Rath promluví a nastane systémový kolaps a revoluce. Johnova vize

18.05.2012 20:54

„Zatčením doktora Ratha se ukázalo, kdo jsou velcí škůdci této země,“ myslí si předseda Věcí veřejných Radek John. Nyní dle jeho slov záleží, jak se k tomu postaví samotný Rath.

Rath promluví a nastane systémový kolaps a revoluce. Johnova vize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„Buď bude mlčet, anebo se rozhodne to všem vrátit. Může využít institut spolupracujícího obviněného, kdy by nemusel jít do vězení. Jen by popsal systém financování. A v tu chvíli se celý systém zhroutí. Může nastat systémový kolaps,“ zdůraznil. „Až se lidé dozví celou tu propracovanou strukturu kradení, může dojít k revoluci srovnatelné s cinkání klíčemi,“ domnívá se. John to řekl v Turnově.

Celá kauza se povedla došetřit podle něj proto, že se podařilo i přes půlroční odpor premiéra Nečase odvolat bývalého policejního prezidenta Martinů. „Držel bývalé protikorupční oddělení policie, které i přes miliardové krádeže za 20 let vůbec nic nevyšetřilo,“ upozornil předseda Věcí veřejných.

TÉMA Rathovo zadržení

Stáli jsme na spis frontu

John nahlédl do Rathova vyšetřovacího spisu. „Poslanci na něj stáli frontu. Sociální demokraté byli bledí, občanští demokraté se trochu báli, jestli policisté nevyšetřují i je,“ okomentoval kauzu Davida Ratha.

„Jako novinář jsem viděl desítky vyšetřovacích spisů, ale neviděl jsem tak dobře vyšetřenou věc jako tuto. Jsou tam odposlechy, sledování, listinné důkazy a je to naprosto nerozbitné,“ je přesvědčen. Nejde podle něj o selhání jedince, ale o propracovaný systém. „Zatčení Ratha je první kamínek, doufám že teď to padne jako domino,“ věří.



Jak pracuje systém

Poté popsal jak se krade na veřejných zakázkách. „Vybere se objekt, který půjde předražit. Vypíše se veřejné řízení, ale musí se omezit počet stavebních firem. Což se uskuteční cinknutou losovačkou,“ popsal. Předem ovlivněný počítačový program vybere pět zájemců.

„S čtyřmi je předem domluveno, že soutěž prohrají, za to dostanou všimné. Vítězná firma navýší zakázku. Aby jeden politik dostal 7 milionů, ukradne se jich 50. Protože ostatní peníze se dají těm, kteří vše zařizují,“ vysvětlil John. Losovačky jsou nově od dubna zakázané. „Těsně před vypršením platnosti zákona se na řadě míst v Česku losovalo. Na ta místa se musí podívat policie. Rath ve Středočeském kraji losoval asi osm soutěží,“ zdůraznil.



Restaurace Divizna: Vyrostli jsme rychle

Své názory přednáší sympatizantům a členům Věcí veřejných v turnovské restauraci Divizna. Tady je jeho první zastávka na výjezdu do Libereckého kraje. Následně navštívil Jablonec a Liberec. John se evidentně snaží povzbudit pokleslou morálku svých spolustraníků. V Liberci tento týden vystoupilo jedenáct členů z Věcí veřejných včetně všech tří zastupitelů. Zbyli jenom dva.

John se věnoval i vývoji ve své straně. „Přihodilo se nám, co se stane každé nové straně. Vyrostli jsme příliš rychle. Ještě před dvěma a půl rokem byly Věci veřejné malá strana v jedné čtvrti Prahy s osmi komunálními politiky v opozici. Od té doby jsme celorepublikovou stranou se 105 kluby, najednou jsme měli 2 tisíce členů,“ vypočítal.

Nevíte do čeho dete, bude to strašné

Na začátku si podle něj mysleli, že mají kompaktní tým. „Ale zkušený senátor Novotný nás varoval: Vůbec nevíte do čeho jdete, bude to strašné. Budou si vás rozebírat, uplácet, vyhrožovat vězením, řada z vás se rozvede, někteří spáchají sebevraždu. Tehdy jsme se smáli. Až na sebevraždy se vše naplnilo,“ řekl John a pokračoval: „Zažili jsme dva puče za aktivní spoluúčasti ODS a TOP 09,“ konstatoval.

Ne přeběhlíkům. Pak začal volat Nečas

Přitom podle něj měli koaliční dohodu, že si jednotlivé strany nebudou přetahovat přeběhlíky. „Premiér Nečas ji porušil. Obvolával naše poslance a tím se smlouva stala cárem papíru,“ uvedl. „Tento druhý puč byl mnohem tvrdší než ten první, kdy poslance obvolával pan Tluchoř, menší šajba. Také si musíme říci, že Kristýna Kočí je menší formát než Karolína Peake,“ myslí si John.

Komentoval i těžkou úlohu odpadlíků. „Mají těžkou roli. Jsou sice vítaní, ale všemi pohrdaní. Parlamentem odpadlíci bloudí, někteří jsou zralí na psychiatrii,“ popsal současnou situaci ve sněmovně John.

Opoziční véčka

Nyní Věci veřejné odešly do opozice. „Budeme podporovat každý dobrý návrh, ať už přijde zprava nebo zleva. Což se normálně v politice nedělá. Sociální demokraté zabijí každý návrh koalice a naopak,“ objasnil.

Pochlubil se i úspěchy Věcí veřejných. „Zasloužili jsme se například o přímou volbu prezidenta, kterou ODS nechtěla. Zrušili jsme hromadnou dopravu zdarma pro poslance, zdanili poslanecké náhrady. Poslanci mají snížený příjem o dvacet tisíc korun. Také nám kvůli tomu nadávají do idiotů,“ vypozoroval John.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …