Regionální lídři TOP 09 obírali stranickou kasu. Čeká je vyšetřování

14.12.2011 7:56

Až třetina místních organizací TOP 09 obešla při financování kampaně do zastupitelských voleb 2010 centrální kasu, čímž porušila metodický pokyn strany. Transparentnost, jedna z vlastností, na které si TOP 09 zakládá své jméno, byla tak počínáním stranických buněk porušena.

Regionální lídři TOP 09 obírali stranickou kasu. Čeká je vyšetřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněm TOP 09 v Hradci Králové

Podle metodického pokynu generálního sekretáře strany o přijímání darů, článku 2.6, platí, že:
veškeré peněžní dary jsou z 90 procent příjmem organizační složky, pro kterou je peněžní dar určen (určení musí být písemně uvedeno v darovací smlouvě!) a z 10 procent příjmem centrálního rozpočtu strany. Pokud peněžní dar nemá žádné určení, je plně příjmem centrálního rozpočtu strany. Těchto 10 procent se převádí do fondu solidarity, ze kterého zpětně čerpají všechny kraje.

Jenže právě těchto 10% zdanění bylo trnem v oku šéfů místních organizací, kteří se povětšinou skládali na kampaň s ostatními a odmítli tuto daň. Podle nového zjištění ParlamentníchListů.cz neobešli předsedové stanovy jen ve třech případech, ale může se jednat až o třetinu všech MO TOP09 z celkového počtu 244.

V regionech "zapomněli" na stranické stanovy

„Ano, platili jsme si kampaň ze svého, tiskoviny i jiné náklady, nevěděl jsem, že se na nás pokyn vztahuje, sdělil redakci předseda MO Hořice Vít Kotrbáček. „Část jsem platil ze svého důchodu a něco hradili straničtí kolegové, letáky, billboardy, pivní stan, atp., ale na centrální účet jsme neposílali nic,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz také předseda MO Český Těšín Jaroslav Dembinni. V podobném duchu odpověděli také šéfové místních organizací v Lanškrouně, Mariánských Lázních, Ostrově, Aši a dalších městech.

Domněnka, že se může jednat o třetinu či možná polovinu místních organizací z celé republiky podporují údaje z výroční zprávy TOP 09 za rok 2010, kde chybí dary ze 120 obcí a měst, kde právě TOP 09 disponuje stranickými buňkami.

„Nevím o tom, že by se tak dělo, ale pokud se to skutečně prokáže, budeme to samozřejmě řešit,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Nejen podle generálního sekretáře strany Pavla Severy považuje TOP 09 transparentní financování za svoji naprostou prioritu. „Platné stanovy a interní předpisy jsou závazné pro všechny členy TOP 09, a pokud máme informace o porušování našich pokynů, tak přijímáme okamžitá řešení. Revizní komise nesrovnalosti a nejasnosti prověřují a ve svých závěrech doporučují opatření k nápravě," uvedl pro ParlamentníListy.cz Severa. Pokud tedy nejsou stranické stanovy cár papíru, čeká výše zmíněné místní organizace vyšetřování.

TOP09 za rok 2010 přijala dary řádově 23 mililionů korun pro volby komunální a 34 milionů pro volby do Poslanecké sněmovny. Pro volby do Senátu byly dary řádově jeden milion Celkem inkasovala strana přes 57,5 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…