Rath ještě přitvrdil. Našel v ČSSD pátou kolonu pravice

07.02.2011 16:44

Středočeský hejtman se zřejmě nejvýrazněji opřel do kandidáta na šéfa ČSSD Michala Haška. Ten je podle Davida Ratha svolný k zákulisním dohodám s koaličními stranami a svůj osobní prospěch povyšuje nad zájmy voličů sociální demokracie.

Rath ještě přitvrdil. Našel v ČSSD pátou kolonu pravice

V ČSSD skončily krajské konference a zbývá už jen volební sjezd. V březnu se v Brně rozhodne, kdo se stane novým předsedou a prvním místopředsedou. Zda Bohuslav Sobotka s Davidem Rathem, či Michal Hašek se Zdeňkem Škromachem. Sobotka se nechal slyšet, že je schopen zajistit straně v příštích volbách čtyřicet procent hlasů. Rath zase napadl Haškovo křídlo, které obviňuje z kolaborace. 

Situace je zatím vyrovnaná a po vítězszví Bohuslava Sobotky na středočeské konferenci mají oba kandidáti po sedmi nominacích. A v boji začíná přituhovat. David Rath dokonce mluví o páté koloně a místopředsedu Milana Urbana obviňuje ze smypatií k ODS a TOP 09. A nejen jeho, ale i Michala Haška.

Související: Tentokrát se směje David Rath. U něj doma Hašek propadl


Soutěž ČSSD obohatí

"Čtyřicet procent hlasů není nic nerealistického za předpokladu, že budeme důslednou a tvrdou opozicí. Bohužel páté kolony máme v podobě těch, co chtějí dělat zákulisní dohody a obchody s vládními stranami.a mají tendenci osobní prospěch povýšit nad zájmy našich voličů. Je to vlastně i přístup Michala Haška," řekl serveru ParlamentníListy.cz David Rath a byl to asi jeho nejvýraznější útok na stranického kolegu.


"Otevřenou soutěž o předsedu ČSSD považuji za celkem obohacující. K takové soutěži patří i určitá prohlášení. Delegáti se budou moci rozhodnout mezi tandemem Hašek - Škromach, versus Sobotka - Rath. Co říká Rath mě celkem nezajímá, ale mělo by to zajímat Sobotku, protože ho to podle mého názoru poškozuje. Ale poškozuje to i celou sociální demokracii," míní místopředseda strany Milan Urban, který patří v rámci sociální demokracie k Haškovu křídlu.

Čtyřicet procent může strana získat

Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky získali oba kandidáti srovnatelnou podporu a rozhodovat by měly jejich vystoupení na sjezdu a schopnost přesvědčit delegáty o koncepcích a představě budoucnosti ČSSD. 

"Jsem předně velice rád, že sociální demokracie dokáže nalézt dva vyrovnané a kvalitní kandidáty, kteří mezi sebou dokážou vést slušnou kandidátskou kampaň bez podpásových útoků a dalších špinavostí," uvedl pro ParlamentníListy.cz Onderka, který dodal, že zisk čtyřiceti procent pro ČSSD je reálný jak se Sobotkou, tak s Haškem v čele.

"Michal Hašek, který dle mého názoru představuje se svým Desaterem ČSSD nové generace lepší alternativu budoucnosti ČSSD. Nicméně, o tom všem se rozhodne až na sjezdu. Výroky kolegy Ratha si nezaslouží komentář, a to již dlouhodobě, nicméně on je se svou politickou historií zřejmě posledním, kdo by měl kohokoli nazývat trojským koněm ODS a TOP 09," nechal se slyšet závěrem brněnský primátor Onderka.

Spolupráce s intelektuály

"Nechci hodnotit výroky jednotlivých členů ve středních Čechách. O jejich podpoře vypovídá tajné hlasování na krajské konferenci. Pokud se týká cíle, který vytyčil Bohouš Sobotka, považuji jej za reálný, zejména pokud bude pravicová vláda nadále provádět hloupou a nespravedlivou politiku. Souhlasím s ní, že je potřeba oslovit nové voliče a spolupracovat na inovaci našeho programu s levicovými intelektuály, kteří nejsou spjati žádným způsobem s ČSSD, jako je třeba profesor Keller a Bělohradský," řekl ParlamentnímListům.cz stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Na prohlášení spolustraníků odmítl reagovat jihočeský hejtman Jiří Zimola. Podle něho to před březnovým volebním sjezdem nemá smysl. "Věřím v kolektivní rozum delegátů a schopnost rozeznat, kdo jen planě mluví a za koho mluví činy. Já osobně jsem připraven ČSSD a našim voličům nabídnout sociálně demokratický program v moderním balení," vysvětlil redakci jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Stejně tak exministr vnitra František Bublan považuje řeči před sjezdem za nehodné komentáři. "Důležitá bude následná a nabídka nové politiky, která musí nahradit současné prapodivnosti," sdělil stručně ParlamentímListům.cz.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …