Ředitel Národní knihovny poslechl ministryni. Zastavil digitalizaci

28.12.2011 15:12

Národní knihovna ČR zatím neschválí pokračování digitalizace. Její ředitel Tomáš Böhm tak vyslyšel doporučení nové ministryně kultury Aleny Hanákové, která jej k tomu vyzvala. Projekt podle Hanákové provází řada pochybností. Böhm je přesvědčen, že se projekt nezdrží a po vyjasnění sporných kroků bude pokračovat, takže nebude ohroženo čerpání prostředků z Evropské unie.

Ředitel Národní knihovny poslechl ministryni. Zastavil digitalizaci
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Doporučení nové ministryně kultury Aleny Hanákové vyslyšel ředitel Národní knihovny ČR Tomáš Böhm a rozhodl se prozatím neschválit pokračování digitalizace v Národní digitální knihovně. Šéfka resortu ho k tomuto kroku vyzvla proto, že projekt provází řada pochybností. Sporný je například výběr firmy, která má zajistit zabezpečení digitalizovaných svazků.

Böhm dnes prohlásil, že s ministerstvem souhlasí a schvalovací protokol k projektu zatím nepodepíše. Minimálně do doby, než budou vypořádány veškeré připomínky. Ještě před týdnem přitom průběh výběrového řízení hájil. „Vítězné řešení bylo vybráno na základě schválené a odsouhlasené zadávací dokumentace a nebyly k ní vzneseny žádné připomínky,“ tvrdil tehdy.

Lidem pracujícím na projektu vadil tlak z ministerstva

Tým, který pracuje na projektu Národní digitální knihovna, v minulosti opustila řada klíčových členů, právě kvůli neshodám o způsobu zajištění digitalizace. Odešla například dlouholetá koordinátorka projektu Bohdana Stoklasová, odborník na IT Jiří Vrbický či vedoucí skupiny pro dlouhodobou ochranu dat Jan Hutař.

„Projekt NDK se stal nepřekonatelnou překážkou pro naši další spolupráci. V poslední době se rozešly i naše názory na vedení instituce,“ okomentovala své rozhodnutí Stoklasová s tím, že v jejím odchodu sehrál roli také tlak ministerstva kultury (tehdy pod vedením Jiřího Bessera) na Böhma. Bývalým zaměstnancům vadí zejména výsledky výběrového řízení na systémového integrátora NDK. V něm zvítězila společnost Logica, jež projekt realizuje ve spolupráci s berounskou dcerou firmy Albertina icome Praha, které ale prý chybějí potřebné reference.

Peníze z operačního programu EU ohroženy nebudou

Vznik Národní digitální knihovny, který má stát zhruba 300 milionů korun, umožňují finance z Integrovaného operačního programu Evropské unie. Asi 45 milionů poskytne také ministerstvo kultury. Prostředky z EU se ale musejí vyčerpat do konce roku 2014. Podle Böhma se však projekt nijak výrazně nezdržuje. Je také přesvědčen, že po vyjasnění sporných kroků bude pokračovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…