Rath prohrál soud o pokutu za urážku Kalouska. Odvolá se

06.01.2012 8:55

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath prohrál soud, u nějž se domáhal zrušení pokuty, kterou mu uložila sněmovna za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Uvedlo to dnešní Právo, podle kterého proto Rath podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Rath prohrál soud o pokutu za urážku Kalouska. Odvolá se
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath řeční ve sněmovně

Jde o pokutu 10.000 korun, kterou Rath dostal od sněmovny na návrh mandátového a imunitního výboru. Rath se podle deníku odvolal k pražskému městskému soudu, který mu ale nevyhověl. Proto se obrátil na NSS. Kuloárové informace říkají, že jeho kasační stížnost k NSS může být předstupněm stížnosti k Ústavnímu soudu, píše Právo. Dodává, že podle hejtmana bylo udělení pokuty politickým rozhodnutím, které odporuje ústavě.

Rath je podle deníku jediný český zákonodárce, který odmítl zaplatit pokutu za disciplinární řízení a soudí se. Jeho postoj naznačil, že pokud poslanec či senátor odmítne pokutu zaplatit, není síla, která by ho k tomu donutila, uvádí deník. "Dosud jsme se s tím nesetkali," cituje místopředsedu sněmovního imunitního výboru Jana Vidíma (ODS).

Rath dostal pokutu ze předloňský výrok, tehdy na schůzi sněmovny na Kalouskovu adresu řekl: "Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře". Kalousek se proti nařčení ohradil a řekl, že mu jeho zdravotní stav nařizuje přísnou abstinenci. Výrok předal k posouzení mandátovému výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…