na činnosti orgánů činných v trestním řízení. "Nechci se pouštět do spekulací," sdělil redakci.

Ne tak známý lékař a blogger, Jan Hnízdil. Ten tvrdí, že vazba je pro Ratha trestem nejvyšším. „Nepodmíněný trest by mu rozvázal jazyk. To nelze připustit. Vazba je pro něj doporučením, aby o korupci v nejvyšší politice mlčel. Rath to jistě brzy a rád pochopí,“ myslí si lékař, který svůj názor artikuloval na webu serveru Aktuálně.cz.

Rath jako Tymošenková

David Rath v souvislosti s obviněním z převzetí úplatku rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky pro podzimní volby. Zatím si ale nechal poslanecký mandát.

Představitelé sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou ho vyzvali, aby opustil politiku a mandátu se vzdal. Poslanec to ale neplánuje. Považuje se za politickou oběť. V této souvislosti se přirovnal třeba k ukrajinské expremiérce Julii Tymošenkové, která je vězněná na Ukrajině.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …