Remek: Jan Fischer si to totálně zkazil. Mluví jako vládní koalice

26.10.2012 12:13

ROZHOVOR Pokud by Vladimír Remek přijal nabídku KSČM kandidovat na hlavu státu, tříštil by tím síly nepravicových kandidátů, čímž by zvýšil naděje Jana Fischera a Karla Schwarzenberga na postup do druhého kola prezidentských voleb. Europoslanec tvrdí, že nekandidovat nebylo jen jeho rozhodnutí, ale šlo o výsledek konzultací, v nichž převážila výše uvedená úvaha.

Remek: Jan Fischer si to totálně zkazil. Mluví jako vládní koalice
Foto: Pavel Ševela / wikimedia.org
Popisek: Europoslanec Vladimír Remek

Ani nečekaně vysoký volební výsledek v krajských volbách a úspěchy senátorských kandidátů v prvním kole nepřiměly KSČM, aby do blížících se prezidentských voleb postavila vlastního kandidáta. Tím nejpravděpodobnějším byl první československý kosmonaut Vladimír Remek, jenž byl jako nezávislý zvolen na kandidátce KSČM už dvakrát do Evropského parlamentu.

Nedávné krajské a senátní volby ukázaly rostoucí podporu pro kandidáty KSČM, co vás tedy vedlo k tomu, že jste nakonec nabídku kandidovat za ni na prezidenta nepřijal?

Rýsovalo se tu nebezpečí francouzského syndromu, tedy prezidentských voleb v roce 2002, kdy levice získala více hlasů než v předchozích volbách, ale vinou její roztříštěnosti neuspěl žádný z jejích kandidátů a do druhého kola postoupili dva pravicoví kandidáti Sarkozy a Le Pen. Myslím si, že nepravicoví voliči by měli mít šanci rozhodnout se pro nepravicového kandidáta, protože podle mého nadešel jeho čas. Napadlo mě, že kandidát nominovaný KSČM má nepatrnou šanci, i když mě někteří přesvědčovali, že tomu tak není, projít do druhého kola a těžko by mohl být zvolen.

Dá se vaše rozhodnutí nekandidovat vysvětlovat tedy tak, že jste nechtěl obrat o hlasy nejvážnější nepravicové kandidáty Miloše Zemana a Jiřího Dienstbiera?

Vezměte to tak, že volby koneckonců dlouhodobě ukazují přibližnou podporu KSČM mezi voliči, která podle mého ne úplně stačí k postupu do druhého kola, tím méně ke zvolení na Hrad. Jen by došlo ke tříštění sil ve středolevé nebo nepravicové části. Kdyby tři její nejvážnější kandidáti dostali plus mínus po patnácti procentech, tak pak stačí, aby dva pravicoví kandidáti, třeba pánové Schwarzenberg a Fischer, dostali o procento či dvě víc a jsou oba ve druhém kole. Ale nebylo to jen o mém rozhodnutí. Ukázalo se, že takto přemýšlí celá řada dalších, takže i proto KSČM nestaví svého kandidáta.

Z obou zmíněných kandidátů si podle většiny průzkumů stojí lépe Miloš Zeman. Bude právě jemu patřit vaše podpora?

Prezidenta půjdu volit v obou dvou kolech stoprocentně a včas řeknu, pokud to bude někoho zajímat, komu dám svůj hlas. Ale počkejme si do 6. listopadu, kdy se uzavřou kandidátky, protože teď ještě není úplně přehledné, kdo všechno do prezidentské volby půjde. Bude-li o to zájem, tak kandidáta, kterému dám hlas, veřejně i podpořím. Miloš Zeman je jeden z těch, o nichž silně uvažuji, a myslím si, že by to byl důstojný prezident, ale tímto neříkám, že vyhlašuji podporu Miloši Zemanovi. Určitě je mezi těmi nemnoha, které si umím představit, že bych na Hrad podpořil.

Našel byste mezi uchazeči o prezidentský úřad někoho, kdo by byl pro Českou republiku nebezpečný z pohledu jejích zájmů?

Vím, koho stoprocentně volit nebudu, ale kdybych to teď řekl, tak bych se vymezoval negativně, a to bych nechtěl. Já to udělám, jestli o to bude zájem, v pozitivním slova smyslu, tedy že řeknu a případně budu argumentovat za toho, o kom si myslím, že by měl být zvolen.

Vladimír Remek

  • KSČM
  • Od ledna 2014 vykonává funkci velvyslance ČR v Rusku

Přesto si neodpustím otázku na expremiéra Jana Fischera, kterého průzkumy nejvíce favorizují. V rozhovoru pro MF Dnes se vyjádřil, že by odmítl jmenovat vládu, na níž by se podíleli komunisté. Myslíte, že si tím u voličů pomohl?

U té části veřejnosti, pro kterou se snažím pracovat já a která – umím si představit – by podpořila i mě, si to totálně zkazil. Všimněte si, že říká to, co dnešní pravicová koalice. Rozhodně nebylo demokratické to, co řekl. Prezident podle Ústavy takové právo nemá. Když připustíme, že by sociální demokracie a KSČM získaly v příštích parlamentních volbách nadpoloviční většinu a on by byl prezidentem a nepodepsal jmenování nové vlády, tak by měl také říci, že odstoupí. Ale ještě prezidentem není.

Nepřijde vám to o to podivnější, že pan Fischer členem komunistické strany několik let byl?

My jsme na tom s panem Fischerem úplně stejně. Oba jsme byli předlistopadoví členové KSČ, oba dva nejsme po roce 1990 členy žádné strany. V každém případě ale on přijal premiérování skryté velké koalice mezi tehdejší ODS a ČSSD, takže byl hlavou velké koalice. A pokud mám informaci, tak začátek jeho nominace byl veden z pravicové části spektra. Ale to se mohu mýlit, nemám to ověřené.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jiří Hroník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…