Revize úhrad léků uspoří 2,4 miliardy - pacienti nedají víc

15.04.2010 14:00

Roční úsporu 2,4 miliardy korun přinese zdravotnímu pojištění revize úhrad léků platná k 1. dubnu, řekl ČTK ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martin Beneš. Umožní to podle něj, aby více pacientů dostalo moderní léky.

Revize úhrad léků uspoří 2,4 miliardy - pacienti nedají víc
Foto:
Popisek:

Spoluúčast by stoupnout neměla, v každé skupině je lék bez doplatku. Bude jich zřejmě víc, firmy už sdělily, že k 1. dubnu snížily ceny a do úhrad se vejdou. Pokud zaplatí lidé v lékárnách víc, je to tím, že doprodávají zásoby.
   
"Například úhrada léků na vysoký tlak klesla o 52,4 procenta, pojišťovny uspoří 52 milionů korun. Úhrada léků na Alzheimerovu chorobu klesla o 32,6 procenta, pojišťovny uspoří 72 milionů. Změna je skutečně tak dramatická, že můžeme mluvit o úhradové skluzavce," řekl ředitel.
   
Jako úplnou novinku vyzdvihl to, že SÚKL uvádí s cenou a úhradou správné dávkování, tedy v jakých dávkách je lék hrazen. Je to vodítko pro lékaře.
   
Ročně se v Česku spotřebují léky za zhruba 70 miliard korun, pojišťovny zaplatí 40 miliard, ostatní je spoluúčast a volný prodej. Revizi úhrad téměř 9000 kódů léků měl SÚKL provést do konce roku 2008. Nestihl to a podle kritiků tím způsobil zdravotnímu pojištění velké škody. Už loni prý mohly pojišťovny platit o dvě miliardy korun méně.
   
O ceně i úhradě ze zdravotního pojištění rozhoduje SÚKL ve správním řízení pro každý lék, postup stvrdil Ústavní soud. Zpoždění obhajuje SÚKL tím, že před revizí úhrad musel revidovat maximální ceny. Znamenalo to srovnat u každého léku cenu ve 27 zemích EU, aby Česko neplatilo víc.
   
"K 1. dubnu se mění úhrady 1270 kódů z 9037 kódů hrazených ze zdravotního pojištění. Pravomocných a vykonatelných je 71 správních řízení, odhadovaná roční úspora je 2,4 miliardy korun," řekl dnes novinářům za nepřítomného ředitele náměstek Jiří Deml.
   
Další úspory přinesou revize, které vstoupí v platnost v následujících měsících. Vše by mělo být hotovo ještě letos. SÚKL už vydal rozhodnutí v dalších 62 správních řízeních, která zahrnují 1395 kódů; firmy, pojišťovny a pacienti mají čas na odvolání. Rozpracováno je 540 správních řízení pro 5450 kódů, zbývá zpracovat 104 správních řízení, většinou pro léky podávané v nemocnicích, u nichž SÚKL úhradu nestanovuje, doplnil náměstek.
   
Vedoucí sekce cenové a úhradové regulace Jindřich Kotrba uvedl, že revize sjednotila výši a podmínky úhrady u léků se stejnou léčivou látkou nebo v referenční skupině. Před revizí platily pojišťovny například za lék na astma 177 korun a za jiný 85 korun. Po revizi dají za oba 89 korun.
   
"V této referenční skupině se ušetří ročně deset milionů a pro pacienty zůstává dostupný plně hrazený lék, například Ecosal Inhaler," řekl. Pacienti pocítí sjednocení úhrad léků v jedné referenční skupině i na své peněžence, doplatky za tyto léky by měly být v lékárně stejné.

(an,ČTK,foto archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…