Restitucemi stát i získá, přesvědčoval Stanjura diváky ČT

09.01.2012 22:58

Věci veřejné se staví proti schválení zákona o církevních restitucích, nepovažují to za zodpovědné jednání. Naopak poslanec ODS Zdeněk Stanjura dodává, že navrácením majetku český stát i získá.

Restitucemi stát i získá, přesvědčoval Stanjura diváky ČT
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

“My máme zítra na stranickém zasedání předvolány ekonomické experty a samozřejmě se budeme církevními restitucemi zabývat, především tím, jak se odráží na zodpovědném chování vlády,“ objasňoval Vít Bárta v pořadu Události komentáře postoj véček. Věci veřejné ale velmi znepokojuje pohled na Českou republiku ze zahraničí a atmosféra, která by pod tlakem pádu vlády mohla vyvolat z hlediska burz a investorů. “Mrzí nás, že místo zodpovědné debaty, kde vzít dvě miliardy na restituce, dostáváme ultimáta,“ řekl Bárta.


Sledujeme téma Miliardy pro církve

Vše už je dávno stvrzeno

Poslanec za ODS Zdeněk Stanjura ale brání zodpovědné jednání koalice. “Nechceme nic hledat, žádné ultimátum Věcem veřejným nedáváme, to je jejich termín. Zákon o církevních restitucích je něco, co už jsme podepsali a teď to jen chceme odhlasovat,“ vysvětlil.

Podobně mluví i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová: “Je to už dávno dohodnutá dohoda, nechápu, kde chtějí Věci veřejné něco hledat, když tohle je už dávno dohodnuto.“

Restitucí ale stát i ušetří

Stanjura upozorňuje i na jiný pohled na věc. “Pořád se mluví, kolik stát na restituce dá, ale neříká se, kolik se také ušetří," řekl v živém vysílání České televize.

Lanšádlová se obává neustálého odkládání: “Jakýkoliv odklad je problémový, můžeme se dostat do situace, kdy bude majetek vydáván, my budeme platit platy duchovním a stát jen prodělá.“

Věci veřejné chtějí být zodpovědní

Předseda Věci veřejných Vít Bárta tvrdí, že mu nikdo pořádně nevysvětlil, odkud peníze půjdou a trvá na úspoře. “My jsme pokorně čekali na zasedání vlády a ministr financí Kalousek nám nebyl schopný říct, kde se na to vezme. My jen tvrdošíjně chceme odpověď, snažím se uklidnit veřejnost, aby státní dluh nevzrostl,“ tvrdí Bárta.

ČSSD nechce církev zvýhodňovat

Ani sociální demokracie není z církevních restitucí nadšená. “Nenotujeme si s odklady, my v ČSSD chceme, aby byl majetek vrácen, ale jsme proti dalším kompenzacím, protože si to Česká republika nemůže dovolit. Nevidíme důvod, proč by měla být církev zvýhodňována,“ prohlásil Tejc v pořadu Události komentáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…