Reportáž od hrobky Václava Havla. Nebyli jsme tam sami

26.12.2011 16:27

Rodinná hrobka na pražských Vinohradských hřbitovech, kam má být uložena urna s popelem exprezidenta Václava Havla, zářila možná stovkami rozsvícených svíček do daleka i o druhém svátku vánočním. Ani ten, kdo nevěděl, kdy Havlovy ostatky spočinou, nemohl při sváteční návštěvě těch, kteří opustili tento svět, místo přehlédnout.

Reportáž od hrobky Václava Havla. Nebyli jsme tam sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rodinná hrobka Havlů na Vinohradském hřbitově

Hrobka Havlových tak nezůstala ani během Vánoc "opuštěná". Lidé k ní přinášeli květiny, drobné věnečky, zapalovali svíčky nebo se jen tiše přišli poklonit.

„Chodíváme v tento den na hřbitov pravidelně každý rok na hrob mého tatínka. Dnes jsme si nemohli při té příležitosti odpustit to, abychom nepřišli zapálit alespoň svíčku za našeho exprezidenta. Hodně pro naši zemi udělal a myslím, že to je to nejmenší, co my můžeme udělat pro něj,“ řekla Parlamentnímlistům.cz jedna z těch, co ve druhý svátek vánoční přišla k hrobce zapálit svíčku – paní Anna Koželuhová. Její manžel z povzdálí jen tiše přikyvoval.

Krátce poté, co dvojice starších manželů důchodového věku odešla, už se blížila k hrobce dvojice jiná – tentokrát partnerů ve středním věku. Oba chvíli u hrobky jen postáli, poté každý z nich vytáhl z kapsy svíčku a mlčky ji zapálil. Hovořit o tom, co je k místu, kde exprezident spočine přitáhlo, nechtěli.

Ještě než se vzdálili, už přicházel k hrobce muž, který se o chvilku později představil jako Pavel Klier. Svíčku sice nezapálil, ale jak se ParlamentnímListům.cz svěřil, považoval návštěvu hrobu prý „tak trochu za svoji vlasteneckou povinnost“.

O chvíli později se přiblížila k hrobce rodina s malým synem. „Ano, jsme rádi, že můžeme i našemu sedmiletému synkovi ukázat, kde bude Václav Havel pohřben. Pevně věříme, že jednou pochopí, co nám tento muž všechno dal a přinesl,“ reagovala Jana Solomonová. Jak dodala, jejich příbuzní sice na Vinohradech pohřbeni nejsou, přesto cestu mezi hroby k tomu, aby se celá rodina Havlovi poklonila, pokládá za pochopitelnou a důležitou. I proto zapálili, než odešli, také oni další svíčku.

Na místě je konstatování toho, že ačkoli se ParlamentníListy.cz zdržely na místě cca hodinu krátce po poledni, k hrobce přicházeli lidé různých věkových kategorií ve zhruba dvou až pětiminutových intervalech. Z celkem logických důvodů mezi nimi nebyl nikdo, kdo by osobnost Václava Havla jakkoli odmítal či kritizoval.

Svíčky hořely nejen na desce hrobky, postupně sahaly až k asfaltovému chodníku. Vepředu desky hrobky leželo i několik květin. A jisté je i to, že tam nepřicházeli lidé jen ve druhý svátek vánoční, ale celé Vánoce.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Česká republika uctila památku Václava Havla, který zemřel v neděli, 18. prosince, minulý týden třídenním státním smutkem. Ten v pátek vyvrcholil státním pohřbem v pražské svatovítské katedrále.

Kromě rodiny a přátel se ho zúčastnili přední čeští političtí představitelé, zástupci církve a na padesát zahraničních delegací. Nechyběla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s manželem Billem, bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, britský premiér David Cameron a mnoho dalších. Zádušní mši celebroval pražský arcibiskup a blízký Havlův přítel Dominik Duka, své projevy pronesl prezident Václav Klaus či šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Po smutečním obřadu, který zakončila státní hymna a 21 dělostřeleckých salv, se v pátek odpoledne rozloučila s exprezidentem rodina a blízcí přátelé v krematoriu v pražských Strašnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…