Rath je jako dozorce v lágru, sekla koalice. Hejtman: Nekňourejte

03.11.2011 20:26

Chová se jak vězeňský dozorce v padesátých letech. Těmito slovy komentují poslanci koalice roli "zlého muže" ČSSD Davida Ratha během několikadenního maratonu, který právě probíhá v Poslanecké sněmovně díky schvalování reformních vládních zákonů a logické obstrukci ze strany vládní koalice. Rath prý v jednacím sále funguje jako budík, který nejde vypnout.

Rath je jako dozorce v lágru, sekla koalice. Hejtman: Nekňourejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Koaliční poslanci jsou, ač s permanentní výhodou 118 hlasů, snadným terčem opozice. Pokouší se totiž ve sněmovně zvrátit veta, popřípadě pozměňující návrhy vládních návrhů zákonů. Ty přišly ze Senátu, ovládaného od podzimu 2010 právě ČSSD. Jedinou normou, která byla ušetřena a prošla těsnou nadpoloviční většinou, byť s několikahodinovým zdržením, je návrh státního rozpočtu 2012. Ostatní koaliční normy mají smůlu. Sněmovna připomíná podobně jako na jaře 2010 Verdun díky tomu, že koalice potřebuje schválit některé reformy nutně do konce roku, například s vyššími příjmy z daní počítá právě státní rozpočet. 

Opozice využívá tzv. povinného kvóra, tedy minimálního počtu poslanců. Pokud toto klesne pod stanovenou hranici, projednávaný bod musí předsedající přerušit. Zatímco zájmem sněmovní levice je toto kvórum snížit, koalice musí v sále udržovat dostatek svých lidí. V důsledku tak poslanci ODS, VV a TOP 09 jen obtížně udržují bdělost, zatímco opozice může fungovat ve směnách. A právě tohoto stavu podle koaličních zákonodárců mistrovsky využívá David Rath.

K dění ve sněmovně:
Vláda našla bič na obstrukce. Bolševický postup, křičí ČSSD

Jak dozorce v lágru, vzkazuje Rathovi poslanec VV 

"Vyžívá se v tom, že nám systematicky přerušuje spánek," stěžuje si na Rathovy praktiky Josef Novotný z VV. Zlý muž ČSSD má podle jeho pozorování jednoduchý úkol, kterého se prý zhostil naprosto precizně. "Sleduje počet koaličních poslanců v sále a ve chvíli, kdy zjistí, že nás v sále během dlouhých monologů jeho lidí chybí dostatek, protože se pokoušíme trochu vyspat v předsálí, doběhne k mikrofonu a navrhne přerušení schůze nebo projednávání bodu. My tak musíme urychleně zpět ke svým hlasovacím zařízením, abychom mu to zatrhli," popisuje dění ve sněmovně poslanec Novotný.

O probíhajícím dění ve sněmovně:

Sněmovní maraton a ospalí poslanci. Mají plné zuby Ratha i Kalouska

Svého kolegu Ratha nešetří, jeho trpělivost prý pomalu dosahuje vrcholu. "To je přesně taktika, kterou používali dozorci v nacistických či komunistických lágrech. On se pase na našem nevyspání a únavě. Ví moc dobře, že nás tu musí být alespoň osmdesát, abychom kvórum udrželi," stěžuje si Novotný. Rath prý supluje roli nepříjemného budíku každou čtvrthodinu.

Podle Vidíma je Rath "zlý člověk" 

Taktiku středočeského hejtmana, občanským povoláním lékaře, potvrzuje i poslanec Jan Vidím. Rath prý svou taktiku napřed nenápadně vyzkoušel, než ji začal používat natvrdo. "První noc z úterý na středu socialisté navrhli od devíti večer do čtyř do rána přerušení jen třikrát. Pak přišel David Rath se svou úderkou a navrhl to samé asi dvanáctkrát během půl hodiny. Po každém vystoupení kolegy socialisty nastoupil Rath a spánek pro mé kolegy z koalice skončil. David Rath je zlý člověk," uvedl Vidím s tím, že stejnou metodu uplatnil poslanec ČSSD ještě ve čtvrtek nad ránem. 

Vše k tématu sněmovna

"Přednost mají ženy a starci, takže naštěstí i já," komentuje ironicky protiopatření vůči taktice ČSSD jiný z poslanců- lékařů, bývalý šéf královéhradecké záchranky Jiří Štětina. Po svém odjezdu ze sněmovny ve středu v noci prý dostal šest SMS, ve kterých mu kolegové oznamovali další Rathův pokus. "To jsou padesátá léta, takto se vyšetřují vězni, nenecháte je spát. Je to nemravnost nejhoršího ražení a je smutné, že se toho dopouští lékař. Má to obrovský dopad na lidskou psychiku a na organismus to působí i po fyzické schránce," konstatuje lékař-poslanec. Proti taktice socialistů prý naštěstí v koalici působí prostá lidská domluva. Tedy to, co v soužití TOP 09, ODS a VV nefungovalo celou první polovinu roku.

Rath si svou roli očividně užívá a hodlá v taktice pokračovat. Poslancům koalice přes ParlamentníListy.cz vzkázal, že si za své problémy se spánkem mohou sami. "Co kňourají? Oni chtěli zasedat v noci i o víkendu, já byl proti neboť je to blbost. Když si to přáli a odhlasovali, tak ať si teď nestěžují, že musí sedět v lavicích a hlasovat," uvedl poslanec ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…