Redaktor Respektu: Měl jsem se Škárkou čtvrtou schůzku. Věděl, že to otiskneme

05.04.2011 11:46

Podle autora článku v časopisu Respekt Ondřeje Kundry vysvětlení místopředsedy Věcí veřejných Jaroslava Škárky o mystifikaci v případě mechanismu úplatků uvnitř strany nemá logiku. Proč? Jednoduše proto, že Škárka bezpečně věděl, že s jeho informacemi půjde časopis ven, s čímž prý souhlasil. Informaci se přitom Škárka dozvěděl osobně od Kundry a to těsně před svým odjezdem do Kazachstánu. Stalo se tak dokonce při čtvrté schůzce Respekt vs. Škárka. Vyšlo také najevo, že Škárka lhal své kolegyni Klasnové.

Redaktor Respektu: Měl jsem se Škárkou čtvrtou schůzku. Věděl, že to otiskneme

Podle redaktora Respektu Ondřeje Kundry je v nové kauze Věcí veřejných velmi důležitá „důvěryhodnost" Škárkových slov. Dá se to jednoduše ukázat na příkladu místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové, které prý Škárka lhal.

„On minulý týden řekl - a to přitom po opakovaných rozhovorech s námi - místopředsedkyni Věcí veřejných Kateřině Klasnové, že se s námi nesešel, že s námi prý na téma úplatků vůbec nemluvil. Klasnová nám to potvrdila v e-mailových odpovědích.  Teď o nás pan Škárka tvrdí, že nás mystifikoval. Ty schůzky ale přitom připouští. Je tak patrné, že Škárka velmi účelově mění své výpovědi podle toho, jak je to pro něj nejvýhodnější," řekl redaktor Kundra v pondělním nočním rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle něj celé jednání Škárky nemá vůbec logiku. Příběh schůzek přitom redaktor popsal téměř stejně jako šéfredaktor stejného časopisu Erik Tabery.

Se Škárkou se sešel těsně před jeho cestou do Kazachstánu

„Na první schůzce, kterou jsme se Škárkou měli, začal o úplatcích mluvit pan Škárka sám. Tam k žádnému nahrávání nedocházelo. Čili on nás nemohl ani mystifikovat podle logiky, jak o mystifikaci mluví nyní," podotkl k tomu Kundra. Škárka navíc podle něj nijak nezdůraznil, že by šlo o informace mimo záznam a tedy je ani nemůže Respekt použít.

To, že Škárka skutečně věděl, že Respekt s informací půjde takzvaně ven, pak popsal pro rozhlas Kundra následovně: „Já jsem s panem Škárkou hovořil i minulý týden po těch třech schůzkách, co jsme měli a vysvětlil jsem mu, že je ve veřejném zájmu s těmi informacemi vyjít na veřejnost a že to uděláme pod jeho jménem. Tehdy mne pan Škárka požádal ještě o jednu schůzku. Sešel jsem se s ním ve čtvrtek večer, těsně před jeho odletem na služební cestu do Kazachstánu. Na té čtvrteční schůze, poté, co již bezpečně věděl, že se s těmi informacemi chystáme vyjít na veřejnost, tak znovu popsal ten úplatkářský systém, jež jsme pak my popsali v Respektu," dodal k případu Kundra.

Pro jistotu ještě jednou zdůraznil, že Respekt Škárkovi nikdy neslíbil, že informace od něj získané budou neveřejné.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 

Tabery to už řekl v pondělí: Nebyla to náhoda, zopakoval to

Co se vlastně stalo? Poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka údajně řekl, že dostává peníze za loajalitu ke straně Věci veřejné. Má prý totiž mlčet o podezřelém způsobu financování VV. Tvrdí to týdeník Respekt s tím, že má nahrávku rozhovoru. Peníze prý Škárkovi nosili poslanci blízcí ministrovi Vítu Bártovi; Michal Babák a Radim Vysloužil. Škárka ale teď tvrdí, že to byla z jeho strany záměrná mystifikace a k předání peněz nikdy nedošlo.

S tím však vůbec nesouhlasí šéfredaktor Respektu Erik Tabery. „Rozhodně si za článkem stojíme. Proběhly tři schůzky, na kterých o tom pan poslanec Škárka mluvil. Na první mu to uteklo náhodou, podruhé, když se s ním kolegové sešli, tak to zopakoval. Poté jsme se dohodli, že je to tak závažná informace, že na třetí schůzce si to nahrajeme, a tak jsme taky učinili," vyjádřil se v Českém rozhlase Tabery.

Více zde:

Tabery: Záznamy použijeme pro soud

"My si ty záznamy necháme pro sebe, a použijeme je, až v případě soudu. Pan Škárka se chytil do trapné mystifikace, podobně jako nedávno ministr Kalousek," dodal pak k tomu Tabery v pondělí pro Českou televizi.

Samotný šéf resortu dopravy a neoficiální lídr Věcí veřejných Vít Bárta nařčení Škárky odmítá. Stejně jako předseda Radek John, podle kterého se poslanec Škárka zbláznil.

Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd předpokládá, že ve straně Věcí veřejných dochází k mocenskému boji o vedení: „To, že začínají napovrch vyplouvat tyto věci, patrně souvisí s tím, že za tím asi bude stát nějaký politický zájem pana Škarky nebo někoho jiného," konstatoval k případu pro rozhlas Mlejnek. Politolog navíc upozorňuje na to, že kauza může oslabit a rozložit celou vládní koalici.

Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…