Ringo Čech: Klaus jenom seděl a dloubal se v nose. Zeman jim všem ještě ukáže

14.08.2013 15:33

REVUE Někdejší poslanec a hudebník František Ringo Čech si vzpomněl při rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz na slovník Jiřího Paroubka. Podle Čecha totiž bude šancí pro Česko až příchod „spravedlivých mimozemšťanů“, nikoliv volby. Ve vážnějším tónu se ale zastal prezidenta Miloše Zemana. Podle něj je sice teď horlivě aktivní, ovšem to není na škodu, neboť Klaus na Hradě jen seděl a „dloubal se v nose“.

Ringo Čech: Klaus jenom seděl a dloubal se v nose. Zeman jim všem ještě ukáže
Foto: Hans Štembera
Popisek: F.R.Čech

Pokud si Poslanecká sněmovna příští týden skutečně odhlasuje své „rozpuštění“, tak budou nové volby. Je to podle Vás šance pro lidi této země?

Ne. Pro lidi této země by byl jen šancí příchod spravedlivých mimozemšťanů. A dobře vyzbrojených, protože lotři by kladli odpor, i když nedávno přišlo takové nesmělé svítání ve formě trestání lotrů. Jde to ale ztuha, i když pravděpodobně státní zástupci dělají všechno, co je v jejich silách. Já si proto myslím, že v tomto případě je Miloš Zeman zárukou, že to nenechá usnout, že bude hybatelem, což je ostatně jeho dobrá vlastnost.

Když skutečně budou předčasné volby, tak je nejspíše sociální demokraté vyhrají velkým rozdílem. Předčasné volby jsou ale jejich chytrým tahem, neboť „modří ptáci“ se z toho jen tak nevzpamatují. Nejsou ani náznaky, že by tak tomu mohlo být. Velká změna by ale skutečně asi nastala, kdyby se Václav Klaus za ně znovu postavil do jejich čela. To by rázem změnilo situaci, otočilo by jí to o sto osmdesát stupňů. Lidé by si totiž řekli, že Klaus přišel udělat pořádek.

Víte, co zabíjí české občany? Elektřina a plyn. A vláda přitom nedělá nic. Já to uvádím proto, že to jsou body, co mne vedou k úsudku, že se nic k lepšímu nezmění. My jsme takový bázlivý stát... Já jsem třeba nedávno pro televizi dělal rozhovor s Tomio Okamurou a on říkal, že nejsme jako stát ani schopní se postavit příšerné diktatuře Bruselu. Taková diktatura špiní ideu Evropské unie, která je jinak skvělá. Vydali nás napospas úředníkům, nekompetentním bláznům. To jsou sociopati a psychopati, co si hojí svoje komplexy a přitom řídí celou Evropu! Přitom ti škůdci krásné myšlenky sedí - jak říkal Vladimír Železný – v přeplněných čtyřech mrakodrapech!

Téměř se dá předpokládat, že TOP 09 bude v předvolební kampani proti Miloši Zemanovi a proti levici jako celku používat dál slovní fauly typu „gosudar" či tvrzení, že prezident Zeman se v Česku snaží prosadit režim putinovského typu. Jak vy se díváte na tento styl rétoriky TOP 09?

Když budou hloupí, tak tato slova budou používat dál. Je to ale zcela zbytečné, neboť by naopak mohli vzbudit sympatie pojmy o klidné, stabilizované straně. Protože když většina lidí, co volí pravici, uvidí onu pouliční honičku na Zemana, tak to je odradí. Taková strana nebudí důvěru. A na Milošově místě bych pak volil menší střety.

Dá se čekat, že se politické strany budou v kampaních předhánět. Domníváte se, že na voliče stále bude fungovat jakýsi „knížecí étos“ Karla Schwarzenberga? Tedy spolu i s tím tvrzením, že je Zeman veskrze „špatný“?

A v čem je Miloš Zeman špatný? Já se ptám, co provedl? Nebo co udělal špatného? On se jen snaží a na můj vkus až moc. Já jsem mu ale říkal: „Miloši, lidi nejsou vděční. Oni to neocení." To je ale to, co nás rozdělilo na husity a panskou jednotu. Kdyby Schwarzenberg byl opravdu moudrý kníže, tak podá Milošovi ruku a řekne: Nechme toho. Lidé se mají pohádat jen tehdy, když mají rozdílný názor. Mně ale podpásovky strašně vadí.

Vidíte se někdy s Milošem Zemanem?

Já řeším teď jeden problém. Zemanovi píšu dopis a podepíšu se tam jako bratr Paleček. Já bych mu totiž potřeboval říct, jak to tady opravdu je, co říkají lidi. Já jsem teď byl v Přerově, v Olomouci, v Rožnově... Lidé za mnou chodí, neboť vědí, že jsem Milošův přítel a říkají mi různé věci. Proto vím, jaká je situace ve společnosti. Proto vím, že největší problém, který dusí tuto zemi, je elektřina a plyn. To jsou ty smrtící výdaje, co tlačí rodiny do defenzívy. Já ale nyní k Milošovi těžko pronikám, ono je to prakticky nemožné. Myslím si také, že nebude mít o náladě lidí dobré a přesné informace. On nemá svého „Kissingera“. Ten, kdo se za Kissingera vydává, není Kissinger. To bych mohl být já, neboť nemám žádný vedlejší zájem. Nechci žádný post, nechci nic. Chtěl bych jen svého bývalého předsedu informovat.

Nedávno mi na otázku ohledně prezidenta Miloše Zemana odvětila zpěvačka Marta Kubišová, že jsme si jako národ pod vládou tohoto prezidenta ještě nevydechli z novinek. Ona prý volila za prezidenta Schwarzenberga a i dnes je pro ní kníže jedničkou. Co jejím slovům říkáte, co byste jí vzkázal?

Zeptal bych se jí, co jí na Milošovi vadí. Co udělal tak špatného? Ukradl snad něco, poškodil něco, ublížil nějaké části občanů? Co já mu osobně vyčítám, tak to je jeho velká horlivost. Ale tu on vyvíjí, aby lidi viděli, jak se má chovat aktivní politik. Vždyť Klaus tam jen seděl a dloubal se v nose, obrazně řečeno. A tenhle člověk vyvíjí činnost. Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. Ať konkrétně vyjmenují body, kde se dopustil chyb a co udělal špatně. Vždyť on nic špatného neudělal! Leze na hory, jezdí na lodi, mluví s lidmi, poslouchá každého občana - tak co by chtěli? Po roce ho poznáte. Ať počkají - a uvidí.

Miloš ale splňuje moji představu, kterou jsem měl o ombudsmanovi. To mi řekl Pavel Dostál, když jsem hovořil o zbytečné akci a vyhozených penězích. Dostál tehdy říkal: Máš pravdu, je to instituce úplně k hovnu, navíc bez pravomocí, ale on by alespoň upozornil na ty věci. Ale my teď o ombudsmanovi nic nevíme. On řeší možná stížnosti staré Vajtingrové, že jí někdo zaneřádil dvorek, nebo já nevím, co dělá. Slyšela jste někdy řvoucího ombudsmana, který hájí zájmy lidí? Kdežto ten Miloš tuhle roli dělá. Uvádí věcí do pohybu...

Pokud by sestavovala vládu ČSSD, tak někteří politici v souvislosti s tím připomínají, že si může vyjednat podporu u KSČM. Komunisté ve vládě ČSSD, či případně jejich tichá podpora - bylo by to nějaké „zlo“ pro společnost?

Ne, ne, ne. Dokud za nimi nestojí mohutné a mocné dubisko. Jak říkal Kollár: Neb raději k velikému přichyl tomu tam se dubisku... No a když se přichýlili a stály za nimi tanky maršála Koněva, tak pak samozřejmě vyrostli. Ale ona by pod takovou záštitou vyrostla každá strana, nejenom komunisté. Je to ale parlamentní strana s extrémními názory. Já nevím, kdo to řekl, že to je normální parlamentní strana. Ona to ale normální parlamentní strana je, akorát že jejich ideologie je scestná.

Když si ovšem představíte, že ČSSD s KSČM spojí hlasy ve sněmovně dohromady...

Spojí, spojí, stoprocentně...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…