Ředitelům škol by se jejich funkční období mělo zkrátit na šest let

09.11.2011 16:29

V rychlé sledu poslanci zvedají ruku pro zákony, které jim na stole ležely jako třetí čtení. V případě novely školského zákona řekli taktéž ano. Pro přijetí zákona bylo dokonce 145 poslanců, nikdo nehlasoval proti. V předloze, kterou nyní dostane k projednání Senát, omezila tak sněmovna počet přihlášek na střední školy ze tří na dvě.

Ředitelům škol by se jejich funkční období mělo zkrátit na šest let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zívající poslanec

Ředitelé škol podle normy tak nejspíše budou nově jmenováni jen na šest let. Ti současní budou mít křeslo jisté nejdéle do konce července 2014 podle toho, jak dlouho jsou ve funkci.

Novela má také usnadnit vznik firemních mateřských škol, zpřísňuje povolování odkladu povinné školní docházky a také kontrolu uznávání vysvědčení ze zahraničních škol.

Omezení funkčního období na šest let by se mělo týkat ředitelů škol, jejichž zřizovatelem je stát, kraj nebo obec. Pak by zřizovatelé mohli vyhlásit nový konkurz. Povinné by to měli jen na návrh České školní inspekce nebo školské rady. Novela rovněž stanovila podmínky pro dřívější odvolání ředitelů. 

Sněmovna také omezila snahu Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) utajovat informace o způsobu přípravy a výběru zadání společné části maturitní zkoušky. Nově bude moci tyto údaje skrývat jen do konce maturitního období. 

Zahraniční školy v Česku, které vyučují podle zahraničního vzdělávacího programu, budou muset mít povolení ministerstva školství k poskytování povinné školní docházky. Žáci těchto škol budou muset absolvovat zkoušky z vybraných předmětů ve školách zapsaných do českého rejstříku škol. 

Některé změny, které přináší novela školského zákona:
   

  • Zavedení šestiletého funkčního období pro ředitele škol zřizovaných ministerstvem, krajem nebo obcí. Zřizovatelé škol budou moci na závěr šestiletého období rozhodnout o vypsání konkurzu na místo ředitele školy. Povinně bude výběrové řízení vypsáno na návrh České školní inspekce nebo školské rady. Důvodem pro odvolání už nebude dosažení 65 let věku.
  • Současní ředitelé škol mají mít místo jisté do 31. července 2012, vedou-li školu šest a více let. V případě tří až šest let končí 31. července 2013. Vedou-li školu po dobu kratší než tři roky, končí 31. července 2014.
  • Uchazeči o středoškolské studium budou moci podat přihlášky na nejvýše dvě školy; nyní jsou to tři.
  • Z pěti na deset pracovních dní se prodlužuje lhůta, v níž má přijatý uchazeč nebo jeho zákonný zástupce potvrdit úmysl vzdělávat se na vybrané škole odevzdáním zápisového lístku.
  • Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) bude moci tajit informace o způsobu přípravy a výběru zadání společné části maturitní zkoušky jen do konce zkušebního období.
  • Kvůli odborné praxi budou moci odborné školy rozšířit vyučovací dobu až na 40 hodin týdne, aby výcvik odpovídal běžné pracovní době.
  • Absolventi některých středních odborných škol s maturitou by měli dostávat vedle maturitního vysvědčení i samostatný výuční list.
  • Zahraniční školy v Česku, které vyučují podle zahraničního vzdělávacího programu, budou muset mít povolení ministerstva školství k poskytování povinné školní docházky. Žáci těchto škol budou muset absolvovat zkoušky z vybraných předmětů ve školách zapsaných do českého rejstříku škol.
  • Firmy si budou moct jednodušeji zřídit vlastní mateřské školky nebo požádat o poskytnutí služby jinou mateřskou školu, která dostane možnost vytvořit "odloučené pracoviště". Zřizovatelé firemních školek budou moct ovlivňovat výběr dětí.
  • Pokud mateřskou školu bude dítě navštěvovat pravidelně jen na část provozní doby, na zbývající čas bude moci být do školky přijato další dítě.
  • K žádosti o odklad zahájení povinné školské docházky bude třeba jak doporučení příslušného školského poradenského zařízení, tak odborného lékaře nebo nově klinického psychologa.
  • Školy nebudou muset každoročně samostatně zpracovávat vlastní hodnocení školy, které bude nově součástí výroční zprávy školy.
  • Novela ruší povinnost základních škol vydávat žákovi v posledním roce jeho pobytu na škole výstupní hodnocení.
  • Mezi příjmy škol budou nově ze zákona započítávány dotace z fondů Evropské unie.

Poslanci také schválili:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …