Reportérům, Moravcovi ani stošedesátosmičce zrušení nehrozí, tvrdí Dvořák

26.09.2011 8:56

Žádný z pořadů, v nichž přicházelo na přetřes počínání politiků, nový šéf České televize Petr Dvořák rušit nehodlá. Od Reportérů ČT však očekává lepší zasazení informací do kontextu, od 168 hodin odlišení od Střepin na Nově a drobných změn by měly doznat i Otázky Václava Moravce, uvádí v rozhovoru pro časopis Týden.

Reportérům, Moravcovi ani stošedesátosmičce zrušení nehrozí, tvrdí Dvořák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Za jeden z nejbližších úkolů považuje nový generální ředitel České televize Petr Dvořák obnovení respektu zaměstnanců k vedení, k lidem, kteří určují směr a vizi ČT. „To samozřejmě nebude lehké, není to záležitost několika týdnů nebo měsíců. Zaměstnanci mají pocit, že Česká televize je tak trochu jejich a že jim do toho nikdo z vedení nemá strkat nos, protože oni tomu rozumějí nejlíp. To se musí změnit," konstatuje Dvořák v rozhovoru pro časopis Týden.

Zároveň prohlašuje, že neplánuje rušit žádný z publicistických pořadů. U Reportérů ČT však bude požadovat, aby se v nich neobjevovaly jednostranné reportáže a informace bez toho, aby byly zasazené do kontextu. Od 168 hodin zase bude chtít lehkou revizi, aby se tolik nepodobaly Střepinám na Nově. „U Otázek Václava Moravce bych možná také něco maličko změnil, ale to je na diskusi s Václavem Moravcem," říká nový šéf České televize.

Diváci dávají najevo, že k Událostem nemají respekt

Ten v projevu před volbou ostře kritizoval hlavní zpravodajskou relaci Události a prohlašoval, že se rozhodně musí změnit. „Hlavní problém Událostí je, že nejsou tím nejlepším, co by se na obrazovce ve zpravodajství mělo ten den objevit. Potřebují trochu jiný způsob vysvětlení, řazení zpráv i grafiky, než je tomu na ČT24, aby se v nich vyznal," domnívá se Dvořák.

Za důkaz ztráty prestiže Událostí jako hlavního zpravodajského pořadu pokládá, že ještě v roce 2007 měly sledovanost přes milion diváků a Prima se těžce snažila dosáhnout na nějakých šest set tisíc. „Dnes je to v podstatě naopak. Tím, že se diváci na zprávy přestávají dívat, říkají, že k nim nemají respekt. Zřejmě v nich nenacházejí takové informace, které má veřejnoprávní zpravodajství poskytovat," uvědomuje si nový generální ředitel ČT.

Politickým i lobbistickým tlakům se nový šéf ubrání

Dvořák nepochybuje, že dokáže v čele ČT čelit různým politickým a lobbistickým tlakům. „Myslím, že jsem to jasně dokázal už během svého působení na Nově, jejíž zpravodajství mělo mnohem větší dopad než zprávy ČT. A tehdy jsem slyšel chválu od řady lidí, kteří říkali, že zpravodajství komerční Novy je nestrannější a vyváženější, než je tomu ve veřejnoprávní televizi," chlubí se Dvořák.

Schůzku s premiérem Petrem Nečasem před finálovou volbou nepovažuje za něco, co by nezávislost ČT mohlo ohrozit. „Je zcela legitimní přijmout pozvání premiéra, kterého zajímá, jak si představujete chod nejvýznamnější veřejnoprávní instituce. Neřešili jsme žádné zákulisní věci, jen jsem mu krátce vysvětloval svůj projekt," objasňuje Dvořák.

K věci:

Novým ředitelem ČT se stal exšéf Novy Petr Dvořák 

Rekordní sledovanost zpravodajství ČT. Když bude exšéf Novy ředitelem 

Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …