Řež v ČSSD už nebude. Budeme táhnout za jeden provaz, říká Sobotka

01.09.2010 6:23

Sociální demokraté podle jejího statutárního místopředsedy Bohuslava Sobotky už táhnou za jeden provaz a analýzy povolební situace již hází za hlavu. Sobotka, který má ambice stát se předsedou strany, to uvedl v pořadu Studio Česko.

Řež v ČSSD už nebude. Budeme táhnout za jeden provaz, říká Sobotka

„Pokud nad s sebou nemají sociální demokraté bič, tak nejsou s to táhnout za jeden provaz," popisovala v minulých dnech řada komentátorů dění v dnešní ČSSD. Reagovali tak na dění ve straně, kdy se mezi oranžovými politiky vzedmula ostrá slovní potyčka. 

„Přijel jsem z dovolené a četl jsem titulky ´ČSSD jako rozhádaná parta´, to mne překvapilo. Minulý pátek jsme se ale dohodli na tom, že tudy nepůjdeme. Budeme naopak poukazovat na chyby vlády, což voliči chtějí. To je cíl," zmínil k tomu nyní Sobotka v rozhovoru pro  Studio Česko. Poté slíbil, že ČSSD už skutečně nebude onou "rozhádanou partou."

Tenisová čtyřhra se dohraje, naznačil Sobotka

V souvislosti s potyčkami například ParlamentníListy.cz v minulých dnech napsaly, jak souboj o post předsedy ČSSD bude zřejmě probíhat: jako tenisová čtyřhra. Oba hlavní sokové - Bohuslav Sobotka a Michal Hašek - mají totiž na své straně výrazné spoluhráče. O koho jde? Místopředseda strany Roman Onderka podporuje Michala Haška a Sobotku pak David Rath.

Přitom přestřelku mezi oběma tábory podnítil právě bývalý šéf Jiří Paroubek, když uvedl Ratha jako možného přespříštího předsedu. To prý v části vedení vzbudilo odpor, protože se jim potvrzovalo, že existuje jakýsi plán návratu Paroubka na výsluní právě s pomocí Ratha.

Jenže Sobotka tyto hypotézy v rozhlase smetl ze stolu. Podle něj jde o jakési normální hašteření politiků, což je vcelku běžné. Naopak by podle jeho soudu bylo na škodu, kdyby se bývalý předseda Jiří Paroubek ke straně obrátil zády.

Vedení štěpí Paroubek? Sobotka to odmítl

„Já doufám, že nebude Jiří Paroubek do budoucna nějakým zvláštním prokletím pro komunikaci s ČSSD. On není jen řadovým členem strany, je i poslancem a pro mne je důležité, abychom udrželi dobré vztahy," podotkl k jeho osobě Sobotka.  

Podle něj je ale jen na Paroubkovi, co činí, a co píše pravidelně na Facebooku,

„Ve vedení s Paroubkem jsme prožili pět let, a i když to mezi námi občas jiskřilo, tak jsme se shodli na jedné věci. Pokud chce totiž strana uspět u voličů, musí mít komunikační strategii. Já nevěřím, že by se těchto principů vzdal," dodal pak k tomu.

ČSSD chce v Senátu 12 křesel

Sociální demokraté mají podle statutárního místopředsedy pro senátní volby jasný cíl. V horní komoře parlamentu chtějí získat nových dvanáct křesel, a získat tak v Senátu většinu. 

„Myslím, že to není nerealistické. Není ani možné mít jiný cíl, než mít strategickou převahu v Senátu, tak aby mohla sociální demokracie činnost vlády ovlivnit. Pokud se nám to nepovede, budeme se čtyři roky v opozici dívat na to, jak vláda mění zemi. A my si myslíme, že to není dobrý směr," dodal Sobotka.

ČSSD by podle něj měla ve volbách dokázat oslovit jak radikálněji a kriticky naladěné voliče, tak voliče ze střední vrstvy a zpátky získat pozice, které ztratila u mladé generace. Sobotka navíc míní, že strana má velkou příležitost u zelených témat.

ČSSD může ve volbách do horní komory parlamentu jen získat. Ve hře je 27 mandátů, ale sociální demokraté neobhajují žádný z nich.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…