Rath nemyslí na lidi. Má raději miliardáře z Penty, útočí Kupka z ODS

16.01.2012 10:16

Martin Kupka (ODS) starostuje Líbeznicím poměrně krátce, ale ne zas tak krátce, aby nestálo za to zjistit, co se podařilo, co se chystá a jak vidí současné problémy Středočeského kraje. V poslední době byl často zmiňován jako jeden z možných kandidátů na post středočeského hejtmana za ODS.

Rath nemyslí na lidi. Má raději miliardáře z Penty, útočí Kupka z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Myslíte, teď po zkušenostech, že je žurnalistika tou správnou průpravou pro práci politika?


Studium žurnalistiky a masových medií není určitě špatná příprava pro práci politika. Znalost médií a jejich chování k výbavě a vzdělání politika patří. Komunikace s novináři je přirozenou a nezbytnou součástí jeho každodenní práce, z jistého úhlu pohledu možná dokonce tou nejdůležitější.


Kdybyste kdysi tušil, že jednou budete fungovat v politice – studoval byste něco jiného?
 

Otázky „co by, kdyby“ jsou v politice často lákavé. Snažím se jim ale vyhýbat. Žurnalistika a práce v médiích je pro mě cenná a také velmi příjemná zkušenost.


Je vaše politická angažovanost pro vaši rodinu inspirací nebo nutným zlem?


Správně pojímaná politika, to je především práce na tom, aby se věci měnily k lepšímu. To občas vyžaduje velkou míru vysvětlování, přesvědčování a také bojů. A nebývá to jednoduché. Rodina si zvykla na to, že pořád o něco usiluji. Asi by byli zklamaní, kdybych jednou přišel a neměl žádné plány, žádný program žádnou vizi. Že jsou chvíle, kdy by byli radši, abych s politikou neměl nic společného, to je ovšem samozřejmě také pravda.

Jako by nám na kraji někdo nepřál...
 

Co se vám podařilo realizovat v obci za ten čas, co jste starostou Líbeznice?


Asi největší radost mám z toho, že jsme začali s rozsáhlou úpravou náměstí, které desítky let trpělo masivní dopravní zátěží a vlastně si leckdo ani nemohl všimnout, že je to náměstí. Zrekonstruovali jsme obecní prostory pro komunitní centrum, které se dnes scházejí líbeznické spolky a je to potřebné zázemí pro všechny aktivní občany. Dokončujeme kanalizaci a postavili jsme také nové multifunkční hřiště. Samozřejmě jsme neslavili jen úspěchy. Podali jsme celkem 10 dotačních žádostí a uspěli jen ve dvou případech. Středočeský kraj nám například nevyhověl ani v jednom z pěti případů. Jakoby nám tam někdo nepřál.

Vodochody nejsou dostupnější, stačí se podívat do mapy
 

Vzdáte boj proti Letišti Vodochody nebo jste se s ním již smířil? Vidíte nějaké řešení? Existuje nějaký možný kompromis?


Kriticky a přitom velmi věcně jsme se vyjádřili k dokumentaci, kterou předložila na podzim Penta v rámci procesu EIA. Za svými připomínkami pevně stojím. Jsem přesvědčen, že investor nedokázal odpovědět v jednotlivých bodech na požadavky Ministerstva životního prostředí. Jedním z těch požadavků bylo i zpracování variantních řešení. Nic takového se nestalo. Penta trvá na jednom svém řešení. K němu jsme se vyjádřili opakovaně. Neexistuje nic jiného, k čemu by se občané, obce i starostové mohli vyjádřit.


Co říkáte na argumenty hejtmana Ratha o skvělé časové dostupnosti Letiště Vodochody pro obyvatele středočeského kraje ve srovnání s dostupností Ruzyně?


V Davidu Rathovi našla Penta velkého podporovatele. Kéž by stejně myslel i na občany svého kraje. Jeho argument platí jen pro část kraje, zatímco pro lidi z Příbramska, Benešovska, Nymburska, Kolínska a Kladenska Vodochody určitě dostupnější nejsou a nikdy nebudou. To není věc politického názoru, ale prostého pohledu do mapy. Pozoruhodné je i hejtmanovo vyjádření, kdy v jedné větě řekne, že je třeba vyhovět všem požadavkům obcí, a ve všech dvaceti dalších větách za projekt bojuje. Krásná ukázka řečnické „ohebnosti“.

David Rath možná nemá záměr dělat to špatně...
 

V poslední době se objevily informace, že jste jedním z možných kandidátů na středočeského hejtmana – co by bylo vaší prioritou, kdyby to dopadlo?


Přál bych si, aby ve středních Čechách vládla jiná politická kultura. Aby v čele stál znovu hejtman, nikoli gubernátor. Díky spojení sociálních demokratů a komunistů mohl nynější pan hejtman v krajském zastupitelstvu prosadit, co si umanul. Za některá rozhodnutí muselo ale sociálnědemokratické vedení kraje zaplatit komunistům vysokou cenu. Nechci domýšlet, jak vysokou. Kraj musí hospodařit úsporněji a střídměji. Přitom ale musí dostát svým povinnostem. Šetřit tak, že se neopraví potřebné kilometry silnic, je postup možný až v opravdu kritické situaci. Nedostatek peněz byl často jen mediální výmluva. Kraj mohl pro lepší stav silnic udělat mnohem víc. Do budoucna se výrazně omezí evropské zdroje, takže kraj bude hledat prostředky ještě hůře, ale bude je muset najít, aby mohl dostát svým povinnostem.

Do krajské správy musejí přijít odborníci a profesionálové. V oblasti veřejné dopravy čelíme opakovaně nesmyslným a nekompetentním návrhům, které nevedou ke zlepšování podmínek pro občany, ale přesně opačným směrem. A nemusí se přitom jednat o záměr Davida Ratha dělat to špatně, může za tím být klientelismus nebo nekompetentnost. Bude třeba ve spolupráci s odborníky vrátit řadu chybných rozhodnutí například o podobě výběrových řízení a zabránit možným vážným problémům v dopravě lidí do školy a do práce. Krok kraje musí směřovat ke zlepšování služeb, zapojení železnice do integrovaného dopravního systému a lepšího provázání kraje a Prahy, nikoli naopak. Cílem je zajistit, aby lidé jedním jízdním dokladem mohli využívat spoje ze středních Čech až do centra Prahy.

Opravit najednou všechny silnice? Kdo to slibuje, neví, co mluví


Myslíte si, že je něco, co dělá hejtman Rath dobře a na co by se dalo navázat?
 

Díky určení pěti oblastních krajských nemocnic v předchozím volebním období a přípravě projektů jejich modernizace mohl David Rath spustit samotnou výstavbu. Nebudu se teď vyjadřovat k medializovaným problémům s výběrovými řízeními. Stavební stav nemocnic a jejich vybavení se zlepšilo. Musíme se zaměřit na kvalitu služeb pro pacienty. Investice do budov i vybavení mohou zhodnotit jen kvalitní a dobře odborně připravené týmy lékařů a sester. Modernizované nemocnice nesmějí být prázdné schránky.


Co byste naopak dělal úplně jinak?


Největší problémy se ukazují ve veřejné dopravě a v investicích do oprav komunikací. Rostou stále mandatorní výdaje, které budou do budoucna představovat vážný problém a budou ukrajovat z koláče pro investice.


Co myslíte, že je ve Středočeském kraji neřešitelný problém a co naopak je řešitelné snadno – a dosud se to neřeší?


Nikdy se nepodaří opravit za rok nebo dva všechny silnice II. a III. třídy. Pokud to někdo v kampani slíbí, tak opravdu neví, o čem mluví, a měl by hned dostat červenou kartu za nehorázný populismus. Je ale potřeba určit pevný plán oprav, tak aby se situace nezhoršovala, ale postupně napravovala. Kraj téměř rezignoval na skutečnou podporu cestovního ruchu. Ve spolupráci s aktivními lidmi v celém regionu je možné roli kraje zásadním způsobem oživit


Jak byste v případě získání hejtmanského postu naložil se svým starostenstvím?


O roli lídra se nakonec v primárních volbách ucházet nebudu. Mezi kandidáty na krajské zastupitele bych se ale zařadil rád.

Martin Kupka - Narodil se v Jilemnici na státní svátek, 28 října  před 34 lety, kdy byl den vzniku republiky spíše svátkem trpěným. Vystudoval žurnalistiku a masovou komunikaci, pracoval v rádiu Classic FM, v Českém Rozhlase, ale veřejnosti se zapsal do paměti hlavně jako mluvčí. Pražského magistrátu v období povodní 2002, mluvčí ODS, Středočeského kraje, ale hlavně ho má veřejnost v paměti jako mluvčího Nečasovy vlády. Po volbách v roce 2010 se stal starostou obce Líbeznice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…