Rathovu chloubu rozbila uklízečka v Šanghaji

09.09.2010 14:14

Exponát Středočeského kraje Pocta iluminaci si návštěvníci výstavy Expo v čínské Šanghaji ani nestačili prohlédnout. Rozbila ho totiž tamní uklízečka. Nejspíše ho shodila koštětem.

Rathovu chloubu rozbila uklízečka v Šanghaji

Středočeský hejtman David Rath oznámil, že na výstavu Expo 2010 poslali skleněnou sochu s názvem Pocta iluminaci. Dovezl ji tam pracovník úřadu s autorem objektu. Než je však stačili ukázal návštěvníkům, uklízečka sochu omylem shodila. Informuje o tom server Novinky.cz.

„Ještě než se zahájila výstava, tak přišla expozici uklidit tamní uklízečka a zřejmě koštětem výtvor shodila na zem a rozbila. Tvůrce ještě chtěl posbírat střepy a dílo dát zase dohromady, ale uklízečka iniciativně střepy vyhodila do koše," pousmál se hejtman Rath.

Sochu za 17 milionů rozbila uklízečka

Pocta iluminaci byl skleněný objekt, který měl připomínat nedávno zakoupenou knižní malbu z historické knihy. Tu koupil hejtman na londýnské aukci zhruba za 17 miliónů korun.

Dílo vytvořili skláři Jiří Pečinka a výtvarník Antonín Manto Mrnka. Je tam vyobrazen proces těžby zpracování stříbra i s chrámem sv. Barbory. Jednalo se asi o 1,5 metru vysoký artefakt složený z několika pospojovaných kusů. Celý objekt vážil kolem 80 kilogramů.

Více:

Foto:kr-stredocesky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…