Rath spustil web pro mládež. Opozice křičí: Je to drahé a prověříme to

19.03.2012 17:48

Středočeská ODS kritizuje vytvoření webových stránek pro studenty www.tojecool.cz, které mají neotřelým způsobem vyvolat zájem mladých lidí o dění v regionu. Hejtmanství za ně údajně zaplatilo téměř dva miliony korun.

Rath spustil web pro mládež. Opozice křičí: Je to drahé a prověříme to
Foto: tojecool.cz
Popisek: Domácí stránka webu tojecool.cz z dílny Středočeského kraje

Mladoboleslavský primátor a kandidát ODS na hejtmana Raduan Nwelati to označil za plýtvání, podle něj by bylo možné podobný projekt udělat zdařileji a za mnohem méně peněz. Hejtman David Rath (ČSSD) podotkl, že kraj vypsal na vytvoření stránek řádnou soutěž. Přislíbil nicméně, že její výsledek nechá prověřit.

"Domluvil bych se s nějakou školou nebo skupinou studentů, kteří by to rádi udělali v rámci své výuky nebo prezentace," řekl v pondělí Nwelati novinářům. Podle něj by podobné stránky bylo možné vytvořit za desítky tisíc korun. Navíc by byly pro mladé přitažlivější, dodal.

Rath se brání kritice: Levné není kvalitní

Podle Ratha se ale v oblasti IT občas stává, že systém pořízený levněji není kvalitní a s jeho užíváním jsou spojeny potíže. Přislíbil však, že nechá prověřit, zda vysoutěžená cena odpovídají ceně obvyklé. "U IT služeb je ale otázka ceny obvyklé strašně obtížná. My se s tím potýkáme na každém kroku - někdo vám řekne, že to udělá za 30.000 měsíčně, jiný za 200.000 měsíčně, je to skoro totéž, ale kvalita je třeba úplně jiná," namítl.

Mluvčí kraje Berill Mascheková MfD řekla, že stránka www.tojecool.cz má mladé lidi bavit i vzdělávat, cílem je posilovat jejich vztah ke kraji. Denní návštěvnost serveru je údajně až 5000 přístupů a v budoucnu by to prý mohl být dvojnásobek. "Na tu stránku jsem se dívala a musím říci, že jako konzervativní člověk určitého věku jsem to vnímala, že to nevypadá špatně, takže dokážu odhadnout, že šestnáctiletí a sedmnáctiletí na to otráveně koukají a připadá jim to trošku zkamenělé," uvedla šéfka kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Dagmar Nohýnková (ODS). Osobně prý nechápe, proč by studenti, kteří mají na internetu své osvědčené zdroje, měli navštěvovat právě tento web.

Web pro mladé Středočechy jako Facebook

Kraj v minulosti avizoval, že chce zřídit sociální síť pro mladé lidi z regionu fungující podobně jako celosvětově oblíbený Facebook. Internetový odborník Daniel Dočekal se tomuto záměru podivil. Mladí lidé podle něj využívají stávající komunitní sítě a neřeší, zda jsou ze středních Čech či odjinud. Na dotaz ČTK, zda by stránky www.tojecool.cz měly fungovat podobně jako Facebook, Rath neuměl odpovědět. "Nejsem tak technicky zdatný, abych vám dokázal říci, jestli to dokáže být něco jako Facebook, ale měla by to být stránka, kterou spolutvoří naši studenti sami pro sebe," uvedl.

Kraj podle něj předpokládal, že se mladí lidé do tvorby stránek zapojí a obeslal kvůli tomu vedení středních škol. "Ředitelé byli opakovaně osloveni, proto mě překvapilo, že někteří o tom nevědí," přiznal Rath.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…