Rath potěšil Litomeřické: Dívají se do oken věznice a dělají si srandičky

20.05.2012 8:26

REPORTÁŽ Nový pouliční folklór vznikl po umístění Davida Ratha do vazební věznice v Litoměřicích. Majitelé obchůdků ve Veitově ulici, kam tento týden eskorta přivezla poslance obviněného z přijetí sedmimilionového úplatku, se shodují: protilehlá budova je předmětem čím dál častějších debatních kroužků před našimi vchody.

Rath potěšil Litomeřické: Dívají se do oken věznice a dělají si srandičky
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Okresní soud v Litoměřicích

Litoměřičtí zákazníci od středy nakupují mnohem déle. Ve Veitově ulici, kde sídlí vazební věznice, nejsou výjimkou hloučky jednotlivců, kteří zaměřují na budovu zrak mnohem intenzivněji než doposud.

„Lidé si povídají o Rathovi. Stojí tady před vchodem, koukají do oken věznice a dělají si pak srandičky,“ popsala Dobromila Hausnerová, prodavačka obchůdku s dětským zbožím. Za pravdu jí dal i majitel vedlejšího maloobchodu s barvami v Zítkově ulici. „Hlavně chlapi si popotahují ze slavného vězně. Podle mě je to trapná situace - vtip, že tu sedí. Zaráží mě, že inteligentní vysokoškolský člověk udělá takovou blbost,“ uvedl živnostník Pavel Mládek.

„Že je tady v Litoměřicích, mě neudivuje. Je to vazební věznice a je jasné, že ho nenechají v Praze. Koneckonců tu pobývaly i jiné osobnosti,“ míní Andrea Kalasová během vybírání oblečků v obchůdku, z kterého je vidět přímo do oken věznice. „Já jsem pesimista a myslím, že ve spoustě těch dnešních kauz i tato, která se tento týden dotkla Litoměřic, v tichosti vyšumí.“

Legrace se mísí se skepsí

Lidé v královském městě v Ústeckém kraji obecně nedůvěřují tomu, že dojde k naplnění spravedlnosti. "Zavřít můžou, pustit musí! A jestli ho bude obhajovat Sokol, tak už je to jasný teď,“ podotýká Litoměřičanka Kalasová.

SLEDUJEME kauzu: Rathovo zadržení

Dvacet let podnikám a v politických věcech jsem dost protřelý, ale myslím, že on by si to mohl odsedět…,“ přemýšlí nahlas obchodník Mládek. „Já tomu věřím, že to udělal. Pokud padne, budu rád, že konečně bude spravedlnost, ale už jste tady viděli, že by někdo z papalášů opravdu za něco podobného šel sedět?!“ přídává se cyklista, který se u vazební věznice na chvíli zastavil.

Také návštěvníci dětského obchodu Dobromily Hausnerové několikrát prohodí, že to podle nich asi stejně jako kdykoliv v minulosti nedopadne spravedlivě a aféra vyzní do ztracena. „Zákazníci se vesměs vyjadřují velmi skepticky a není jich málo,“ shrnuje obchodnice.

Vtipy o víně ve vinařské oblasti

Proti věčně hudrujícím politickým oponentům z řad lidu se ozývají i hlášky veselé - je příhodné, že právě ve vinařském městě Litoměřice mají vtipy o Rathově krabici s vínem, kde se místo lahodného moku objevily miliony, násobně humorný podtext. Tři z pěti oslovených Litoměřičanů už zaslechli šprým, kde je David Rath srovnáván s Ježíšem: „Ježíš Kristus proměnil vodu ve víno. David Rath proměnil víno v sedm milionů!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…