Reforma zdravotnictví se u senátorů zasekla

12.10.2011 15:35

Senátoři dali na semaforu červenou novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Novela mimo jiné vyjímá z úhrad z pojištění část léků.

Reforma zdravotnictví se u senátorů zasekla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Senát dnes podle očekávání zamítl novelu zákona o zdravotním pojištění, která mimo vyjímá z úhrad z pojištění část léků. Lidé by si je museli platit sami. Předloha naopak zavádí hrazení očkování proti rakovině děložního čípku dívkám ve věku od 13 do 14 let. Novela, která souvisí ze zákony zdravotnické reformy, se vrací do sněmovny. Vládní koalice v ní může senátní veto přehlasovat.

Současná novela mění předchozí změnu zákona, která je první částí zdravotnické reformy; počítá s rozdělením zdravotní péče na základní a nadstandardní, za kterou by si lidé připláceli, a zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun.

Ke zdravotní reformě podrobně ZDE 


Předloha také uvádí, že v případě asistované reprodukce budou pojišťovny ženám platit čtyři pokusy místo tří. Avšak pouze v případě, že při prvních dvou pokusech se bude používat jedno, nikoli více embryí.
    

Novela předpokládá hrazení léků do 50 korun a doplňkových a podpůrných přípravků pacientem, na druhou stranu zavádí třicetikorunový poplatek za recept místo za položku na receptu. Podle nynější předlohy však nebudou hrazeny z pojištění léky, které si lidé mohou koupit i bez receptu. Hlavně toto ustanovení vzbudilo v Senátu kritiku kvůli dopadům na obyvatele.
    

Dnes zamítnutá novela ukládá pojišťovnám povinnost zajistit pacientům dostupnost hrazených služeb jak v místě, tak v čase. Klient bude mít právo získat od pojišťovny údaje o tom, které hrazené služby mu byly poskytnuty. Předloha rovněž uvádí, že pacient má právo vybrat si variantu péče; pokud to bude nadstandard, bude jej muset zaplatit.
    

Lékaři a zdravotnická zařízení nebudou podle novely smět přijmout od pacientů v případě hrazené péče žádné peníze úhradu. Pokud tak učiní, při opakovaném prohřešku jim bude hrozit až milionová pokuta.
    

Předloha dále upravuje výběrová řízení pojišťoven na poskytovatele péče. Když by komise nedoporučila uzavřít s některým zařízením smlouvu, pojišťovna by ji nově nemohla uzavřít. Smlouvy na vysoce specializovanou péči by naopak pojišťovny uzavíraly bez tendru.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…