Rathovi by se jako prezident líbil profesor Pafko. Knížete nechce

26.10.2011 20:39

Nejsilnější strana v zemi, ČSSD, si zatím nevybrala svého kandidáta na funkci prezidenta republiky. Podobně tomu je i v ODS. Zatím jediná partaj, která řekla jméno svého favorita, je TOP 09.

Rathovi by se jako prezident líbil profesor Pafko. Knížete nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg, miláček babiček v důchodu, sice prohlašoval, že půjde jen do přímé volby, ale nakonec změnil názor, jak je u něj celkem standardní způsob jednání. Sociální demokraté mají v hledáčku několik nepříliš překvapivých jmen, pouze excentický David Rath by si přál jako prezidenta někoho z akademických kruhů a jmenoval profesora Pavla Pafka.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

ČSSD podle vyjádření některých prominentních straníků usilovně hledá svého kandidáta na prezidenta republiky, podle jiných se tímto problémem zatím vůbec nezabývá.  „Otázku prezidentské volby probíráme nyní interně v nejužším vedení ČSSD. Nebudu proto žádná jména komentovat. Obecně nevidím důvod někoho nyní favorizovat či zatracovat. Netajím se vizí zvolit po Václavu Klausovi levicového prezidenta České republiky," sdělil pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Michal Hašek.

F. R. Čech nevěří v přímou volbu: Jde jim o kšeft. Je to parta debilů
Petice za přímou volbu má 50 000 podpisů. Zemanovci jásají 
Přímá volba ano, ale bez dalších pravomocí, podmiňuje Nečas 

Žádná nová jména

Hašek však nakonec přiznává, že nějaká jména v diskuzi již padla, ale rozhodně se nejedná o nominované kandidáty. „Oficiálně žádná jména ještě nemáme a kandidáta jsme ještě neurčili. Nemáme žádnou ucelenou řadu kandidátů, ale neřeknu asi nic převratného, když přiznám, že v diskuzích padla jména Švejnar, Fischer, Rychetský, Špidla a Zeman. Ale není to nic definitivního," uvedl Hašek.

Naprosto odlišná odpověď přišla od místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové. „V grémiu jsme se ještě o kandidátech na prezidenta nebavili, tak všechna jména vypouštěná na veřejnost považuji za spekulaci," sdělila místopředsedkyně Marie Benešová. „Mám svého osobního adepta na prezidenta, ale jeho jméno nebudu nyní zveřejňovat. Až nastane v ČSSD doba na výběr kandidáta, budu jej prosazovat," mlží Benešová.

Někdo z akademického světa

Z Vladimíra Špidly, jehož jméno padlo v posledních dnech, není evidentně nadšený Zdeněk Škromach. „Já o tom nic nevím? Kdo Špidlu navrhuje? Není to snad Miloš Zeman," směje se místopředseda Zdeněk Škromach.

Jasno má středočeský hejtman David Rath, který nechodí okolo  horké kaše. „Debata se teprve rozbíhá. Mně by se líbil někdo z akademického světa a jako lékař bych přivítal třeba profesora Pafka," sdělil pro ParlamentníListy.cz Rath. Otázkou ovšem je, zda excelentní chirurg, který dokáže transplantovat plíce, není pro společnost větším přínosem jako operatér než jako kladeč věnců.

Místopředseda Martin Starec si nemyslí, že hledání prezidentského kandidáta by bylo v současnosti nejdůležitějším úkolem sociální demokracie. „Na nominaci prezidentského kandidáta za ČSSD je času dost. Aktuální úkol je bránit společnost před Nečasovou vládou," míní Starec. Stejný názor má i další místopředseda Lubomír Zaorálek. „V tuto chvíli to neřešíme," prohlásil.

Nemáme hlad po funkcích

„ČSSD kandidáta zatím nehledá. Začneme na toto téma jednat zřejmě z kraje příštího roku, mimo jiné s ohledem na způsob volby, který ještě není zřejmý," nechal se slyšet místopředseda Jiří Dienstbier. Mnohé však nasvědčuje tomu, že přímá volba za dva roky je poněkud nereálná.

„Na hledání vhodného kandidáta na prezidenta je pro ČSSD ještě dost času. Hlad po funkcích je v TOP 09 a ODS evidentně větší. My se naopak soustředíme na prosazení přímé volby. Pak teprve můžeme diskutovat o vhodné osobnosti. Já osobně si dovedu představit jak stranického, tak nestranického kandidáta," vyjádřil se stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Tím v podstatě naznačil, že by zřejmě nebyl proti kandidátovi typu Jana Švejnara.

Psali jsme:
Paroubek varuje. Zeman může rozštěpit stranu
Zeman reaguje na křik v ČSSD: Paroubkovu logiku nestíhám

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…