Rath o vydání Bárty: Zombie vláda Nečase. Grebeníček rovnou: Mafie

30.08.2011 16:48

Poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání dva poslance - Víta Bártu a Jaroslava Škárku k trestnímu stíhání za trestný čin úplatku, za zločin podplácení, kterého se měl úmyslně dopustit, když předal v restauraci Austria Kristýně Kočí obálku do materiálů, v nichž byly peníze ve výši 500 000, a dále za úplatek Jaroslavu Škárkovi ve výši 170 000, který mu předal ve sněmovně. Jaroslava Škárku pak policie chce vydat ke stíhání za přijetí úplatku.

Rath o vydání Bárty: Zombie vláda Nečase. Grebeníček rovnou: Mafie
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Ve vystoupeních před hlasováním o vydání zazněly především hlasy opozice, jímž dominoval jak už je zvykem David Rath.

„Paní předsedkyně, dámy a pánové, celá tato záležitost by v podstatě mohla být nahlížena velmi jednoduše. Přichází někdo s určitým balíkem peněz, dává ho jinému poslanci ze svého klubu. Ten poslanec, nebo ti dotčení, kteří peníze dostávají, říkají, že je to úplatek za to, že poslouchají, hlasují a dělají to, co se po nich chce. Ten dotyčný říká, že je to půjčka, tak proč by to jednoduše policie nemohla vyšetřit? My tady samozřejmě odhlasujeme vydání a záležitost je posunutá orgánům činným v trestním řízení a nemá cenu k tomu více hovořit," vzal i slovo u pultíku Rath.

Podle Davida Ratha ale není celá věc tak triviální, jak to na první pohled vypadá. S poslaneckou imunitou podle něj nelze nakládat lehkovážně. Ta není samoúčelná a svým způsobem toto je případ, který lze nahlížet z několika pohledů.

Sledujeme téma Peníze za mlčení ve VV

Vyšetřování nebude nezávislé

"Já bych se s vámi o ně podělil. Samozřejmě jen s tím, aby to zaznělo a nemyslím si, že to nějakým způsobem bude mít vliv na to, že nejspíše, a věřím tomu, že Poslanecká sněmovna vydá kolegy k trestnímu stíhání, ale myslím si, že tak jednoduché to není, protože za prvé u nás nemůžeme policii považovat za objektivní. Prostě historie nejbližších a nedávných měsíců a let jasně říká, že orgány činné v trestním řízení v této zemi nerozhodují a nepostupují nezávisle. Opakovaně jsme zažívali zásahy politické reprezentace a ovlivňování kauz. Ať to byla kauza Čunek a mnohé další. A zde je to navíc o to citlivější, protože pan Vít Bárta není jeden z 200 poslanců, který disponuje svým jedním hlasem, ale je to majitel jedné politické strany, která disponuje řadou hlasů a díky těmto hlasům může přežívat v podstatě permanentně komatózní vláda pana Nečase. Jenom díky této záchranné trubičce s kyslíkem toto zombie stále jeví známky čilého života a škodí naší zemi. Oni tomu říkají "realizuji svůj program."

Tenká trubička pro Nečase a vládu

"Samozřejmě pokud by tato tenká trubička zásobující vládu Petra Nečase životadárným kyslíkem byla přerušena, tak oživlá mrtvola skutečně zemře a Petr Nečas, pan Kalousek a další se budou nejspíše poroučet do minulosti. Může si vláda dovolit za takové situace nezávislé vyšetřování a nezávislý postup Policie České republiky? Mohla si to dovolit Topolánkova vláda v kauze Čunek? Samozřejmě, že nemohla. A v okamžiku, kdy pod tím tlakem začala ustupovat, tak také skončila," varoval emotivně Rath.

"Prostě ať se nám to líbí nebo nelíbí, tak osud této vlády je spojen s rozhodováním Věcí veřejných a jsem přesvědčen, že Věci veřejné většinově jako poslanci budou rozhodovat tak, jak jim jejich majitel nakonec řekne, tedy pan Vít Bárta. Druhý aspekt. Čili je v zájmu Petra Nečase rychle tuto kauzu uzavřít, nechat policii a státní zastupitelství pracovat zcela bez jakýchkoliv vlivů a zásahů? Je v zájmu vlády Petra Nečase, aby se třeba prokázalo, že šlo o úplatek? Odpovězte si každý sám, zda je to v jeho zájmu. Já jsem přesvědčen, že nikoliv."

Chci věřit tomu, že je dobroděj

„Já chci věřit tomu, že pan Bárta je nevinný," konstatoval David Rath. „Chci věřit tomu, že je velký dobroděj, mecenáš, který rozdává peníze všem potřebným poslancům z jeho klubu. Možná by rozdával i poslancům z jiných poslaneckých klubů, kdyby byli sociálně potřební. Chci tomu věřit. Ale skutečně je možné toto objektivně prokázat, toto jeho mecenášství a dobrodějnost v situaci, kdy na jeho osudu závisí osud celé vlády? Čili, dámy a pánové, já osobně zvednu ruku pro vydání pana Bárty, ale nezvedá se mi ta ruka lehko, protože si myslím, že pokud by pan Bárta to myslel vážně, tak by skutečně odešel z politiky. A pokud by se očistil, tak by se pokusil do ní znovu vrátit."

Miroslav Grebeníček KSČM s Rathem souhlasil. Podle něj je Česká republika mafiánský stát. "Očekávám od premiéra a zástupců koalice, že se nás a veřejnost pokusí dnes přesvědčit, že nejde o zástupnou frašku," dodal. Do kritiky se pustil také Lubomír Zaorálek (ČSSD), který celou vládu emotivně odsoudil.

Postižení také chtějí vydat

O vydání požádali sněmovnu oba poslanci - nejprve Škárka a poté i Bárta. "Mám potřebu vám říci, že vás všechny žádám o to, abyste hlasovali o mém vydání. Jen a jen mé vydání může zbavit pochybnosti všechny o tom, jaká byla realita," uvedl.

O svém hlasování proti vydání Bárty informoval například ministr školství Josef Dobeš (VV). "Jak znám Škárku, za ty peníze si šel hned koupit cigarety a jiné věci. Myslím, že fakt, že někdo dostane úplatek a hned si z něj vezme peníze, je zvláštní," řekl.

Pro vydání nakonec zvedlo ruku celkem 177 přítomných poslanců, tři byli proti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Související:
Huml se sbližuje s ČSSD. Bude chodit na jejich klub
Kočí vytáhla příběh o Bártovi a výběru šéfa policie. Kubice šel do kolen
Auditoři ve financování VV pochybení nenašli. Přesto tam je nepořádek
Bárta koriguje svá slova: V čele klubu nekončím. Budu bojovat

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…