Rath mával dalšími posudky a zkritizoval orgány činné v trestním řízení

07.08.2013 15:16

Druhou část úvodního dne soudního líčení v kauze údajné korupce při zadávání veřejných zakázek zahájil poslanec David Rath, který už před pauzou mluvil hodinu a půl. Poukázal na další posudky, které vyvracejí tvrzení obžaloby o předražení zakázek a zkritizoval také postup orgánů činných v trestním řízení.

Rath mával dalšími posudky a zkritizoval orgány činné v trestním řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudem

Poslanec David Rath navázal po přestávce prvního dne soudního procesu v kauze údajné korupce při zadávání veřejných zakázek na svoji půldruhahodinovou předchozí řeč. Rozebíral přitom další posudky, které mají dokazovat, že zakázky nebyly předražené. V té souvislosti upozornil i na to, že kraj měl naopak dobře nastaveny kontrolní mechanismy veřejných zakázek, což dokládá dalším posudkem.

Středočeský exhejtman pak znovu kritizoval postup orgánů činných v trestním řízení. Podle něj pracovaly pouze s odposlechy, nikoliv s posudky. Navíc z pořízených odposlechů byl vybrán účelově jen jejich zlomek. Odmítl, že by on sám radě Středočeského kraje předkládal materiály, které by neprošly kontrolou. „Když ke mně po několika kolečkách příslušný materiál dorazil, byly na něm podpisy kompetentních osob, kterým jsem důvěřoval,“ konstatoval David Rath.

Obžaloba kriminalizuje už to, že se někdo o něčem baví

Následně se pustil do textu obžaloby státního zástupce Petra Jiráta. „Dostali jsme se do střetu dvou světů. Jedním je obžaloba, která z odposlechů vyvozuje, že tím, že se spolu lidé scházeli, ovlivnili zadávací dokumentaci. Ptám se proto, jak je možné, že posudky říkají, že vše bylo v pořádku. Obžaloba kriminalizuje už to, že se někdo o něčem baví. To ale přece neznamená, že něco udělal,“ upozornil David Rath.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský, jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…